Maksujen lykkääminen vaikeuttaa nuorten oman talouden hallintaa
Elokuun 12. päivä vietetään kansainvälistä nuorten päivää. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan nuorilla aikuisilla on haasteita pitää kirjaa osta nyt, maksa myöhemmin -hankinnoista. Nuorten oman arvion mukaan menojen jakauma on kuitenkin varsin terveellä pohjalla ja he suhtautuvat luottavaisesti mahdollisuuksiinsa hankkia tuloja.
Luotonhallintayhtiö Intrumin tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset kokevat muita ikäryhmiä vaikeammaksi pitää kirjaa osta nyt, maksa myöhemmin -ostoksistaan ja niistä kertyvistä kuukausittaisista kuluista. Digitaaliset ratkaisut ja maksutavat tekevät ostamisesta yhä helpompaa ja sosiaalinen media lisää paineita kuluttamiseen.
– Joustavat maksutavat mahdollistavat helpon ostamisen, mutta kääntöpuolena on, että ne houkuttelevat tekemään harkitsemattomia hankintoja. Lisäksi kuluja kasautuu helposti huomaamatta yli oman talouden kestokyvyn, jos tehdään useita hankintoja, joiden maksua lykätään tai joita maksetaan kuukausittain tai osamaksuna. Usein nämä pienemmät toistuvat erät, joita onkin useita, voivat muodostaa huomaamatta kokonaisuudessaan melko kuormittavan kuluerän. Ostaja on luonnollisesti vastuussa siitä, että pystyy maksamaan ostoksensa, mutta myös luotolla myyvän tahon on oman taloutensa vuoksi hyvä tarkastaa luotonottajan maksukyky - etenkin suuremmissa hankinnoissa. Vastuulliseen luotonhallintaan kuuluu arviointi asiakkaiden maksukyvystä sillä se pienentää myös myyjän luottotappioriskiä. Parhaimmillaan käytäntö myös ehkäisee ostajan turhaa ylivelkaantumista, Intrumin yritysvastuupäällikkö Anna Johnson-Ferguson sanoo.
Intrumin analyysi suomalaisten velkaantumisesta kertoo, että 18-24-vuotiailla perintätapaukset kasvoivat erityisesti vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Perintään siirtyneiden saatavien pääomat ovat niin ikään kasvaneet tässä ikäryhmässä huolestuttavan paljon vuodesta 2021. Muista ikäryhmistä ainoastaan 25-29-vuotiailla pääomat olivat kasvaneet enemmän.
– Nuorten perintätapausten ja perintään siirtyneiden pääomien kasvu on huolestuttavaa, joka osaltaan osoittaa, että maksukyky tai oma talouden hallinta on heikentynyt. Hyvä uutinen kuitenkin on, että yleisesti nuoret eivät ole erityisen innokkaita hallitsemaan elinkustannuksia maksamalla hankintojaan myöhemmin. Sen sijaan heillä on innokkuutta ja hyvät edellytykset tasapainottaa talouttaan hankkimalla lisätuloja. Tämä vaikuttanee myös siihen, että he ovat hieman vähemmän huolissaan taloudesta ja suhtautuvat luottavaisemmin tulevaisuudennäkymiin kuin vastaajat keskimäärin, Johnson-Ferguson toteaa.
Nuoret haluavat nauttia elämästä ja samalla säästää
Nuoret aikuiset suhtautuvat kaikista ikäryhmistä luottavaisimmin mahdollisuuksiinsa hankkia lisätuloja ja maksaa kaikki laskunsa. Elinkustannusten hallitsemiseksi nuoret olivat kaikista ikäryhmistä haluttomimpia tinkimään vapaa-ajan ostoksistaan. Ilahduttavaa on, että he olivat myös haluttomimpia vähentämään säästöön laittamansa rahan määrää.
Nuorten 18-21-vuotiaiden menoista 52 prosenttia kuluu välttämättömiin kustannuksiin, 29 prosenttia vapaavalintaisiin ostoksiin ja 19 prosenttia säästöön tai lainan maksuun. Suhteessa muihin ikäryhmiin nuorten menojen jakauma on varsin terveellä pohjalla, kun sitä verrataan yleisesti suositeltuun 50-30-20 -jakaumaan, jonka mukaan enintään puolet tulisi kulua pakollisiin, 30 prosenttia vapaavalintaisiin menoihin ja 20 prosenttia säästöön tai lainan maksuun.
Toisaalta nuorilla aikuisilla voi olla useampia vaihtoehtoja talouden hallintaan kuin vanhemmilla ikäryhmillä, joilla useammin on lapsia elätettävänä ja pitkäaikaisia taloudellisia sitoumuksia, kuten asunto- tai autolainoja maksettavana. Moni nuorista voi myös asua vielä kotona, jolloin elinkustannukset ovat pienemmät.
Intrumin raportit ja analyysit:
Raportti Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselystä 2024
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
MediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Huuhtooko konkurssiaalto kuluttajien orastavan ostovoiman mukanaan?30.10.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Kuluttajien maksamisessa nähtiin kolmannella vuosineljänneksellä positiivinen käänne, kun perintätapausten määrät ja perinnässä olevat summat kääntyivät laskuun. Huolestuttavaa kuitenkin on, että aiempaa useampi lasku siirtyi muistutusvaiheesta perintään. Myös yritysten maksamisessa nähdään huolestuttava suunta yritysperinnän tapausten ja perinnässä olevien summien käännyttyä kasvuun. Kuluttajien ostovoiman kasvusta ja positiivisten talousnäkymien pilkahduksesta huolimatta luotonhallintayhtiö Intrum ennakoi kuluttajien maksuvaikeuksien kasvavan loppuvuonna ja vuodenvaihteen jälkeen.
Konkurssiaalto jatkunee syksyllä, vaikka maksuviiveellisten yritysten määrä on laskenut8.10.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Intrumin maksuviivetutkimus kuluvan vuoden kolmannelta neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman viime vuodesta. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla on yhä eniten haasteita, mutta julkisen hallinnon, maanpuolustuksen ja kaivostoiminnan aloilla maksuviiveellisten yritysten määrä on noussut suhteellisesti eniten. Alueellisesti maksuviiveellisiä yrityksiä on eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Vireille pantujen konkurssien määrä on jatkanut edelleen kasvuaan. Vaikka talouskasvu on ollut edelleen vaisua, näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiivisia.
Tekoäly ja digitalisaatio tehostavat pk-yritysten saatavien kotiuttamista5.9.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallista yrittäjän päivää vietetään syyskuun viidentenä päivänä. Asiakkaiden maksukäyttäytyminen on keskeinen tekijä yrityksen pitkän aikavälin menestyksessä ja toimintakyvyn säilyttämisessä. Yritysten tulee myös entistä enemmän kiinnittää huomiota, kuinka ne itse toimivat tavarantoimitusketjussa ja edistävätkö ne omalla toiminnallaan tervettä maksukulttuuria. Intrumin tutkimuksen mukaan digitalisaatio ja tekoäly nostavat päätään maksuviiveiden torjumisessa. Yli puolet pk-yrityksistä uskoo jäävänsä kilpailijoista jälkeen, jos ne eivät opi hyödyntämään tekoälyä maksuprosesseissaan. Tekoälytyökalut ja modernien maksutapojen hallinta koetaan kilpailueduksi, joka lajittelee jyvät akanoista.
Yhä useamman kuluttajan laskut päätyvät perintään – positiivista kehitystä maksukyvyssä19.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän analyysi kertoo, että saatavista joudutaan muistuttamaan ja niitä siirtyy perintään yhä useammin. Kuluttajaperinnässä sekä tapausten määrät että perinnässä olevat summat kasvoivat vuoden 2024 toisella neljänneksellä. Varovaisen positiivisia loppuvuoden näkymiä tukee kuitenkin perintäonnistumien kääntyminen kasvuun, mikä kertoo sekä kuluttajien että yritysten maksukyvyn vahvistumisesta.
Maksuviiveellisten yritysten kokonaismäärä laskenut – majoitus- ja ravitsemistoimialan maksuviiveet yhä kasvussa4.7.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2024 toiselta neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut 5,69 prosenttia viime vuodesta. Toimialavertailussa maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen eniten majoitus- ja ravitsemistoimialalla, yritysten osuus on myös hieman kasvanut viimevuoteen verrattuna. Alueellisesti maksuviiveellisiä yrityksiä on eniten Satakunnassa ja Pohjois-Savossa. Inflaation hidastuminen ja korkojen lasku ennustavat yrityksille parempia näkymiä loppuvuodesta. Toipuminen on kuitenkin yhä verkkaista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme