Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen maakunnalle on valittu ensimmäiset erityisvastuulajit

Jaa

Keski-Suomen maakunnalle on valittu ensimmäiset erityisvastuulajit osana LUMOAVA-hanketta, jonka tavoitteena on edistää luonto- ja ilmastotiedon sisällyttämistä päätöksentekoon. Ensimmäisessä vaiheessa julkistettiin yhdeksän putkilokasvia, kuten Saunionoidanlukko ja Suomentähtimö. Hankkeella pyritään kestävän kehityksen edistämiseen.

Kuva näyttää hirvenkellon (Campanula cervicaria) kukkivan luonnossa.
Hirvenkello (Campanula cervicaria) on yksi Keski-Suomen vastuulajeista. Lauri Viitanen/ Keski-Suomen ELY-keskus

Luonnon monimuotoisuuden väheneminen, luontokato, on ilmaston kuumenemisen ohella yksi hälyttävimmistä maailmanlaajuisista ongelmista. Ilmiö on enenevästi havaittavissa Suomessakin, ja yhä suurempi osa lajeista on vaarassa kadota erilaisten, ilmastonmuutoksen lisäksi muun muassa maankäyttöön liittyvien, tapahtumaketjujen vaikutuksesta. Luontokato on suora uhka myös ihmisille, koska olemme paitsi yhteiskuntana myös lajina riippuvaisia luonnon tarjoamista ekosysteemipalveluista, kuten pölytyksestä.

Keski-Suomelle on valittu joukko erityisvastuulajeja osana tietoisuuden lisäämistä luontokadosta ja lähiluonnon merkityksestä. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tekemässä selvityksessä etsittiin eri eliöryhmistä uhanalaisia lajeja, joiden esiintyminen on keskittynyt suureksi osaksi Keski-Suomeen tai joiden levinneisyyden rajalla Keski-Suomi on. Tällaisten lajien elinvoimaisuuden säilyttämisestä maakunnan katsottiin olevan erityisen suuressa vastuussa. Aiemmin on vastaavalla tavalla valittu vastuulajit myös Pirkanmaalle.

Erityisvastuulajien etsintä on osa Syken isompaa selvitystä, jossa koostetaan ajantasainen näkemys Keski-Suomen luonnon tilasta. Selvityksessä käydään paikkatietopohjaisesti läpi maakunnan laji- ja luontotyyppiaineistoa. Selvitys luo perustan luontoarvot paremmin huomioivalle yhdyskuntasuunnittelulle, esimerkiksi kestävämmälle maankäytölle. Lisäksi se mahdollistaa muun muassa kohdennetummat luonnonhoitohankkeet.

Syken selvitys liittyy suurempaan, Keski-Suomen liiton ja Keski-Suomen ELY-keskuksen yhteiseen LUMOAVA-hankkeeseen. Sen päämääränä on edistää luonto- ja ilmastotiedon sisällyttämistä päätöksentekoon yhteiskunnan joka tasolla. Hankkeessa tuotetaan ja koostetaan luonto- ja ilmastotietoa, tuetaan muita toimijoita tiedon tuottamisessa ja käytössä sekä edistetään liiketoiminnan syntyä luontokadon ja ilmastonmuutoksen hillinnän ympärille. Tavoitteena on kestävän kehityksen maakunta, jossa sekä ihmisten että luonnon hyvinvointi kasvavat.

Maakunnallisten erityisvastuulajien julkistaminen toteutetaan osissa. Valinnat ovat joissakin eliöryhmissä vielä kesken, ja julkistuksia tehdään sitä mukaa kuin valintoja saadaan päätökseen. Ensimmäisessä vaiheessa Keski-Suomen vastuulajeista esitellään putkilokasvit, joita on yhdeksän:

  • Saunionoidanlukko (Botrychium matricariifolium)
  • Hirvenkello (Campanula cervicaria)
  • Kangassarjatalvikki (Chimaphila umbellata)
  • Hajuheinä (Cinna latifolia)
  • Ahosilmäruoho (Euphrasia officinalis ssp. officinalis)
  • Ketokatkero (Gentianella campestris)
  • Ahokirkiruoho (Gymnadenia conopsea ssp. conopsea)
  • Vuorimunkki (Jasione montana)
  • Suomentähtimö (Stellaria fennica)

Seuraavat vastuulajijulkistukset ovat odotettavissa lähiviikkoina. Julkistukset jatkuvat sarjana läpi syksyn.

LUMOAVA-hanke jatkuu vuoden 2025 loppuun saakka, ja se saa rahoitusta Euroopan unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Lisätietoa LUMOAVA-hankkeesta on hankkeen verkkosivuilla.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva näyttää hirvenkellon (Campanula cervicaria) kukkivan luonnossa.
Hirvenkello (Campanula cervicaria) on yksi Keski-Suomen vastuulajeista.
Lauri Viitanen/ Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa
Alt-teksti: Vuorimunkki (Jasione montana) kukkii niityllä, vaaleanvioletit kukat erottuvat ohuiden varsien päässä.
Vuorimunkki (Jasione montana)
Valtteri Jokinen /Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa
Alt-teksti: Ahokirkiruoho (Gymnadenia conopsea ssp. conopsea) kasvaa luonnon keskellä, vaaleanpunaisia kukintoja.
Ahokirkiruoho (Gymnadenia conopsea ssp. conopsea)
Lauri Viitanen /Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa
Alttiteksti: Ketokatkero (Gentianella campestris) kukkii ruohikossa.
Ketokatkero (Gentianella campestris)
Lauri Viitanen /Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Lisää maakunnallisia vastuulajeja Keski-Suomelle: 11 kovakuoriaista17.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Luonto- ja ilmastoteemaisessa LUMOAVA-hankkeessa on valittu seuraavat Keski-Suomen maakunnalliset vastuulajit. Valinnat jatkavat sarjaa, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomio lajeihin ja niiden kautta myös elinympäristöihin, joiden vaaliminen on Keski-Suomessa avainasemassa. Julkistussarjan kolmannessa osassa esitellään kovakuoriaiset, joiden pääasiallisista elinympäristöistä korostuivat erityisesti vanhat metsät.

Vedenohjausmuurin rakentaminen haittaa jalankulku- ja pyöräilyliikennettä Vesangantiellä, Jyväskylä27.9.2024 10:12:55 EEST | Tiedote

Keski-Suomen ELY-keskus rakennuttaa vedenohjausmuurin Vesangantien kallioleikkaukselle. Työt alkavat viikolla 40. Niiden kesto on sääolosuhteet huomioiden noin 4–6 viikkoa. Työstä aiheutuu haittaa jalankulku- ja pyöräilyväylän käyttäjille. Työmaa-alueelle järjestetään kiertotie. Myös autoliikenteelle saattaa aiheutua häiriöitä työmaaliikenteestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye