Satakunnassa tuli heinäkuussa hakuun ennätyksellisen vähän uusia työpaikkoja
Työttömien työnhakijoiden määrä nousi heinäkuussa kuluvan vuoden korkeimmalle tasolle. Uusia avoimia työpaikkoja tuli hakuun vähemmän kuin kertaakaan aiemmin vuodesta 2006 alkavassa tilastoinnissa.
Satakunnassa oli heinäkuun lopussa 10 310 työtöntä työnhakijaa, mikä on 950 henkeä (10,1 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kesäkuun lopusta työttömien määrä nousi 420 hengellä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli heinäkuussa 10,8 %.
Työttömyyden kasvua lähes kaikissa kunnissa
Työttömien työnhakijoiden määrä on noussut suurimmassa osassa Satakunnan kuntia vuoden takaiseen verrattuna. Määrällisesti eniten työttömien määrä on vuoden aikana kasvanut Porissa, jossa lisäystä on ollut 310 henkeä. Suhteellisesti eniten työttömyys on noussut Pomarkussa (61 %).
Heinäkuussa työttömyys oli korkeinta Porissa, jossa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 13,0 %. Alin työttömyys taas oli Jämijärvellä (6,5 %).
Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä on edelleen noussut
Työttömistä työnhakijoista oli heinäkuun lopussa miehiä 56 % ja naisia 44 %. Vuoden takaiseen verrattuna työttömien miesten määrä on kasvanut 11 % ja naisten 10 %.
Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 16 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaiden työttömien määrässä nousua vuoden takaisesta oli 9 %.
Heinäkuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 3 000. Se on vajaat 10 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Ulkomaiden kansalaisia oli työttöminä työnhakijoina noin 1 200, mikä on 22 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Ulkomaalaisia työttömiä oli Satakunnassa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
Työttömien määrä jatkoi kasvuaan lähes kaikissa pääammattiryhmissä
Koulutusasteen mukaan tarkasteltuna eniten työttömiä oli toisen asteen koulutuksen suorittaneissa, mukaan lukien erikoisammattitutkinnon suorittaneet. Toisen asteen suorittaneita oli heinäkuun lopussa työttöminä työnhakijoina 5 420, mikä on 10 % enemmän kuin vuosi sitten.
Työvoiman kysynnän heikkeneminen näkyy työttömien työnhakijoiden määrän kasvuna lähes kaikissa pääammattiryhmissä. Vuoden takaiseen verrattuna eniten työttömien määrä on kasvanut ammatteihin luokittelemattomien ryhmissä sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä. Ammatteihin luokittelemattomat nousi heinäkuussa suurimmaksi työttömien ryhmäksi (2 070 työtöntä).
Heinäkuussa tuli hakuun ennätyksellisen vähän uusia avoimia työpaikkoja
Satakunnassa ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoon heinäkuun aikana vain vähän yli 500 uutta avointa työpaikkaa. Se on 61 % vähemmän kuin vuosi sitten heinäkuussa. Uusia avoimia työpaikkoja tuli hakuun vähemmän kuin kertaakaan aiemmin vuodesta 2006 alkavassa tilastoinnissa. Yhteensä heinäkuussa oli avoinna noin 1 200 työpaikkaa.
Palveluissa olevien määrä on vähentynyt vuotta aiemmasta
Heinäkuun lopussa erilaisten aktiivisten työvoimapoliittisten palveluiden piirissä oli Satakunnassa 3 540 henkilöä, mikä oli noin 7 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lukumääräisesti eniten vähennystä on ollut kuntouttavassa työtoiminnassa.
Satakunnan työllisyyskatsausta voit tarkastella kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsaus-sivustolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannu Ahvenjärvityömarkkina-asiantuntijaSatakunnan ELY-keskus
Puh:0295 022 114hannu.ahvenjarvi@ely-keskus.fiMarja KarvonenylijohtajaSatakunnan ELY-keskus
Puh:0295 022 111marja.karvonen@ely-keskus.fiJuhani SundelljohtajaSatakunnan TE-toimisto
Puh:0295 022 117juhani.sundell@te-toimisto.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus
Työttömien määrä kasvoi Satakunnassa yli tuhannella hengellä vuoden takaisesta23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Työvoiman kysyntä on edelleen heikkoa, ja työttömyys on noussut vuotta aiemmasta lähes kaikissa pääammattiryhmissä.
Maatilat investoivat viime vuosia enemmän16.12.2024 14:12:15 EET | Tiedote
Maatalouden investointitukia on myönnetty Satakunnassa tänä vuonna reilusti viime vuosia enemmän. Satakunnan ELY-keskus myönsi tukea yhteensä 112 maatilalle.
Työttömien määrä kasvoi Satakunnassa 12 prosentilla vuoden takaisesta26.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Työvoiman kysyntä on edelleen heikkoa, ja työttömyys on noussut vuotta aiemmasta lähes kaikissa pääammattiryhmissä.
Uusi videosarja esittelee kansainvälisiä rekrytointeja Satakunnassa25.11.2024 10:08:50 EET | Tiedote
Videosarjassa kansainväliset osaajat jakavat kokemuksiaan Satakunnassa asumisesta ja työskentelystä. Kansainvälisiä osaajia palkanneet työnantajat puolestaan kertovat onnistuneista rekrytoinneista ja lisäarvosta, jota ovat saaneet. Videoiden tavoitteena on luoda positiivinen mielikuva Satakunnasta ja houkutella lisää osaajia alueelle.
Satakunnan talouden ja työllisyyden näkymissä ei vielä merkkejä nopeasta käänteestä parempaan29.10.2024 10:11:00 EET | Tiedote
Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin vuoden tähtäimellä, jolloin myös työttömyys voisi kääntyä laskuun. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu syksyn Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme