SPR Veripalvelu

Veripalvelun tutkimusrahastolta apurahoja luovuttajatutkimukseen ja vaikeiden sairauksien hoitojen kehittämiseen

Jaa

Veripalvelun tutkimusrahasto on myöntänyt uusia tutkimusapurahoja tutkimusprojekteille, joissa keskitytään veren ja kudosten luovutukseen sekä sopivuuteen vastaanottajan ja luovuttajan välillä. Lisäksi apurahoja jaetaan elinsiirto- ja syöpähoitoja edistävään tutkimukseen. Yhteensä apurahoja myönnettiin tänä vuonna 500 000 euroa 12 tutkimusprojektille.

Veripalvelun tutkija katsoo mikroskooppiin.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tutkimusrahasto jakaa apurahoja sellaiselle tieteelliselle tutkimukselle, joka tukee Veripalvelun tutkimusstrategian toteutumista eli Veripalvelun nykyisten ja tulevien valmisteiden ja palveluiden tutkimusta ja kehittämistä.

Vuonna 2024 tutkimusrahastolle tuli yhteensä 52 hakemusta, mikä on ennätysmäärä neljä vuotta toimineen rahaston aikana. Veripalvelun tutkimusrahasto on selvästi alkanut saada tunnettuutta tutkijoiden parissa.

Rahasto ilmoitti jo hakuvaiheessa kohdentavansa tämän vuoden apurahoja erityisesti tutkimuksiin, jotka keskittyvät joko verenluovutuksen ja verihuoltoketjun vahvistamiseen muuttuvassa ympäristössä tai vaihtoehtoisesti veren, solujen ja elinten luovuttajien ja luovuttamisen laaja-alaiseen ja monitieteelliseen tutkimukseen. Näille tutkimuksille kohdennettiinkin valtaosa apurahoista, 305 000 euroa.

Lotta Joutsi-Korhosen johtama kolmivuotinen tutkimushanke tarkan veriryhmäsopivuuden verivalmisteiden tarpeesta ja saatavuudesta sai 95 000 euron apurahan. Tutkimus toteutetaan HUS diagnostiikkakeskuksessa yhteistyössä Veripalvelun kanssa. Yleisten ABO ja Rh veriryhmien lisäksi tunnetaan yli 300 veriryhmää. Tutkimuksessa selvitetään, miten näitä harvinaisempia veriryhmiä tulisi verihuoltoketjussa huomioida, jotta voitaisiin estää harvinaisten veriryhmien aiheuttamia immunisaatioita potilaissa. Tulokset auttavat suunnittelemaan verenluovuttajakunnan nykyistä kattavampaa veriryhmämääritystä ja tavoitteellista monimuotoisuutta tarkoituksenmukaisesti.

Anne Birgitta Pessin johdolla Helsingin yliopistossa toteutettava tutkimus luovuttajien motiiveista sai rahastolta 80 000 euroa. Kaksivuotisessa projektissa tutkitaan veren ja kudosten luovuttajien motivaatiotekijöitä suhteessa sosiaalisiin normeihin, hyvinvointiin ja merkityksellisyyden kokemiseen. Luovuttamisen motivaatiotekijöiden ja niiden muutosten ymmärtäminen on tärkeää esimerkiksi verenluovuttamisen jatkuvuuden turvaamisen kannalta.

Esa Pitkäsen, Vilja Pietiäisen ja Lassi Paavolaisen vetämä tutkimushanke Suomen molekyylilääketieteen instituutissa (FIMM) yhdistää veren immuunisolujen mikroskopiakuvantamista sekä konenäköteknologiaa solujen laaja-alaiseen profilointiin. Tavoitteena on ymmärtää, mistä yksilöiden väliset erot immuunisolujen ominaisuuksissa kuten lääkevasteissa johtuvat ja voidaanko niitä ennustaa esimerkiksi konenäön avulla solujen mikroskooppikuvista. Tutkimus hyödyntää erityisesti Veripalvelun biopankkiin suostumuksensa antaneiden verenluovuttajien solunäytteitä ja on osa laajaa FinnGen-tutkimusprojektia. Tutkimushanke sai 80 000 euron rahoituksen.

Tutkimusapurahoista päättää Veripalvelun johtokunta, tutkimusrahaston arviointitoimikunnan esitykseen pohjautuen. Arvioinneissa kiinnitetään huomiota paitsi tieteelliseen tasoon myös siihen, miten tutkimus sopii Veripalvelun tutkimusstrategian tavoitteisiin.

Tutkimusrahaston arviointitoimikuntaan kuuluivat professori Satu Mustjoki (Helsingin yliopisto, pj), professori Maija Itälä-Remes (Turun yliopistollinen keskussairaala), professori Kim Vettenranta (Helsingin yliopisto ja HUS), Dr. Mindy Goldman (Canadian Blood Services, Kanada) ja Dr. Katja van den Hurk (Sanquin, Alankomaat). Arviointitoimikunnan sihteerinä toimi tutkimusprofessori Jukka Partanen Veripalvelusta. Toimikunnan kaksivuotinen kausi päättyy 2024.

Vuoden 2024 apurahat tutkimusalueittain

 (hakija, organisaatio, projekti, apurahasumma ja tutkimusprojektin aikajänne)

Luovuttajatutkimus, yhteensä 305 000 euroa:

Joutsi-Korhonen Lotta

HUS, Helsingin yliopistollinen sairaala

Optimizing the supply and demand for extensively typed red blood cell units

95 000
(3 vuotta)

Pitkänen Esa, Vilja Pietiäinen, Lassi Paavolainen

Helsingin yliopisto

Determinants of morphological and drug response profiles in immune cells of healthy blood donors

80 000
(2 vuotta)

Pessi Anne Birgitta

Helsingin yliopisto

To donate or not to donate? –Exploration of donor motivation & multi-dimensional wellbeing

80 000
(2 vuotta)

Martiskainen Iida

Turun yliopisto

Point-of-care test for the multiplexed and ratiometric detection of iron deficiency associated biomarkers in blood donors

40 000
(1 vuotta)

Edwards Abigail

The University of Queensland, Australia

Psychological ownership in blood donation

10 000
(1 vuotta)

Transplantaation ja kudossopivuuden tutkimus, yhteensä 75 000 euroa:

Tikkanen Jussi

HUS, Helsingin yliopistollinen sairaala

The role of donor/recipient HLA-antigen mismatch in lung transplant outcomes

25 000
(2 vuotta)

Perdomo Maria

Helsingin yliopisto

Clinical impact of the virome in hematopoietic stem cell transplantation

40 000
(3 vuotta)

Parhamaa Anna

HUS, Helsingin yliopistollinen sairaala

Management and outcome of alloimmunization during pregnancy in Finland

10 000
(1 vuotta)

Uusien soluterapioiden tutkimus, yhteensä 110 000 euroa:

Saksela Kalle

Helsingin yliopisto

Combinatorial targeting of CAR-T cell therapy for solid cancers

40 000
(1 vuotta)

Vainio Seppo

Oulun yliopisto

Establishing novel xenotransplantation model for rapid and cost-effective evaluation of the immune cell cancer therapeutic efficasy

40 000
(2 vuotta)

Närvä Elisa

Turun yliopisto

Constant supply of hematopoietic cell types from human pluripotent source

30 000
(2 vuotta)

Verisolujen vesikkelitutkimus, 10 000 euroa:

Marttila Heli

Helsingin yliopisto

Separation of vesicles from viruses by a new chromatography method

10 000
(1 vuotta)

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Veripalvelun tutkimusrahaston apuraha on tarkoitettu tieteellisille hankkeille, jotka tukevat Veripalvelun tutkimusstrategian kohteita: verihuoltoketjun vaikuttavuutta (verenluovutus, verivalmisteiden tuotanto, verensiirrot potilaille), uusia soluterapiahoitoja sekä kudossiirtojen kehittymistä. Suomen Punaisen Ristin hallitus päättää vuosittain rahaston varojen käytöstä ja Veripalvelun johtokunta päättää apurahojen myöntämisestä arviointitoimikunnan esityksen pohjalta.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60,5 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye