Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

EU-parlamentti valitsi Ursula von der Leyenin jatkokaudelle komission johtoon

Jaa

Ursula von der Leyen sai äänestyksessä 401 ääntä ja parlamentin hyväksynnän toiselle kaudelle Euroopan komission puheenjohtajana.

Ursula von der Leyen valittiin toiselle kaudelle Euroopan komission puheenjohtajaksi.
Ursula von der Leyen valittiin toiselle kaudelle Euroopan komission puheenjohtajaksi. © European Union 2024 - Source : EP

Ursula von der Leyen valittiin torstaina 18.7. toiselle kaudelle Euroopan komission puheenjohtajana. Hänet valittiin ensimmäiselle kaudelleen heinäkuussa 2019.

Parlamentissa on tällä hetkellä 719 meppiä jäsenmaiden virallisten ilmoitusten mukaisesti, joten tarvittava enemmistö oli 360 ääntä. Äänestyksessä annettiin 707 ääntä, joista 7 hylättiin. Mepeistä 401 äänesti von der Leyenin valinnan puolesta, 284 vastaan ja 15 äänesti tyhjää. Äänestys toimitettiin salaisena lippuäänestyksenä.

Ennen äänestystä von der Leyen esitteli parlamentille seuraavien viiden vuoden poliittiset suuntaviivat, joita mepit kommentoivat keskustelussa.

Seuraavaksi

Valittu komission puheenjohtaja lähettää seuraavaksi EU-maiden hallituksille viralliset kirjeet, joissa johtajia kehotetaan esittämään ehdokkaansa komission jäseniksi. Parlamentti kuulee komissaariehdokkaita valiokunnissaan syksyn aikana. Lopuksi koko komission on saatava parlamentin hyväksyntä, ennen kuin se voi aloittaa toimessaan. Lue lisää parlamentin lehdistöpaketista.

Taustaa

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 14 artiklassa säädetään, että Euroopan parlamentti ”valitsee komission puheenjohtajan”. Ursula von der Leyen on toiminut komission puheenjohtajana vuodesta 2019 ja oli kesäkuun 2024 eurovaaleissa Euroopan kansanpuolueen kärkiehdokas.

Lisätietoa

Yhteyshenkilöt

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye