Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta

Jaa

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Revontulet ovat näkyvä osoitus ilmakehän reaktiosta Auringon toimintaan. Revontulet esiintyvät vuosittain, kun taas uudessa tutkimusartikkelissa tarkastellut äärimmäiset Auringon hiukkaspurkaukset esiintyvät noin kerran vuosituhannessa. Kuva: Plugi
Revontulet ovat näkyvä osoitus ilmakehän reaktiosta Auringon toimintaan. Revontulet esiintyvät vuosittain, kun taas uudessa tutkimusartikkelissa tarkastellut äärimmäiset Auringon hiukkaspurkaukset esiintyvät noin kerran vuosituhannessa. Kuva: Plugi

PNAS-tiedelehdessä heinäkuussa 2024 julkaistussa tutkimuksessa selvitetään Auringon hiukkaspurkausten vaikutuksia Maan ilmakehän kemiaan ja säteilyyn maanpinnalla Maan magneettikentän eri voimakkuuksilla. Tulosten mukaan heikon magneettikentän aikana Auringon voimakas hiukkaspurkaus nostaisi typpioksidipitoisuuksia polaarialueen stratosfäärissä ja mesosfäärissä. Muutokset johtaisivat stratosfäärin otsonin vähenemiseen ja siten haitallisen UV-säteilyn lisääntymiseen maanpinnalla.

"Tutkimuksemme osoittaa, että ilman magneettkenttää Auringon äärimmäinen hiukkaspurkaus nostaisi UV-säteilyä maanpinnalla, mikä voisi johtaa merkittäviin DNA:ta vahingoittaviin vaikutuksiin. Tulokset viittaavat lisäksi siihen, että voimakkaat hiukkaspurkaukset voivat aiheuttaa riskejä ihmisten terveydelle. Ne ovat myös saattaneet vaikuttaa evoluutioprosesseihin menneisyydessä", toteaa tutkimusta johtanut Pavle Arsenović itävaltalaisesta Luonnonvara- ja elämäntieteiden yliopistosta (University of Natural Resources and Life Sciences).

"Maan geomagneettisen kentän heikkenemiset, joita kutsutaan geomagneettiseksi ekskursoiksi tai kääntymiseksi, tapahtuvat harvoin. Tapahtuessaan ne kuitenkin voivat kestää useita vuosituhansia ja siten sisältää muutamia Auringon äärimmäisiä hiukkaspurkauksia", kertoo tutkimukseen osallistunut professori Ilya Usoskin Oulun yliopistosta.

Uudessa tutkimuksessa mallinnettiin Auringon hiukkaspurkausten vaikutuksia erilaisten mallien avulla. Tutkimusartikkelissa korostetaan, että yläilmakehän kemiallisten prosessien muuttumisella voi olla huomattavia vaikutuksia kaikissa ilmakehän kerroksissa aina Maan pinnalle asti. Auringon voimakkaat hiukkaspurkaukset ovat todennäköisesti vuorovaikutteisia myös ilmastonmuutoksen kanssa ja aiheuttavat lisähaasteita ekosysteemeille ja ihmisten terveydelle.

Otsonikerros suojaa elämää maapallolla

Otsonikerros imee auringon UV-säteilyä 15–35 km maanpinnan yläpuolella. Otsonikerros voi heikentyä Auringon hiukkaspurkausten seurauksena. Tällä hetkellä maapallon magneettikenttä torjuu näitä hiukkasia ja rajoittaa niiden vaikutusta napa-alueille. Geologiset aineistot osoittavat kuitenkin maapallon historian ajalta jaksoja, jolloin magneettikenttä on heikentynyt merkittävästi. Näinä ajanjaksoina kosmiset ionisoivat hiukkaset voivat päästä Maan ilmakehään alemmilla leveysasteilla lähellä päiväntasaajaa ja vahingoittaa otsonikerrosta maailmanlaajuisesti, mikä johtaa maanpinnan UV-säteilyn huomattavaan lisääntymiseen.

Tutkimusartikkeli julkaistiin 1.7.2024: Arsenovic, P., E. Rozanov, I. Usoskin, ... T. Peter (2024) Global impacts of an extreme solar particle event under different geomagnetic field strengths, Proc. Nat. Acad. Sci., 121, e2321770121, doi: 10.1073/pnas.2321770121.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Ilya Usoskin, Oulun yliopisto, avaruusilmaston tutkimusryhmä, 0294 48 1377, Ilya.Usoskin@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, Oulun yliopisto, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye