Miehet haluavat, että verenluovutus on helppoa

Jaa

Verta luovuttavia miehiä motivoi Veripalvelun tuoreen kyselytutkimuksen mukaan paitsi halu auttaa, myös verenluovutuksen sujuvuus ja helppous. Miehiä tarvitaan lisää verenluovuttajiksi.

Pandemiavuodet, ihmisten liikkuvuuden väheneminen ja maailmantilanne ovat vaikuttaneet yhteiskuntaan siten, että verenluovuttajien riittävyys uhkaa muodostua haasteeksi. Tällä hetkellä noin kolme prosenttia suomalaisista luovutusikäisistä luovuttaa vuosittain verta.

Potilaat tarvitsevat luovuttajien apua joka päivä, ja potilashoidon tarpeet muuttuvat jatkuvasti. Miehiä toivotaan lisää verenluovuttajiksi, sillä he ovat usein kooltaan naisia suurempia, ja siten myös heidän verivolyyminsä on isompi kuin naisten. Miehillä on huomattavasti naisia suurempi rautavarasto, joka kestää paremmin verenluovutuksen.

- Vaikka miesluovuttajien määrä on ollut parin viime vuoden aikana pienoisessa kasvussa, heitä on kuitenkin edelleen selkeästi naisia vähemmän. Miesten osuus verenluovuttajista on tällä hetkellä 43 %, kertoo Veripalvelun asiakkuuspäällikkö Liisa Romo.   

Halu auttaa saa aloittamaan

Veripalvelu toteutti kesällä kyselytutkimuksen verta luovuttaville miehille selvittääkseen heidän näkemyksiään ja kokemuksiaan verenluovutuksesta. Kyselyyn vastasi 758 miesluovuttajaa.

Halu auttaa verivalmisteita tarvitsevia potilaita oli selkeästi merkittävin syy aloittaa verenluovutus (74 % vastanneista). Toiseksi tärkeimpänä syynä (31 %) oli usko siitä, että verenluovutus on hyväksi omalle terveydelle, ja kolmantena (21 %) oli lähipiirin esimerkki ja kannustus.

- Moni kokee verenluovutuksella olevan myönteisiä terveysvaikutuksia. Tästä ei kuitenkaan ole vakuuttavaa tutkimustietoa, sillä verenluovuttajat ovat lähtökohtaisesti terveitä jo tullessaan verenluovutukseen. Terveysvaikutuksia ei ole helppo tutkia, Veripalvelun lääkäri Janina Forstén taustoittaa.

Verenluovutuksen vaivattomuus saa palaamaan

Verenluovutuksen helppous oli merkittävin syy kyselyyn vastanneille palata verenluovutukseen uudestaan (76 %). Heti sen jälkeen (74 %) oli edelleen halu auttaa verivalmisteita tarvitsevia potilaita. Kyselyyn vastanneet arvioivat verenluovutuksen erittäin helpoksi kiitettävällä arvosanalla 9,25 (asteikolla 1-10).

-Vastaajat arvostivat erityisesti henkilökunnan ammattitaitoa, ystävällisyyttä sekä verenluovutuksen sujuvuutta ja ajanvarauksen toimivuutta. Näiden myös arvioidaan onnistuvan erittäin hyvin, Liisa Romo iloitsee.

- Vaikuttaa siltä, että erityisesti ensimmäistä kertaa luovuttaville verenluovutus osoittautuu luultua helpommaksi. Helppous myös korostuu auttamisenhalun ohella tärkeänä syynä palata uudestaan luovuttamaan, Romo toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Oletko kiinnostunut laajemmin Veripalvelusta? Haluaisitko mediavierailun meille? Ole yhteydessä viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviaiseen (puh: +358 29 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye