Tilastokeskus

Inflaatio hidastuu edelleen – elintarvikkeiden hinnat viime vuoden tasolla

Jaa

Kuluttajahintojen vuosimuutos oli kesäkuussa 1,3 %, kun se vuoden alussa tammikuussa oli 3,3 %. Euroopan keskuspankin EKP:n käyttöön tuotettavan yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) vuosimuutos oli kesäkuussa 0,5 %, kun se vuoden alussa oli 1,1 %.

Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin eivät vaikuta omistusasumisen, korkojen tai rahapelien hintakehitys.

Korkojen lisäksi hoitovastikkeiden korotukset ja kaukolämmön hinnan nousu vaikuttivat kesäkuussa eniten kansallisen inflaation muodostumiseen. Asuntolainojen korkojen muutos oli kesäkuussa 30 % ja kulutusluottojen korkojen 16,5 % vuoden takaiseen verrattuna. Omistusasuntojen hoitovastikkeiden hinnat nousivat vuodessa lähes 7 %.

Elintarvikkeiden hinnat olivat nyt suurin piirtein viime vuoden tasolla.

”Toukokuulta kesäkuulle hinnat nousivat eniten tuoreissa vihanneksissa uusien perunoiden myötä. Perunan hinta nousi keskimäärin 39 % ja kaalin hinta 13 %. Toisaalta tuoreiden hedelmien hinnat laskivat toukokuusta 3,6 %. Kahvin hinta näyttää heiluvan kuukaudesta toiseen, nyt nousua oli 12,8 %”, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen.

”Inflaatio näyttää nyt maltilliselta, mutta palveluiden hinnat näyttävät yhä nousevan. Lomakauden alku näkyy palvelualan hintojen nousuna. Esimerkiksi pitkien linja-automatkojen hinnat nousivat kuukaudessa 7 %, ulkomaan lentoliikenteen 8 % ja laivamatkojen 9 %. Myös huvipuistojen lippujen hinnat nousivat keskimäärin 7 % ja lomamökkien vuokrat 12 %”, Nieminen lisää.

Niemisen mukaan vahvempien oluiden, siiderien ja lonkeroiden tulo vähittäiskauppaan ei juurikaan näy indeksissä.

”Kokonaan uusille tuotteille ei voida laskea hintakehitystä, joten ne jäävät tämän mittauksen ulkopuolelle. Vähittäiskauppaan siirtyneiden vanhojen tuotteiden vaikutus hintakehitykseen oli olematon”, hän toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000

https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye