Liikennevakuutuksen laiminlyönti voi tulla kalliiksi – sähköpotkulaudalle pahimmillaan moottoripyörän maksut
Kesäkuun alussa voimaan tullut uusi liikennevakuutuslaki velvoittaa vakuuttamaan lähes kaikki sähköiset liikkumisvälineet, joiden paino on yli 25 kg tai nopeus yli 25 km/h. Poliisin valvonnassa on jo jäänyt kiinni useita vakuuttamattomia kulkupelejä, joita odottaa vakuutuksen laiminlyöntimaksu. Tällaiselle ajoneuvolle määrättävä maksu voi pahimmillaan olla jopa tuhansia euroja.
Liikennevakuutuslain uudistus toi lukuisia uusia liikkumisvälineitä vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. Vakuuttamisvelvollisuus koskee mm. vanhusten käytössä olevia senioriskoottereita sekä nuorison ja ruokalähettien suosiossa olevia sähköskoottereita. Vakuutus tulee olla myös sähköpotkulaudoilla, jotka kulkevat yli 25 km/h. Kun vakuuttamattomalla ajoneuvolla jää kiinni liikenteessä, seurauksena on vakuutuksen laiminlyöntimaksu.
-Ajoneuvon vakuutusmaksu määräytyy sen ominaisuuksien mukaan, ja vakuuttamattomalle ajoneuvolle määrättävä laiminlyöntimaksu puolestaan on vastaava vakuutusmaksu korotettuna. Ajelu vakuuttamattomalla liikkumisvälineellä voi tulla yllättävän kalliiksi, varsinkin jos kyseessä on yli 25 km/h kulkeva kaksipyöräinen, Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen kertoo.
Liikenteessä on nähty sähköpotkulautoja, jotka kulkevat lähes 100 km/h. Tieliikenteeseen sellaisilla ei ole mitään asiaa, mutta liikennevakuutus tulee silti olla maastossa tai radalla tapahtuvaa ajoa varten. Yli 45 km/h kulkevat laitteet rinnastetaan moottoripyöriin, joten vakuuttamattomina niiden laiminlyöntimaksu voi nousta jopa tuhansiin euroihin.
Liikennevakuutus turvaa onnettomuuden vastapuolelle ja sivullisille korvaukset. Myös vahingon aiheuttajan omat henkilövahingot korvataan liikennevakuutuksesta. Vakuutus ei vähennä vahinkoja liikenteessä, mutta se auttaa selviämään onnettomuuden seurauksista.
-Lakisääteinen vakuutus voi tuntua turhalta, kun itse ajaa liikennesääntöjen mukaisesti. Vahinko ei kuitenkaan tule kello kaulassa, ja kolaroinnin seuraukset ilman vakuutusta voivat yllättää. Vakuuttamisvelvollisuutensa laiminlyönyt vahingon aiheuttaja jää itse kokonaan ilman korvauksia. Vakavissa onnettomuuksissa liikennevakuutuksesta maksettavat kuntoutuksen ja työkyvyttömyyden korvaukset voivat nousta vuosien saatossa jopa miljooniin euroihin, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu muistuttaa.
Tietoa lakiuudistuksesta
Uudistettu liikennevakuutuslaki tuli voimaan 1.6.2024. Lakiuudistus pohjautuu EU:n liikennevakuutusdirektiivin kansalliseen täytäntöönpanoon. Lain mukaan vakuutettavia ovat moottoriajoneuvot, joiden paino on enemmän kuin 25 kg tai rakenteellinen nopeus ylittää 25 km/h, sekä kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat.
Vakuuttamisvelvollisuus ei koske sähköavusteisia pyöriä, jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista, joissa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km/h, ja moottorin teho on enintään 250 W. Oman ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuuden voi selvittää Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilla olevan testilomakkeen avulla osoitteessa https://www.lvk.fi/hurinatesti/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti TuulensuukorvauspäällikköLiikennevakuutuskeskus
Puh:040 450 4671antti.tuulensuu@vakuutuskeskus.fiVesa KorhonenperintäpäällikköLiikennevakuutuskeskus
Puh:040 450 4568vesa.korhonen@vakuutuskeskus.fiViestintä
Palvelunumero medialle, arkisin yleensä klo 9–15
Kuvat
Linkit
Tietoa Liikennevakuutuskeskuksesta
Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.lvk.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus
Liikennevakuutus moottorikelkalle heti talvikauden alusta alkaen4.11.2024 06:07:00 EET | Tiedote
Lakisääteinen liikennevakuutus on pakollinen kaikille moottorikelkoille niiden käyttöympäristöstä riippumatta. Tänä vuonna vakuuttamisvelvollisuus on laajentunut koskemaan myös monia muita moottorikäyttöisiä liikkumisvälineitä. Lumelle on kehitetty erilaisia sähköisiä ajopelejä, jotka tulee uuden liikennevakuutuslain myötä vakuuttaa. Onnettomuuden sattuessa vakuuttamattomalla ajoneuvolla ajaminen voi johtaa vakaviin taloudellisiin seurauksiin.
Miten tulee toimia sähköpotkulautaonnettomuudessa?23.9.2024 06:04:00 EEST | Tiedote
Vuokrattavat sähköpotkulaudat tulivat liikennevakuuttamisvelvollisuuden piiriin kesäkuun alussa. Vakuutus takaa täysimääräiset korvaukset sivullisille, ja se korvaa myös lautailijan omat sairaanhoitokulut. Vahinkotilanteiden varalta on hyvä tietää, miten vahinkopaikalla toimitaan, ja mihin korvauksiin on oikeutettu.
Uusi liikennevakuutuslaki vastaa suomalaisten toiveisiin3.7.2024 06:32:00 EEST | Tiedote
Kesäkuun alusta voimaan tullut uusi liikennevakuutuslaki on vuokrattavien sähköpotkulautojen osalta vastaus monen suomalaisen toiveeseen. Suomalaiset ovat olleet huolissaan onnettomuuksien aiheuttamasta kuormituksesta terveydenhuollolle, ja toivoneet ratkaisuksi lakisääteistä liikennevakuutusta sähköpotkulaudoille.
Sähköpyörä tarvitsee tieliikenteessä liikennevakuutuksen vain poikkeustapauksessa27.6.2024 08:44:21 EEST | Tiedote
Kesäkuun alussa voimaan tullut uusi liikennevakuutuslaki on aiheuttanut etenkin sähköpyörien omistajien keskuudessa epätietoisuutta. Tieliikenteessä sallitut sähköpyörät on kuitenkin pääsääntöisesti rajattu vakuutusvelvollisuuden ulkopuolelle.
Vinkit sähköisten liikkumisvälineiden sääntöviidakkoon: liikennevakuutus ja liikennesäännöt18.6.2024 06:34:00 EEST | Tiedote
Kesäkuun alusta voimaan tullut uusi liikennevakuutuslaki varmistaa vakuutusturvan entistä useammalle sähköiselle liikkumisvälineelle. Yli 25 kg painavat tai yli 25 km/h kulkevat laitteet ovat jatkossa vakuuttamisvelvollisuuden ja näin ollen liikennevakuutuksen tarjoaman korvausturvan piirissä. Nopeus on tärkeä ominaisuus myös arvioitaessa, millä liikennesäännöillä mitäkin kulkupeliä ajetaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme