Satakunnassa työttömyydessä tavanomaista kausittaista nousua kesäkuussa
Työvoiman kysynnän heikentyessä työttömien määrä on kuitenkin kasvanut selvästi myös vuoden takaiseen verrattuna. Eniten työttömien määrä on kasvanut ammatteihin luokittelemattomien ryhmissä sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä.
Satakunnassa oli kesäkuun lopussa 9 890 työtöntä työnhakijaa, mikä on 970 henkeä (n. 11 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kuukautta aiemmasta työttömien määrä nousi 1 100 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli kesäkuussa 10,3 %.
Työttömyyden kasvua lähes kaikissa kunnissa
Työttömien työnhakijoiden määrä on noussut lähes kaikissa Satakunnan kunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Määrällisesti eniten työttömien määrä on vuoden aikana kasvanut Porissa, jossa lisäystä on ollut 388 henkeä. Suhteellisesti eniten työttömyys on noussut Pomarkussa (44 %).
Kesäkuussa korkein työttömyys oli Porissa, jossa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 12,5 %. Alin työttömyys oli Säkylässä (6,4 %).
Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä ennätyskorkealla
Työttömistä työnhakijoista oli kesäkuun lopussa miehiä 58 % ja naisia 42 %. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien miesten määrä on kasvanut 13 %. Naisten työttömyys on noussut 9 %.
Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 13 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaiden työttömien määrässä nousua vuoden takaisesta oli 10 %.
Kesäkuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 860. Se on 7 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Ulkomaiden kansalaisia oli työttöminä työnhakijoina 1 190, mikä on 23 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Ulkomaalaisia työttömiä oli Satakunnassa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
Työttömien määrä jatkoi kasvuaan lähes kaikissa pääammattiryhmissä
Koulutusasteen mukaan tarkasteltuna eniten työttömiä oli toisen asteen koulutuksen suorittaneissa (sis. erikoisammattitutkinnon suorittaneet). Toisen asteen suorittaneita oli kesäkuun lopussa työttöminä työnhakijoina 5 180, mikä on 10 % enemmän kuin vuosi sitten.
Työvoiman kysynnän heikkeneminen näkyy työttömien työnhakijoiden määrän kasvuna lähes kaikissa pääammattiryhmissä. Vuoden takaiseen verrattuna eniten työttömien määrä on kasvanut ammatteihin luokittelemattomien ryhmissä sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä, joissa kummassakin kasvua on ollut noin 230 henkeä.
Kesäkuussa tuli hakuun niukasti uusia avoimia työpaikkoja
Satakunnassa ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoon kesäkuun aikana vajaat 600 uutta avointa työpaikkaa. Se on 64 % vähemmän kuin vuosi sitten kesäkuussa. Yhteensä kesäkuussa oli avoinna noin 1 700 työpaikkaa.
Palveluissa olevien määrä on vähentynyt vuotta aiemmasta
Kesäkuun lopussa erilaisten aktiivisten työvoimapoliittisten palveluiden piirissä oli Satakunnassa 3 765 henkilöä, mikä oli 6 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lukumääräisesti eniten vähennystä on ollut kuntouttavassa työtoiminnassa.
Satakunnan työllisyyskatsausta voit tarkastella kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsaus-sivustolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannu Ahvenjärvityömarkkina-asiantuntijaSatakunnan ELY-keskus
Puh:0295 022 114hannu.ahvenjarvi@ely-keskus.fiSatu RemmerpalvelujohtajaSatakunnan TE-toimisto
Puh:0295 045 141satu.remmer@te-toimisto.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan talouden ja työllisyyden näkymissä ei vielä merkkejä nopeasta käänteestä parempaan29.10.2024 10:11:00 EET | Tiedote
Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin vuoden tähtäimellä, jolloin myös työttömyys voisi kääntyä laskuun. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu syksyn Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.
Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ammatit työvoimapula-ammattien kärjessä Satakunnassa29.10.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Satakunnassa arvioidaan vuoden päästä olevan kohtalaista työvoiman ylitarjontaa, kun tarkastellaan kaikkia toimialoja kokonaisuutena. Ennustettu kohtaantotilanne kuitenkin vaihtelee suuresti toimialoittain. Pulaa työvoimasta on etenkin sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan ammateissa.
Työttömien määrä kasvoi Satakunnassa lähes 11 prosentilla vuoden takaisesta22.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Työvoiman kysyntä on edelleen heikkoa ja työttömyys on noussut vuotta aiemmasta lähes kaikissa pääammattiryhmissä.
Kuituhampun kasvatus on noussut ennätyslukemiin8.10.2024 12:39:39 EEST | Tiedote
Yhä useammalla maatilalla viljellään kuituhamppua, ja suosio näkyy myös Satakunnassa. ELY-keskuksen tarkastajat keräävät viljelyksiltä näytteitä varmistaakseen, että hamppulajikkeilla ei ole huumaavaa vaikutusta.
Nyt on hyvä hetki hakea rahoitusta ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin – Satakunnassa tukea on jaossa 700 000 euroa1.10.2024 09:45:11 EEST | Tiedote
Satakunnan ELY-keskus myöntää rahoitusta maaseudun yleishyödyllisiin ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin teemahaussa, joka päättyy 15.11.2024. Investointi voi olla esimerkiksi vesistön kunnostamista, vieraslajien torjuntaa taikka energiajärjestelmän tai vesikasvien niittokoneen hankinta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme