Digitoidut amerikansuomalaiset lehdet kertovat suomalaisyhteisöjen elämästä Amerikassa sata vuotta sitten
Kansalliskirjaston amerikansuomalaisten lehtien kokoelma on digitoitu vuoden 1923 loppuun asti. Usein digitoitavaksi toivottu kokoelma on merkittävä lähdeaineisto siirtolaisuuden historian, väestöhistorian ja sukututkimuksen käyttöön.

Lehdet kertovat suomalaisyhteisöjen elämästä ja ne ovat vapaasti käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta digi.kanasalliskirjasto.fi-palvelussa. Aineistoon voi tehdä erilaisia hakuja tai esimerkiksi selata sitä nimekkeittäin. Osaa aineistosta voi käyttää myös mikrofilmeillä Kansalliskirjastossa.
Kokoelma sisältää yhteensä 174 sanoma- ja aikakauslehtinimekettä vuodesta 1876 lähtien. Suomalaisten siirtolaisten poliittiset ja hengelliset yhdistykset sekä erilaiset paikallisyhteisöt julkaisivat omia lehtiään Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Julkaisupaikat kertovat suomalaisen asutuksen historiasta: Duluth, Astoria, Hancock, New York, Fitchburg, jne. Kausijulkaisuja painettiin suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Osin kielet sekoittuivat fingliskaksi, joka on erityinen amerikansuomalaisten käyttämä suomen kielen muoto.
Joillakin julkaisuilla on linkitys nykypäivään asti. Esimerkiksi Canadan uutiset ilmestyi vuoteen 2000 asti ja on sen jälkeen yhdistynyt julkaisuun The Finnish Update: Pohjois-Amerikan uutiset: poliittisesti itsenäinen uutislehti.
Kansalliskirjaston digitoitu amerikansuomalaisten lehtien kokoelma on kertynyt Pohjois-Amerikan massasiirtolaisuuden aikana. Amerikkaan muutti eniten siirtolaisia 1870- ja 1920-luvun välisenä aikana. Lehdet antavat moniulotteisen kuvan siirtolaisuuden arkipäivästä ja uudesta maasta, mutta antavat tietoa myös siitä, miten Suomen ja Euroopan asioista uutisoitiin valtameren takana.
Digitaalista lehtikokoelmaa täydennetään vuoden 2024 aikana mm. Yhdysvalloissa digitoiduilla aineistoilla, joiden kopiot Kongressin kirjasto on lahjoittanut Kansalliskirjaston käyttöön. Tämä materiaali käsittää noin 5000 sivua Toveritar, Auttaja ja Uusi kotimaa -lehtien numeroita, jotka puuttuvat Kansalliskirjaston fyysisestä kokoelmasta.
Vuoden 1924 jälkeen ilmestynyttä amerikansuomalaista aineistoa on digitoitu lisäksi jonkin verran. Se on tekijänoikeudellisista syistä käytettävissä vain vapaakappalekirjastojen työasemilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Palvelujohtaja Johanna Lilja 5.7. klo 15 asti (johanna.e.lilja@helsinki.fi)
Suunnittelupäällikkö Minna Kaukonen (minna.kaukonen@helsinki.fi)
Kuvat





Linkit
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme