Näin sähkön hinnan ennustetaan kehittyvän
VertaaEnsin.fi-vertailupalvelu analysoi sähköyhtiöiden ennusteita sähkön hinnan tulevasta kehityksestä. Sähkömarkkinat ovat herkkiä muutoksille ja hintapiikit ovat edelleen mahdollisia. Pörssisähkön hinta noussee syksyä kohti, mutta dramaattisia muutoksia viime vuoden hintatasoon nähden ei ole luvassa.
Tuhansien suomalaisten kaksi vuotta sitten otetut hirmu kalliit määräaikaiset sähkösopimukset päättyvät syksyllä. Miten käy sähkön hinnalle tulevaisuudessa? Tähän kysymykseen ei valitettavasti ole yksiselitteistä vastausta. Erityisesti pitkäaikaiset ennusteet ovat usein ristiriidassa keskenään ja harvoin toteutuvat tarkasti. Esimerkiksi toukokuun alussa julkaistun tekoälyn avulla tehdyn ennusteen mukaan sähkön hinta voi lisääntyvän tuulivoiman ansiosta laskea merkittävästi vuoteen 2030 mennessä. Samaan aikaan Wärtsilä povaa, että Suomen haaveet vihreän siirtymän johtajuudesta voivat kaatua sähkön hinnan nousuun. Yhtiön mallinuksen perusteella sähkön keskihinta vuonna 2027 tulee olemaan jopa 30 prosenttia kalliimpi kuin vuonna 2023.
Fortumin myyntipäällikkö Juha Sainio kiteyttää ennustamisen haasteen blogissaan: “Pitkällä aikavälillä sähkön hinnan ennustaminen riippuukin paljolti siitä, miten uusi teollinen kysyntä realisoituu Pohjoismaissa ja kuinka paljon tasaavaa sähköntuotantoa ehditään rakentaa tämän uuden kysynnän tueksi.”
Pörssisähkön veroton hinta painui heinäkuussa 2024 ennätyksellisen alhaiselle tasolle ja oli koko Euroopan halvinta. VertaaEnsin.fi-vertailupalvelun tilastojen mukaan täysin kiinteähintaisen kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen sai heinäkuussa halvimmillaan 8,49 sentillä kilowattitunnilta. Kuukausittaisten perusmaksujen vaihteluväli säilyi sopimustyypistä riippumatta noin 2,90 euron ja 5,90 euron tasolla. Osa sähkönmyyjistä on tarjonnut sopimuksia 2–6 kuukaudella ilman perusmaksua.
Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä sähkön hintaa ennustetaan futuurikaupan seuraamisella. Käytännössä futuurit ovat sopimuksia, joilla sähköyhtiöt sitoutuvat ostamaan tietyn määrän sähköä ennalta määrätyllä hintatasolla ennen kuin kysynnästä, tarjonnasta tai vaikkapa vallitsevista sääolosuhteista on yksityiskohtaista tietoa. Tämän hetken ennusteet kertovat, että hinnat alkavat nousta elokuusta alkaen syksyä kohden. Kuiva ja tuuleton sää sekä ydinvoima- ja siirtoyhteyshuollot nostavat hintoja, mutta dramaattisia muutoksia viime vuoden hintatasoon verrattuna ei ole luvassa. Loviisan toisen reaktorin huolto alkaa 4. elokuuta ja osa ydinvoimaloista huolletaan alkusyksystä.
Sähköyhtiöt ovat ennusteissaan varovaisia, sillä sähkömarkkinat ovat äärimmäisen herkkiä muutoksille. Helenin puolivuosikatsauksen 29.7.2024 mukaan heinä–syyskuussa markkina tulee seuraamaan tarkasti pohjoismaisen vesitilanteen kehittymistä, koska loppukesän ja alkusyksyn sateet voivat vaikuttaa loppuvuoden ja tulevan talven hintatasoon.
Lumme Energian sähkön hintakatsauksen 29.7.2024 perusteella markkinat ovat reagoineet muutoksiin sade-ennusteissa futuurihintojen nousulla.
Omavoiman katsauksessa 10.7.2024 todetaan, että rohkeimmat jäävät odottamaan vielä sääennusteen käännettä, mutta varmemman päälle pelaavat tekevät kiinnityksiä tulevalle syksylle ja talvelle nykyisillä hintatasoilla.
– Sähkön hinnan ennustaminen on vaikeaa. Futuureihin perustuvat ennusteet ovat suuntaa antavia, ja markkinoiden tilanne voi muuttua nopeastikin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Eri ennusteiden perusteella vaikuttaisi siltä, että sähkön hintakehitys on lähiaikoina maltillista, arvioi VertaaEnsin.fi:n sähkövertailun toimitusjohtaja Ilmari Ollila.
Yleinen arvonlisäverokanta nousee 1. syyskuuta 2024 alkaen 24 prosentista 25,5 prosenttiin, mikä korottaa sekä sähkön myyntihintaa että siirtohintaa. Muutos heijastuu myös sähköveroon, joka nousee 2,827515 senttiin kilowattitunnilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmari OllilaToimitusjohtajaVertaa Ensin Suomi Oy
Sähkövertailu
Mihail KurvinenPR & Communications ManagerVertaa Ensin Suomi Oy
Puh:+358443257134mihail.kurvinen@vertaaensin.fiKuvat
Tietoa julkaisijasta:
VertaaEnsin.fi on taloustuotteiden vertailuun erikoistunut verkkopalvelu. Missiomme on auttaa kuluttajia tekemään fiksuja ja tietoisia päätöksiä talousasioissa. Vuosittain yli 1,5 miljoonaa suomalaista kuluttajaa käyttää vertailupalveluamme edullisempien sähkösopimusten ja lainojen löytämiseen täysin ilmaiseksi.
Olemme osa kansainvälistä Samlino-konsernia, joka auttaa vertailemaan ja valitsemaan itselleen sopivimmat taloustuotteet viidellä markkina-alueella Euroopassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta VertaaEnsin.fi
Selvitys: Sähköyhtiöiden hinnankorotukset alv-korotuksen jälkeen – mitä tapahtui?20.11.2024 07:07:00 EET | Tiedote
Suomessa nostettiin syyskuussa arvonlisäveroa 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Tarkastelimme, miten korotus sähkömyynnissä on vaikuttanut pörssisähkösopimusten hintoihin.
Onko pörssisähkö aina halvempaa?1.11.2024 07:07:00 EET | Tiedote
Pörssisähkön sanotaan olevan pitkällä aikavälillä halvin mahdollinen sähkösopimustyyppi. Kun katsomme puhtaasti edellisten vuosien energiahintoja väite pitää paikkansa. Tämä ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus, eikä sopimustyyppi automaattisesti sovi kaikille kuluttajille.
Euroopan epätasaisimmat sähkömarkkinat löytyvät Suomesta24.10.2024 07:07:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2023 Suomessa oli Euroopan toiseksi halvinta sähköä, kun puhutaan puhtaasti sähköenergian hinnasta. Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla hinnat kuitenkin nousivat ja tasoittivat tilannetta.
Tuulivoimaloiden rakennusbuumi hidastumassa17.10.2024 06:56:00 EEST | Tiedote
Suomessa ja koko Euroopassa uusiutuvan energian lähteet, etenkin tuulivoima on kasvanut merkittävästi osana vihreän siirtymän agendaa. Tuulivoimaloihin on investoitu laajasti ja uusia voimaloita ja hankkeita on syntynyt tiheään tahtiin viime vuosina. Mihin rakentaminen loppuu?
Vihreä vety – uusiutuvan energian varastoimiseen15.10.2024 07:07:00 EEST | Tiedote
Tuulivoiman yksi suurimmista haasteista on sen varastoiminen. Tuulivoimaa on tällä hetkellä vaikea varastoida ja se liikuttaa sähkön hintaa ylös tai alas riippuen säästä. On kuitenkin mahdollisuuksia saada myös tuulivoimaa varastoitua ja avaimena tähän toimii vihreä vety.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme