Pirkanmaan ELY-keskus

Paasikiventien tiesuunnitelman laatiminen Hiedanrannan kohdalla alkaa

Jaa

Valtatiellä 12 ja kantatiellä 65 sijaitseva suunnittelualue pitää sisällään Tampereen keskustan länsipuolen alueet Santalahdessa, Hiedanrannassa ja Lielahdessa. Alue rajautuu itäpäässä Rantatiehen ja Rosenlewin raitiotiesiltaan, länsipäässä Lielahdenkatuun ja eteläpäässä liitytään nykyiseen valtatie 12:een Pispalan valtatien liittymän eteläpuolella.

Kuva Paasikiventieltä keltainen auto ajaa tiellä, kuvan reunoilla vihreitä koivuja.
Paasikiventien tiesuunnitelman laatiminen Hiedanrannan kohdalla alkaa. Kuva Eeva Osa

Valtatie 12 on Suomen tärkeimpiä poikittaisia liikenneyhteyksiä. Se läpäisee Tampereen kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteen, toimii merkittävänä seudullisen liikenteen välittäjänä ja on yksi seudullisen työmatkaliikenteen pääyhteyksistä.

Nykytilassaan valtatie 12 ja kantatie 65 eivät täytä pääteiltä odotettavia palvelutasovaatimuksia. Tällä hetkellä liikenne rantatunnelista länteen ruuhkautuu ajoittain Vaitinaron ja Santalahden välillä, jolloin tunneli on jouduttu sulkemaan. Lisäksi nykyisten valo-ohjattujen liittymien onnettomuusriski on korkea ja niiden toimivuus heikko.

Hankkeen tavoitteena on parantaa Vaitinaron liittymän välityskykyä sekä mahdollistaa Hiedanrannan alueen maankäytön kehittäminen ja liikenteellinen yhteys. Ilman maankäytön kehityshankkeitakin Paasikiventien liittymiä tulisi parantaa.

Hanke sisältää seuraavat toimenpiteet:

  • Vaitinaron liittymän kehittäminen eritasoliittymäksi
  • Valtatien parantaminen 3+3 ajokaistaiseksi valtatieksi
  • Kantatien rakentaminen 2+2 ajorataiseksi
  • Rinnakkaiskadun ja muiden katujen järjestelyt
  • Jalankulun ja pyöräliikenteen järjestelyt
  • Maantien kuivatusvesien hallinta pohjavesialueella
  • Meluntorjunta
  • Johto- ja kaapelisiirrot (ml. maakaasulinjan siirto)

Kustannukset

  • 87,7 M€ (MAKU-ind. 145; 2020=100)

Tiesuunnitelma tekemisen perustana

Tampereen seudun asukasluvun ennustetaan kasvavan vuosina 2023–2040 71 000 asukkaalla. Tämä osaltaan lisää Paasikiventien liikennemäärää.

Tampereen kaupunki kehittää uutta Hiedanrannan asuin- ja työpaikka-aluetta. Hiedanranta koostuu Hiedanrannan keskusta-alueesta ja Näsijärven täytölle suunnitellusta Järvikaupungista. Alueelle sijoittuu arviolta 20 000 uutta asukasta.

Tiesuunnitelman laatii ELY-keskus yhdessä Tampereen kaupungin kanssa. Suunnittelussa selvitetään ja sovitetaan yhteen eri liikennemuotojen, kuntatekniikan, ekologisten- ja virkistysyhteyksien, ympäristövaikutusten sekä kaupunkikuvallisia ja maisemallisia vaikutuksia. Kaupunki laatii asemakaavamuutoksen rinnalla Hiedanrannan alueelle katusuunnitelmia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antaa
Sami Ruski
projektipäällikkö

Pirkanmaan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
P. 029 5036 184

Jouni Sivenius
Tampereen kaupunki

etunimi.sukunimi@tampere.fi
p. 041 7304 296

Kuvat

Keväinen kuva Paasikiventieltä, tiellä kulkee monta autoa.
Liikenne rantatunnelista länteen ruuhkautuu ajoittain Vaitinaron ja Santalahden välillä.
Kuva Eeva Osa
Lataa

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pirkanmaan linja-autoliikenne 5.8.2024 alkaen1.8.2024 15:34:56 EEST | Tiedote

Tampereelta linja-autoasemalta Pohjois-Pirkanmaalle (Orivesi, Ruovesi, Virrat, Juupajoki ja Mänttä-Vilppula) suuntautuva liikenne alkaa hieman uudella tavalla järjestettynä 5.8.2024 alkaen. Liikenne on hankittu Tampereen seudun joukkoliikenneviranomaisen, eli Nyssen ja Pirkanmaan ELY-keskuksen yhteishankintana. Liikennettä hoitaa tarjousyhteenliittymä Pohjois-Pirkanmaa, johon kuuluvat liikennöitsijät: Bussi-Manninen Oy, Tilausliikenne Lampinen Oy ja Valkeakosken Liikenne Oy eli samat tutut liikennöitsijät kuin ennenkin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye