Pirkanmaan ELY-keskusPirkanmaan ELY-keskus

Mielenterveyttä työpaikoilla vahvistanut hanke edustaa Suomea kansainvälisessä kilpailussa

Jaa

Pirkanmaalla ja Satakunnassa toteutettu Mielen tasapainoa työpaikoille -hanke on valittu Suomen ehdokkaaksi Agricultural & Rural Inspiration Awards 2024 -kilpailuun, joka juhlistaa Euroopan parhaita maaseutuhankkeita.

Neljän hengen ryhmä istuu pöydän ääressä keskustelemassa iloisesti. Taustalla on kukkakuvioinen seinä ja kehystetty valokuva.
MIELI ry myönsi hankkeen aktiiviselle yhteistyökumppanille, Sastamalan kaupungille, Hyvän Mielen Työpaikka® -merkin tunnustuksena henkilöstön mielenterveyden ja hyvinvoinnin suunnitelmallisesta vahvistamisesta. Kuvassa työstään innostuvat hankepäällikkö Tiina-Maija Paloranta (vas.), Sastamalan kaupungin Päivi Raumanni ja Kati Heikkilä sekä työssä palautumisen keinoista koulutuksen pitänyt Anniina Virtanen Työterveyslaitokselta. Tiina-Maija Paloranta

MIELI Tukitalo Mielenterveys ry:n Mielen tasapainoa työpaikoille -hankkeessa vahvistettiin mielenterveysosaamista työelämässä sekä tarjottiin konkreettisia työkaluja työssä jaksamisen vahvistamiseen ja työn psyykkisen kuormituksen ennaltaehkäisemiseen. Vuosina 2021–2023 toteutetussa hankkeessa työyhteisöille järjestettiin koulutusta ja työpajoja, jotka räätälöitiin työpaikoille vahvistavan mielenterveyden näkökulmalla. Mielenterveyden häiriöt ovat yksi merkittävimmistä syistä sairaspoissaoloille.

– Mielenterveyden teemoihin liittyy yhä negatiivisia mielikuvia ja ennakkoluuloja, jotka oikenevat hitaammin maaseutualueilla kuin kaupungeissa. Hankkeessa mielenterveysosaamista työyhteisöissä lisättiin oivalluttavalla ”mieli on kaikilla ja siitä voi puhua” -asenteella, hankepäällikkö Tiina-Maija Paloranta kertoo.

Hankkeen järjestämiin koulutuksiin ja työpajoihin osallistui 90 työpaikkaa Sastamalan, Hämeenkyrön, Punkalaitumen ja Huittisten alueilla. Hankekohtaamisia syntyi yhteensä 1800, erityisesti maaseudun pienten ja keskisuurten yritysten ja organisaatioiden henkilöstön kanssa.

Ennaltaehkäisy avainasemassa

– Arjen vahvistavat teot, kuten nukkuminen, syöminen, puhuminen ja palautuminen, sekä luottamuksen ilmapiiri ovat keskeisiä tekijöitä mielenterveyden tukemisessa. Aihe koskettaa kaikkia suoraan tai välillisesti, sillä vähintään joka viides suomalainen kokee vuosittain jonkin mielenterveyden häiriön, Tiina-Maija Paloranta toteaa.

Hankkeen aikana kehitettiin toimintamalleja, jotka auttavat työpaikkoja toimimaan ennaltaehkäisevästi jo ennen kuin mielenterveyden haasteet kasaantuvat.

–  Työelämässä on jo monenlaisia kannustimia fyysisestä kunnosta huolehtimiseen, mutta mielenterveys on kuitenkin vähintään yhtä tärkeää. Se voi olla myös työpaikkojen kilpailuetu sekä markkinoilla yleensä että osaavasta työvoimasta kilpailtaessa, toteaa Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne.

MIELI Tukitalo Mielenterveys ry:n hankkeelle maaseuturahoituksen myönsi Leader Joutsenten reitti. Hankkeen kokonaiskustannus oli 128 000 euroa, josta tuen osuus oli noin 90 prosenttia.

Kilpailu ratkeaa joulukuussa

Euroopan unionin maaseutuverkoston järjestämään Agricultural & Rural Inspiration Awards (ARIA) lähetettiin Suomesta yhteensä kahdeksan hanketta, jotka ovat saaneet EU:n maatalous- ja maaseuturahoitusta.

Kilpailussa on neljä temaattista kategoriaa. Mielen tasapainoa työpaikoille -hanke valittiin maaseutuyhteisöjen sosioekonominen rakenne -kategoriaan.

Jäsenmaat ovat lähettäneet jokaiseen kategoriaan kaksi ehdokasta. Seuraavaksi Euroopan komissio valitsee ehdokkaiden yhteensä 24 finalistia. Kilpailun voittaja julkistetaan joulukuussa 2024.

Suomen maaseutuverkoston tiedote:Agricultural & Rural Inspiration Awards 2024 -kilpailun Suomen ehdokkaat nimetty

Lisätietoa hankkeesta löydät  MIELI ry:n verkkosivustolta.

Pirkanmaan ELY-keskus toimii hallinnollisessa yhteistyössä Leader-ryhmien kanssa. Paikalliset Leader-ryhmät ja ELY-keskus myöntävät EU:n maaseuturahoitusta asukkaiden, yhteisöjen ja yritysten ideoihin. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankepäällikkö Tiina-Maija Paloranta
p. 040 571 0917, tiinamaijapaloranta@gmail.com

Toiminnanjohtaja Petri Rinne, Leader Joutsenten reitti
p. 040 555 3232, petri.rinne@joutsentenreitti.fi

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pirkanmaan linja-autoliikenne 5.8.2024 alkaen1.8.2024 15:34:56 EEST | Tiedote

Tampereelta linja-autoasemalta Pohjois-Pirkanmaalle (Orivesi, Ruovesi, Virrat, Juupajoki ja Mänttä-Vilppula) suuntautuva liikenne alkaa hieman uudella tavalla järjestettynä 5.8.2024 alkaen. Liikenne on hankittu Tampereen seudun joukkoliikenneviranomaisen, eli Nyssen ja Pirkanmaan ELY-keskuksen yhteishankintana. Liikennettä hoitaa tarjousyhteenliittymä Pohjois-Pirkanmaa, johon kuuluvat liikennöitsijät: Bussi-Manninen Oy, Tilausliikenne Lampinen Oy ja Valkeakosken Liikenne Oy eli samat tutut liikennöitsijät kuin ennenkin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye