Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maatalouden vähähiilisyystiekartan päivitys on julkaistu – ”Merkittävä suunnannäyttäjä koko toimialalle”

Jaa

MTK ja SLC julkaisivat maatalouden vähähiilisyystiekartan päivitetyt skenaariot ja arviot päästövähennyksistä tiistaina 20. elokuuta. Päivitykset perustuvat vuoden 2020 ilmastotiekarttatyöhön. Tiekartan selvityksestä on vastannut Luonnonvarakeskus.

Työ- ja elinkeinoministeriö antoi eri toimialoille toimeksiannon päivittää vähähiilisyystiekartat kesään 2024 mennessä ja maatalouden toimialan osalta päivitykseen ryhtyivät MTK ja SLC. Laaja tiekartta jakaantuu kolmen yläotsikon alle: Maatalous ja ilmastotoimet, hiilimarkkinat ja maatalous sekä maatalouden energiakäyttö ja tuotanto.

Vuoden 2020 ilmastotiekartta antoi suuntaviivat suomalaisen maatalouden ilmastotyölle, mutta alati muuttuva toimintaympäristö loi tarpeen tiekartan skenaarioiden ja päästövähennyksien arvioiden päivityksille.

”Suomalainen viljelijä tuottaa ruokaa pellolta pöytään ja pitää samalla huolta ympäristöstään. Vähähiilisyystiekartta on välttämätön, jotta maatalouden kaikki potentiaali saataisiin hyödynnettyä ja tuotua esille myös muille sidosryhmille. Tiekartta on merkittävä suunnannäyttäjä koko toimialalle”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kommentoi.

Skenaarioiden avulla voidaan arvioida erilaisten toimenpiteiden vaikuttavuutta. Tiekarttatyön osalta tärkeää on hahmottaa toimialan kokonaisuutta.

”Kaikissa maatalouden ilmastotyön panostuksissa on otettava huomioon ja tuettava viljelijöiden kannattavuutta tilatasolla. MTK:n ja SLC:n päivitetty ilmastotiekartta tarjoaa välineitä edistykselliseen ja konkreettiseen ilmastotyöhön. Viljelijät vastaavat omalta osaltaan, kunhan yhteiskunta tarjoaa riittävät mahdollisuudet”, sanoo SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund.

20. elokuuta järjestetyssä tilaisuudessa korostettiin erityisesti sitä, miksi tiekartan kaltaisia selvityksiä tarvitaan. Eri toimialojen vähähiilisyystyö perustuu vapaaehtoisuuteen. Työ- ja elinkeinoministeriön käynnistämässä työssä kaikkiaan 14 toimialaa päivittää polkuja vähähiilisyyteen.

”Yksikään toimiala ei itsessään ratkaise ilmastokysymyksiä, mutta niitä ei ratkaista myöskään ilman että kaikki tekevät osansa. Tiekartassa lasketaan kattavasti vaikutukset eri toimenpiteillä ja niiden avulla katse tulee pitää tiukasti tulevaisuudessa. Kiitos kattavasta selvityksestä maatalouden tilanteen osalta kuuluu ennen kaikkea Luonnonvarakeskukselle”, Marttila korostaa.

Tiekartta kokonaisuudessaan

Tiekartan tiivistelmä

Tallenne tilaisuudesta:

MTK:n ja SLC:n maatalouden vähähiilisyystiekartan julkistustilaisuus 20.8.2024 kello 12.00 - YouTube

Lisätietoja:

Juha Marttila, puheenjohtaja, p. 050 341 3167

Mats Nylund, puheenjohtaja, p. 050 512 2191

Jukka Rantala, ilmastoasiantuntija, MTK, p. 040 715 8710

Anssi Kainulainen, energia-asiantuntija, MTK, p. 050 596 1541

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta28.8.2024 12:14:48 EEST | Tiedote

Suomussalmen raakkujoella tapahtunut luontotuho on saanut eri metsäalan organisaatiot arvioimaan kriittisesti palveluitaan ja toimintatapojaan. Keskustelussa metsänomistajan rooli puukaupassa ja puun korjuussa on jäänyt taka-alalle. MTK:n metsäjohtokunnan mielestä metsäyhtiöiden sitoumukset esimerkiksi nykyistä leveämpiin suojavyöhykkeisiin ovat oikeansuuntaisia, mutta niiden kustannukset eivät saa jäädä vain metsänomistajien kontolle. ”Luontoarvot on syytä ottaa osaksi puukauppaa. Tämä tapahtuu siten, että metsähoitoyhdistykset tuovat luontoarvojen hinnoittelun osaksi puukauppojen kilpailutusta”, kertoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye