Maailman arvokkain kello valmistuu Oulussa
Taiteilijat Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat aloittaneet osallistavan teoksen Maailman arvokkaimman kellon Oulussa. Ainutlaatuisen kellon arvo perustuu oululaisten lahjoittamiin arvokkaisiin hetkiin, ja se toteutetaan yhteistyössä vapaaehtoisten, luontoasiantuntijoiden ja kolmen STEAM-koulun kanssa. Teos kuuluu Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026-ohjelmaan.
Maailman arvokkain kello on osa kansainvälistä Climate Clock –taidekokonaisuutta, jonka kuraattorina toimii Alice Sharp (Invisible Dust, Iso-Britannia) ja tuottajana Claudia Woolgar yhteistyössä Oulu2026-tiimin kanssa. Climate Clock on yksi Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 merkittävimmistä tuotannoista, jossa Kalleisen ja Kochta-Kalleisen yhteisöllisen teoksen lisäksi kuusi kansainvälisesti tunnettua taiteilijaa luo pysyviä taideteoksia eri puolille Oulua. Pysyvät teokset muodostavat julkisen taiteen reitin, joka käsittelee ajan luonnetta ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Pysyvien teosten sijainnit ja taiteilijat julkistetaan kevään 2025 aikana.
Oululaisia yhdistävää taidetta
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen luovat Maailman arvokkaimman kellon yhdessä oululaisten kanssa. Parimetrinen elektro-mekaaninen kello tulee näyttämään arvokkaita hetkiä tunnin, minuutin ja sekunnin sykleissä integroidulta led-näytöltä.
Minuuttiviisariin pyydetään lahjoituksena paikallisten henkilökohtaisesti tärkeitä, arjessa toistuvia hetkiä. Taiteilijat valitsevat hakemusten perusteella 60 erilaista minuutin pituista hetkeä, jotka kuvaustiimi tulee taltioimaan videolle. Hetket voivat olla millaisia tahansa – mukaan etsitään laajaa näkökulmien kirjoa siitä, mitä oululaiset kokevat arjessaan arvokkaana. Sekuntiviisari koostuu asukkaiden itse videoimista sekunnin mittaisista erityishetkien välähdyksistä. Tuntiviisarissa näkökulma vaihtuu ihmisestä muihin lajeihin, sisältäen luonnossa ilmeneviä hetkiä, jotka ilmastonmuutoksen vuoksi eivät tulevaisuudessa ole itsestäänselvyyksiä. Näitä hetkiä valitaan yksi jokaiselle kuukaudelle. Kaikkiin viisareihin valitut hetket dokumentoidaan vuoden 2025 aikana.
Työ huipentuu kesäkuussa 2026, jolloin Maailman arvokkain kello paljastetaan yleisölle. Kello lähtee kiertämään yleisön nähtäväksi Haukiputaalle, Kiiminkiin, Oulunsaloon, Yli-Iihin ja Ylikiiminkiin, ja lopulta lahjoitetaan myöhemmin kerrottavalle paikalliselle taholle.
Tarkemmat osallistumistiedot löytyvät Oulu2026-verkkosivuilta (www.oulu2026.eu/maailmaarvokkainkello)
Taiteilijoilla pitkä kokemus osallistavasta taiteesta
Kansainvälisesti tunnustetulla taiteilijaduolla Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen on 20 vuoden kokemus osallistavan nykytaiteen parissa. Heidät tunnetaan monimuotoisista teoksistaan, kuten Kiasmassa esillä olevasta Valituskuorosta ja vuoden 2023 Helsingin juhlaviikot avanneesta Katastrofielokuvien loppukohtauksia -elokuvateoksesta. Heidän taidettaan on ollut esillä ympäri maailmaa, kuten Tokion Mori Art Museumissa. Vuonna 2022 heiltä ilmestyi kirja Keskustelupuisto – Peli yhteisestä maaperästä, joka käsittelee osallistavaa taidetta. Heille on myönnetty Ars Fennica- ja AVEK Media Art Award -palkinnot.
Climate Clock
Climate Clock on yksi Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden merkittävimmistä tuotannoista, jossa taide kietoutuu ilmastonmuutoksen teemaan, korostaen sen vaikutuksia pohjoisessa Suomessa. 6 pysyvää taideteosta sijoittuu Haukiputaalle, Kiiminkiin, Oulun kaupungin keskustaan, Oulunsaloon, Yli-Iihin, ja Ylikiiminkiin. Taidereittiä tukee Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Maailman arvokkain kello -teos, joka luodaan yhteistyössä paikallisten asukkaiden kanssa.
Nämä seitsemän teosta käsittelevät paikallista luontoa ja alueellisten ilmastokysymysten tutkimusta. Teokset sijoittuvat – Oulun keskustaa lukuunottamatta – luonnonympäristöihin kuten metsiin ja jokien rannoille, tuoden esiin paikallista ylpeyttä luonnosta ja ajatuksia luontoyhteyden säilyttämisestä ja vahvistamisesta. Jokainen teos heijastaa taiteellista näkemystä siitä, miten voimme yhdistää luovuutemme ja vastuullisuutemme. Taiteilijat tekevät yhteistyötä tutkijoiden kanssa tuodakseen ympäristön luonnollisen kiertokulun uusilla tavoilla tietoisuuteemme.
Alice Sharp, Climate Clockin kuraattori sekä taiteen ja tieteen neuvonantaja
Isobritannialainen Alice Sharp Invisible Dust -organisaatiosta on työskennellyt taiteilijoiden ja tutkijoiden kanssa vuodesta 2009. Hän on kansainvälinen neuvonantaja sekä esiintyjä taiteen ja ilmastonmuutoksen alalla, mukaan lukien puheenvuorot Columbian yliopistossa New Yorkissa vuonna 2023, Davosissa vuonna 2020 ja YK:n kehitysohjelmassa vuonna 2019.
Claudia Woolgar, Climate Clockin kansainvälinen tuottaja
Kansainvälisesti arvostettu tuottaja Claudia Woolgar tuli mukaan Oulu2026-hankkeeseen auttamaan ensimmäisen hakukirjan ohjelman suunnittelussa, ja siitä lähtien hän on kehittänyt ohjelman kansainvälisesti merkittävimpiä projekteja. Hänellä on laaja kansainvälinen kokemus, mukaan lukien moniulotteisen julkisen taideprojektin, 11 Fountains, johtaminen Leeuwarden-Frieslandin Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2018.
Lisätiedot
Taiteilijat:
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen
Sähköposti: studiokalleinen@gmail.com
Oulu2026-tiimi:
Ulla Viskari-Perttu, Vastaava tuottaja
040 624 8362
Mirja Syrjälä, Osallisuuskoordinaattori
0405029633
Valokuvia taiteilijoista saatavilla täältä (Google Drive). Kuvaaja Topi Paananen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annu HöttönenOulu2026, viestintä ja markkinointi
Puh:0447034021annu.hottonen@oulu2026.euLinkit
Kulttuuri-ilmastonmuutos alkaa pohjoisesta
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Kulttuuripääkaupunkivuosi yltää 40 kuntaan pohjoisessa Suomessa. Tavoitteena on pysyvä kulttuuri-ilmastonmuutos. Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee rikkaampaa kulttuurielämää ja muutosta alueelle. Kulttuuri-ilmastonmuutos yhdistää kulttuuria, taidetta ja teknologiaa yllättävälläkin tavalla, luo kohtaamisia ja synnyttää vuorovaikutusta. Vuonna 2026 alueella on koettavissa innostavaa ja ennennäkemätöntä eurooppalaista taidetta ja kulttuuria.
Euroopan kulttuuripääkaupunki -kokonaisuus on yksi tunnetuimpia Euroopan unionin toimia. Nimitys tuo mukanaan monenlaista positiivista toimintaa, kuten kansainvälisiä vieraita matkailu- ja yrityssektorille, kulttuuri-infrastruktuurin parantamiseen tähtääviä hankkeita, kansallisia ja kansainvälisiä seminaareja, rajat ylittävää yhteistyötä sekä kulttuuritapahtumia. Toiminnasta vastaa Oulun kulttuurisäätiö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026
Kestävä suomalainen design valokeilaan Euroopan kulttuuripääkaupungin Oulu2026:n ja Vaatelainaamo Mallaamon yhteistyöllä26.11.2024 12:49:27 EET | Tiedote
Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026 ja Mallaamo ovat solmineet kahden vuoden yhteistyösopimuksen. Sopimuksen myötä Mallaamo vaatettaa Oulu2026-tilaisuuksien juontajia, esiintyjiä ja toimihenkilöitä.
Open Call for the Oulu2026 European Capital of Culture programme begins2.9.2024 13:30:55 EEST | Tiedote
Oulu, together with 39 municipalities, will be the European Capital of Culture in 2026. Oulu2026 is now launching an open call, inviting local communities and individuals to contribute to the programme. The call, which runs until the end of August 2025, will see decisions on programme proposals made every four months.
Avoin haku Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026:n ohjelmaan käynnistyy2.9.2024 12:39:29 EEST | Tiedote
Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, yhdessä 39 kunnan kanssa. Oulu2026 käynnistää nyt avoimen haun, jolla kutsutaan alueen yhteisöjä ja yksityishenkilöitä mukaan ohjelman toteuttamiseen. Elokuun 2025 loppuun kestävässä haussa ohjelmaehdotuksista tehdään päätöksiä neljän kuukauden välein.
Laajentunut Makuseikkailu-tapahtuma kutsuu syyskuun alussa21.8.2024 11:06:45 EEST | Tiedote
Oulu2026-alueen ruokakulttuuria esille nostava Makuseikkailu järjestetään 2.–7. syyskuuta. Kisaa herkullisemmasta maisteluannoksesta tulee käymään ennätysmäärä toimijoita: neljätoista kahvilaa ja ravintolaa Oulussa ja yksi Kuusamossa.
Oulun Hallituskadulle 75-metrinen illallispöytä23.7.2024 09:22:42 EEST | Tiedote
Kesäillan kattaus -tapahtuma järjestetään Oulun Taiteiden Yössä 15. elokuuta. Hallituskadulle katetaan hulppea 75-metrinen pöytä ruokailua ja ohjelman parissa viihtymistä varten. Rento tapahtuma on kaikille avoin ja pääsymaksuton. Kesäillan kattaus kuuluu Oulu2026:n Arctic Food Lab -kokonaisuuteen ja Korttelihaipakkaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme