Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Ny kommissionsordförande: debatt med Ursula von der Leyen

Dela

På torsdagen redogjorde Ursula von der Leyen för sina prioriteringar om hon blir omvald till kommissionsordförande, följt av en debatt i plenum. Den slutna omröstningen inleds klockan 13.00.

Ursula von der Leyen presenterade sina prioriteringar för de kommande fem åren.
Ursula von der Leyen presenterade sina prioriteringar för de kommande fem åren. © European Union, 2024 - EP

Ursula von der Leyen lade fram sin vision för ett starkare och mer välmående Europa. Bland nyckelinitiativen finns en ny överenskommelse om ren industri för att driva på utfasningen av fossila bränslen och industriell tillväxt, och en europeisk konkurrenskraftsfond för att främja innovation. Hon tillkännagav att hon vill öka säkerheten genom att fördubbla Europols personalstyrka och tredubbla antalet europeiska gräns- och kustbevakningstjänstemän till 30 000. Hon föreslog också en europeisk demokratisköld för att motverka utländsk informationsmanipulation och inblandning, och en europeisk plan för prismässigt överkomliga bostäder.

Ursula von der Leyen presenterade vidare en jordbruksplan med fokus på anpassning till klimatförändringarna och en färdplan för kvinnors rättigheter. Hon sade att ”vi måste göra det möjligt för unga människor att få ut det mesta av Europas friheter” och betonade vikten av Erasmus+-programmet, psykisk hälsa och att ta itu med frågor som rör skärmtid och sociala medier, inklusive beroendeframkallande metoder.

Ursula von der Leyen upprepade EU:s orubbliga stöd för Ukraina och bekräftade att ”Europa kommer att stå vid Ukrainas sida så länge som det behövs”.

Bland de nya kommissionärsroller som hon tillkännagav finns en för bostäder, för att hantera kontinentens bostadskris, Medelhavet, för att främja regional stabilitet och samarbete, och rättvisa mellan generationer, för att säkerställa att politiken tar hänsyn till kommande generationers behov.

Reaktioner från ledamöterna

I sina reaktioner på talet betonade ledamöterna vikten av att lyssna mer på arbetstagare, jordbrukare och näringslivets röster. De välkomnade det nya politiska fokuset på bostäder och betonade behovet av rättvis internationell konkurrens, starkt stöd till Ukraina, ett slut på kriget i Gaza och bättre kontroll av migrationen. Många uppmanade till fortsatta ansträngningar för att motverka framväxten av högerextrem politik och främja social rättvisa, klimatåtgärder och jämställdhet. Flera ledamöter efterfrågade mer fokus på kampen mot fattigdom och arbetslöshet och på ett solidaritetsbaserat Europa.

Vissa ledamöter argumenterade också för vikten av att lyssna på medborgarnas önskan om skydd, identitet och suveränitet, och avvisade överdriven reglering och massinvandring samtidigt som de efterlyste strategiskt oberoende. Vissa fördömde den nuvarande ekonomiska politiken och jordbrukspolitiken och förespråkade i stället ett Europa med fria och suveräna nationer.

Se Ursula von der Leyens tal och reaktionerna från ledamöterna.

Kontakter

Följ Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye