Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakossa työttömiä kesäkuussa 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin

Jaa

Työttömien määrä nousi Kaakkois-Suomessa edellisvuoden kesäkuusta 10 prosentin verran. Lomautettujen määrä nousi vuodentakaisesta reilusti, mutta laski hieman toukokuusta. Nuorisotyöttömyys kasvoi 17 prosentilla vuodentakaisesta. Pitkäaikaistyöttömyydessä kasvua oli neljä prosenttia. Uusia avoimia työpaikkoja oli kesäkuussa 53 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. 

Infograafi, joka kuvaa työttömyystilannetta Kaakkois-Suomessa kesäkuussa 2024. Työttömiä työnhakijoita on 10 % enemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 53 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste on 12,4 %.
Kesäkuussa 2024 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 10 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 53 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 12,4 %.

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 15562 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä on 1449 henkilöä (+10 %) suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 12,4 prosenttia. Kymenlaaksossa osuus oli 12,3 ja Etelä-Karjalassa 12,5 prosenttia. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli kesäkuussa 10,9 prosenttia. Kunnittain tarkasteltuna korkein työttömyysaste oli Imatralla (15,6 %) ja matalin Taipalsaarella (8,3 %). Työttömyysasteet vaihtelevat kunnittain melko paljon, mutta suurimmassa osassa Kaakkois-Suomen kuntia työttömyysaste on korkeampi kuin valtakunnallisesti.

Työttömistä työnhakijoista Kaakkois-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja 1059 eli seitsemän prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen määrä nousi vuodentakaisesta 46 prosentilla. Toukokuuhun verrattuna lomautettuja oli kahdeksan prosenttia vähemmän.

Työttömien määrä kasvoi kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa ja valtaosassa kuntia – määrällisesti eniten Lappeenrannassa (+495 henkilöä). Suhteellisesti nousu oli suurinta Miehikkälässä (+18 %) ja Imatralla (+15 %). Työttömien määrä laski Rautjärvellä, Savitaipaleella ja Taipalsaarella. Luumäellä työttömiä oli saman verran kuin vuotta aiemmin.

Kaakkois-Suomen työttömistä työnhakijoista oli kesäkuun lopussa ulkomaiden kansalaisia 2131 henkilöä. Ulkomaalaisten osuus kaikista työttömistä oli Kaakkois-Suomessa 14 prosenttia. Alueen ulkomaalaisista työnhakijoista oli EU-maiden kansalaisia 263.  Ulkomaan kansalaisten työttömyysaste Kaakkois-Suomessa oli 39,4 %.

Nuorisotyöttömyyden kasvu jatkuu

Nuorisotyöttömyyden nousu jatkuu kaikissa seutukunnissa ja etenkin Etelä-Karjalassa. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli Kaakkois-Suomessa vuodentakaista 17 prosenttia enemmän. Jo viime kesästä asti nuorten työttömien määrä on noussut suhteessa enemmän kuin kaikkien työttömien määrä. Yli 50-vuotiaita oli Kaakkois-Suomessa työttömänä kesäkuussa viiden prosentin verran enemmän kuin vuotta aiemmin.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi vuodentakaisesta neljällä prosentilla. Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 28 prosenttia. Osuus on pienempi kuin valtakunnallisesti. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi kaikissa kaakon seutukunnissa – eniten Kouvolan seudulla.

Lähes kaikkien ammattiryhmien työttömyys kasvoi

Työttömien määrä nousi Kaakkois-Suomessa viime vuoden kesäkuuhun verrattuna lähes kaikissa ammattiryhmissä, määrällisesti eniten ammatteihin luokittelemattomien ja rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmissä. Ainoastaan maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden työttömyys väheni.

Työttömien määrä laski Kaakkois-Suomessa vuodentakaiseen verrattuna alemman perusasteen tutkinnon ja erikoisammattikoulutusasteen tutkinnon suorittaneilla. Kaikilla muilla koulutusasteilla työttömien määrä nousi. Korkeakoulutettujen työttömien määrä nousi vuodentakaisesta melko selvästi. Määrällisesti eniten vuodentakaisesta nousi toisen asteen tutkinnon suorittaneiden työttömyys, ja suhteellisesti eniten nousi tutkija-asteen suorittaneiden työttömyys.

Uudet avoimet työpaikat vähenivät selvästi  

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun aikana avoinna 843 uutta työpaikkaa. Paikkoja oli 53 prosenttia vähemmän (-951 kpl) kuin vuosi sitten. Työpaikkojen määrä väheni reilusti kaikissa muissa seutukunnissa paitsi Imatralla, jossa työpaikkoja oli vuodentakaista seitsemän prosenttia enemmän (+9 kpl). Suhteellisesti työpaikkoja väheni saman verran (-59 %) Kouvolan ja Kotka-Haminan seutukunnissa. Lappeenrannan seudulla vähennystä oli 56 prosentin verran.

Kaakon uusista avoimista työpaikoista 70 prosenttia oli yrityksissä. Yli vuoden kestävää työsuhdetta tarjottiin 49 prosentissa uusista työpaikoista.

Sotilaille ilmoitettiin yksi työpaikka edellisvuoden kesäkuuta enemmän. Kaikissa muissa ammattiryhmissä uusien avointen työpaikkojen määrä laski. Määrällisesti eniten vähenivät palvelu- ja myyntityöntekijöiden työpaikat. Suhteellisesti eniten vähenivät toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden ja muiden työntekijöiden työpaikat.

Eniten uusia työpaikkoja ilmoitettiin lähihoitajille, myyjille, toimisto- ja laitossiivoojille, sairaanhoitajille sekä rakennussähköasentajille.

Palveluissa vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten

Kesäkuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 5226 henkilöä (-5 %). Aktivointiaste oli 25,1 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli kesäkuussa vajaat 21000. Määrä on reilu 1000 henkilöä suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjen määrä väheni vuodentakaiseen verrattuna hieman. Valtaosa työllistetyistä oli yksityisen sektorin töissä (67 %). Kunnissa työllistettyjä oli 32 prosenttia ja valtiolla noin prosentin verran.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 1710 henkilöä. Palveluista kuntouttavan työtoiminnan, työvoimakoulutusten ja työ- ja koulutuskokeiluiden osallistujamäärät nousivat. Muiden palveluiden osallistujamäärät laskivat.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Johtaja Jari Saarinen, p. 0295 042 200, etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi

Kuvat

Infograafi, joka kuvaa työttömyystilannetta Kaakkois-Suomessa kesäkuussa 2024. Työttömiä työnhakijoita on 10 % enemmän ja uusia avoimia työpaikkoja 53 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste on 12,4 %.
Kesäkuussa 2024 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 10 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 53 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 12,4 %.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye