Tutkimustieto rauta-arvoista ohjaa verenluovutuksen suosituksia
Veripalvelun tutkijat ovat julkaisseet uutta tutkimustietoa verenluovuttajanaisten terveydestä. Niiden pohjalta on tarkennettu verenluovutuksen suosituksia ja ohjeita. Veripalvelu on mukana useissa kansainvälisissä tutkimushankkeissa, joiden tulosten avulla luovutuskäytäntöjä kehitetään jatkuvasti.
Esimerkiksi Veripalvelun ja Hollannin verikeskuksen yhteistyönä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kuukautisvuoto oli tärkein luovuttajien alhaisia hemoglobiiniarvoja selittävä tekijä. Suomalaisen FinDonor-tutkimusaineiston pohjalta havaittiin, että raudanpuutos oli tavallista nuorilla verenluovuttajanaisilla, mutta kuitenkin vähäisempää kuin vertailumaissa, tai nuorilla naisilla, jotka eivät luovuta verta.
Veripalvelu on uudistanut luovutusväli- ja raudanjako-ohjeistuksia tutkimustietoon perustuen.
”Suosittelemme niille luovuttajille, joilla on runsaat kuukautiset, luovuttamista enintään kerran vuodessa raudanpuutteen välttämiseksi”, kertoo Veripalvelun lääkäri Janina Forstén.
Luovuttajien rauta-arvoista pidetään huolta
Ferritiiniarvojen vaikutuksesta luovuttajaterveyteen on keskusteltu ajoittain vilkkaasti ja aihetta myös tutkitaan jatkuvasti. Ferritiini on ihmisen maksasta ja luuytimestä löytyvän raudan varastomuoto. Veren ferritiinin mittausta käytetään anemian tarkemmassa tutkimuksessa, raudankertymäsairauksien tutkimisessa ja rautavarastojen epäsuorana mittarina.
Veripalvelu on tutkinut yhdessä hollantilaisten tutkimuskumppaniensa kanssa veren ferritiinin merkitystä sopivan luovutusvälin määrittelyyn. Lisäksi muissa Veripalvelun tutkimuksissa on todettu, että Suomessa luovuttajien veren ferritiinitasot ovat kansainvälisesti hyvällä tasolla. Myös kansainvälinen verenluovuttajien hemoglobiinitasojen ja luovutusesteiden vertailu osoittaa, että Suomessa pidetään erityisen hyvää huolta verenluovuttajien rautatasoista.
“Jos kuitenkin luovuttajalta on sairauden oireiden vuoksi tutkittu liian matala ferritiini, ei verta voi luovuttaa ennen kuin tilanne on korjaantunut” Forstén muistuttaa.
Lähtökohtana on Suomessa se, että nuorille naisille suositellaan veren luovuttamista korkeintaan kerran vuodessa, muille naisille korkeintaan 2–3 kertaa vuodessa ja miehille enintään 3–4 kertaa vuodessa.Verta voi luovuttaa vain hyvävointisena ja terveenä. Hemoglobiini mitataan aina ennen verenluovutusta, ja hemoglobiiniarvon pitää olla riittävän korkea, naisilla vähintään 125 g/l ja miehillä vähintään 135 g/l. Lisärautaa tarjotaan kaikille alle 50-vuotiaille naisluovuttajille sekä aina tarpeen mukaan myös muille.
Tulevaisuudessa geenitiedosta ja koneoppimisesta apua
Tulevaisuudessa myös geenitekijöiden vaikutus on mielenkiintoinen tutkimusalue. Esimerkkinä tästä on Veripalvelun biopankkiin FinnGen-tutkimuksen pohjalta kertynyt maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen geenitietoaineisto.
”Tutkimuksessa on selvitetty ensimmäisenä maailmassa raudanpuutosanemian geneettistä taustaa ja havaittu, että geenitieto voisi tulevaisuudessa olla hyödyllistä yksilön verenluovutusaktiivisuuden ohjaamisessa”, Veripalvelun tutkija Mikko Arvas toteaa.
Tästä kuitenkin tarvitaan vielä runsaasti lisätutkimusta. Tutkijoiden haaveissa on, että aktiivinen kansainvälinen tutkimusyhteistyö johtaa vielä laskennallisiin malleihin yksilöllisistä luovutusajoista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko ArvasVanhempi tutkija, Veripalvelu
Puh:+358293001016mikko.arvas@veripalvelu.fiJanina ForsténLääkäri, Veripalvelun lääketieteelliset palvelut
Puh:+358 44 4344498janina.forsten@veripalvelu.fiLinkit
Valmisteita potilaille ja tutkimusta terveydenhuollon hyväksi
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita.
Veripalvelu on monipuolinen tutkimusorganisaatio. Se kehittää ja tutkii nykyisiä ja tulevia valmisteita sekä tuottaa arvokasta tietoa terveydenhuoltoon.
Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu
Ojenna kätesi Veripalvelun uusissa toimitiloissa kauppakeskus Minnassa18.11.2024 07:30:28 EET | Tiedote
Veripalvelu muuttaa Kuopiossa kauppakeskus Minnan toiseen kerrokseen 19.11.2024. Vanha toimitila kauppakeskus Sektorissa sulki ovensa 12.11.
Veripalvelun tutkimusrahastolta apurahoja luovuttajatutkimukseen ja vaikeiden sairauksien hoitojen kehittämiseen23.10.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Veripalvelun tutkimusrahasto on myöntänyt uusia tutkimusapurahoja tutkimusprojekteille, joissa keskitytään veren ja kudosten luovutukseen sekä sopivuuteen vastaanottajan ja luovuttajan välillä. Lisäksi apurahoja jaetaan elinsiirto- ja syöpähoitoja edistävään tutkimukseen. Yhteensä apurahoja myönnettiin tänä vuonna 500 000 euroa 12 tutkimusprojektille.
Varuskuntaluovutukset verihuollon kulmakiviä2.10.2024 08:15:00 EEST | Tiedote
Veripalvelulla ja Puolustusvoimilla on molemmilla tärkeä rooli yhteiskunnan valmiuden ylläpitämisessä sekä normaali- että poikkeusoloissa. Organisaatioilla on myös pitkä, yhteinen historia, joka ulottuu 1940-luvun sotavuosiin. Nykyisin yhteistyötä tehdään organisaatioiden välillä monella tasolla. Merkittävä osa yhteistyötä ovat verenluovutustilaisuuksien järjestäminen varuskunnissa.
Veripalvelussa tehty jo 70 tieteellistä väitöskirjaa26.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa valmistuu jo 70. väitöskirja, kun FM Salla Markkinen väittelee 27.9. 2024 munuaissiirtojen kudossopivuuden kehittämisestä genomitutkimuksen avulla. Veripalvelussa tehdyt väitöstutkimukset ovat vuosikymmenten aikana edistäneet merkittävällä tavalla potilaiden hoitoa.
”Kantasolusiirteen saaminen merkitsee koko elämää”18.9.2024 11:50:00 EEST | Tiedote
Maailman kantasoluluovuttajien päivää vietetään lauantaina 21.9.2024. Vuosittain Suomessa noin 100 potilasta tarvitsee veren kantasoluja vapaaehtoiselta luovuttajalta. Heistä noin joka kuudes on lapsi. Yksi vapaaehtoisen kantasoluluovuttajan avulla pelastuneista potilaista on 21-vuotias Rasmus Virolainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme