Ilmarinen

Ilmarisen sijoitustuotto 4,9 prosenttia, ja epävarmuus markkinoilla lisääntynyt

Jaa

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–kesäkuussa 4,9 prosenttia ja vakavaraisuus vahvistui. Kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa 2 prosenttia ja eläketurvan hoitokulujen laskiessa 6 prosenttia.

Sijoitussalkun 4,9 prosentin sijoitustuoton ajurina toimi listattu osakemarkkina. Osakemarkkinoiden tuotot olivat maailmanlaajuisesti pääsääntöisesti positiivisia. Tuottojen välillä oli kuitenkin suuria alueellisia ja sektorikohtaisia eroja. Yhdysvaltain osakemarkkinat (S&P 500 -indeksi) tuottivat tammi–kesäkuussa 15 prosenttia. Euroopassa STOXX 600 -indeksin tammi–kesäkuun tuotto jäi 9 prosenttiin. Helsingin pörssin alkuvuoden tuotto oli 3,5 prosenttia. Koronlaskuodotukset maltillistuivat alkuvuoden aikana: kesäkuussa loppuvuodelle odotettiin sekä EKP:n että FED:in osalta loppuvuodelle enää vajaan 0,5 prosenttiyksikön verran koronlaskuja. 

– Viimeisen parin viikon aikana markkinoilla on nähty poikkeuksellisen isoja liikkeitä. Taantumapelko on lisääntynyt ja ohjauskorkojen laskuodotuksia on reivattu isommiksi. Geopoliittiset jännitteet ja aseellisten konfliktien mahdollinen laajentuminen lisäävät markkinoiden levottomuutta ja yhdessä kuluttajien luottamuksen heikkenemisen kanssa varjostavat maailmantalouden kasvunäkymiä. Konsensus odottaa kuitenkin edelleen maailmantalouden yltävän yli 3 prosentin kasvuun tänä vuonna ja Suomen talouden odotetaan pääsevän takaisin kasvu-uralle loppuvuodesta, arvioi Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula

Ilmarisen sijoitusten pitkän aikavälin keskituotto vuodesta 1997 alkaen oli 5,8 prosenttia. Sijoitusten markkina-arvo nousi 61,1 miljardiin euroon.

Ilmarisen suhdanneindeksi piirtää karua kuvaa työllisyyskehityksestä 

Työntekijämäärä laski tammi-kesäkuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 2,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala.

Ilmarisen suhdanneindeksin työntekijämäärä on laskenut nyt jo yli vuoden ajan. Heinäkuussa laskua oli 3,2 prosenttia edellisvuoteen, kun kaikki seuraamamme toimialat laskivat.

– Karun työllisyyskehityksen sisällä positiivista kehitystä on jo pidempään nähty 55–64-vuotiaiden työllisyydessä, joka saavutti jo työllisyysasteen keskiarvon. Valitettavasti samaan aikaan nuorten työllisyysaste on heikentynyt ja taantuman myötä nuorille oli tarjolla kesätöitä aiempaa vähemmän. Ilmariseen palkkasimme ennätysmäärän kesätyöntekijöitä ja tänä kesänä meillä työskentelee 52 kesätyöntekijää, kertoo Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen

Toiminnan kustannustehokkuus parani edelleen

Ilmarisen toiminnan kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa 2 prosenttia ja operatiiviseen toimintaan käytettyjen hoitokulujen laskiessa 6 prosenttia. Maksutuloa kasvatti asiakkaiden palkkasumman kasvu. Eläkkeitä maksoimme 3 845 miljoonaa euroa noin 450 000 eläkeläiselle. 

– Ilmarisen tuottavuus on parantunut merkittävästi viimeisten kuuden vuoden aikana jatkuvan parantamisen toimintamallin kautta. Parantunut kustannustehokkuutemme tarkoittaa suoraan edullisempia vakuutusmaksuja asiakkaillemme. Olemme jälleen hakeneet STM:ltä hoitokustannusosaan keskimäärin 10 prosenttia alhaisempaa tariffia ensi vuoden alusta lukien, kertoo Jouko Pölönen. Ilmarinen on vähentänyt eläkevakuutusten hoitamisen vuosittaisia kuluja kolmanneksella eli lähes 50 miljoonalla eurolla vuodesta 2018. Maksutulo on kasvanut samaan aikaan 34 prosenttia. 

– Eläkkeet ovat osa julkista sosiaaliturvaa ja haluamme hoitaa niitä jatkuvasti yhä tehokkaammin, Jouko Pölönen toteaa. 

Tammi–kesäkuun kehitys lyhyesti:  

  • Ilmarisen sijoitussalkun tuotto oli 4,9 (3,7) prosenttia eli 2,9 miljardia euroa. Sijoitusten markkina-arvo nousi 61,1 (58,9) miljardiin euroon. Sijoitusten pitkän aikavälin keskituotto vuodesta 1997 alkaen oli 5,8 prosenttia. Tämä vastaa 3,9 prosentin reaalituottoa. 
  • Kokonaistulos nousi 995 (605) miljoonaan euroon. 
  • Vakuutusmaksutulo nousi 2 prosenttia 3 551 (3 493) miljoonaan euroon. Maksetut eläkkeet nousivat 7 prosenttia 3 845 (3 594) miljoonaan euroon. 
  • Nettoasiakashankinta oli 51 (70) miljoonaa euroa ja rullaava edellisen 12 kuukauden asiakaspysyvyys oli 96,6 (96,4) prosenttia. 
  • Hoitokulut alenivat 6 prosentilla 47 (50) miljoonaan euroon ja olivat 0,33 (0,35) prosenttia vakuutettujen TyEL-palkkasummasta ja YEL-työtulosta. 
  • Vakavaraisuuspääoma nousi 13,2 (12,2) miljardiin euroon ja vakavaraisuusaste vahvistui 126,7 (125,4) prosenttiin.
  • Näkymät: Ilmarisen maksutulon odotetaan kasvavan ansiotason nousun myötä.

Lue lisää:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ilmarisen toimitalo
Ilmarisen toimitalo
Mikko Käkelä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Ilmarinen on työeläkeyhtiö ihmistä varten. Huolehdimme 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta ja pidennämme työuria, jotta jokainen voi suhtautua huomiseen luottavaisena ja toiveikkaana. Me teemme töitä tänään, jotta asiakkaittemme toimeentulo on turvattu huomenna. Näin varaudumme hyvään huomiseen. Eläkevastuiden katteena on noin 60 miljardin euron sijoitusvarallisuus. Lisätietoja: www.ilmarinen.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye