Helsingin yliopisto

Urheilevien lasten selän rasitusmurtumien varhainen toteaminen ja hoito parantavat ennustetta ja selän toimintakykyä

Jaa

Lasten selän rasitusmurtumien varhainen toteaminen ja liikunnan tauottaminen 4 kuukauden ajaksi mahdollistavat murtumien paranemisen. Valtaosa tutkituista lapsista pystyi palaamaan liikuntaharrastuksensa pariin.

Lasten ja nuorten alaselän rasitusmurtumat ovat tavallisia urheiluvammoja, joita todetaan yli 10 %:lla urheilevista lapsista ja nuorista. Hoitamaton selän rasitusmurtuma (spondylolyysi) saattaa aiheuttaa kasvuikäisellä nikaman siirtymisen (spondylolisteesi). Selän rasitusmurtumien diagnostiikasta ja hoidon toteuttamisesta on ollut vaihtelevia näkemyksiä.

Tuoreeseen Helsingin yliopiston, Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Satasairaalan yhteistutkimukseen osallistui 60 urheilevaa, 9–17 -vuotiasta lasta ja nuorta, joilla todettiin tuore lannerangan rasitusmurtuma (spondylolyysi). Tutkittavia hoidettiin 4 kuukauden ajan kahdella eri menetelmällä: kovalla tukiliivillä (yksilöllinen selän kova tukikorsetti) tai lumehoidolla (pehmyt kankainen tukiliivi). Liikunta oli tauolla 4 kuukautta. Lisäksi fysioterapeutti antoi ohjeet lihasvoimaharjoitteisiin liikuntatauon ajaksi. Potilaiden murtumien paranemista seurattiin tietokonekerroskuvauksella ja röntgenkuvin 2 vuotta. Tutkimuksen päätemuuttujia olivat murtumien luutuminen sekä potilaiden oma kokemus selän toimintakyvystä 2 vuoden seurannassa.

Takaisin liikuntaharrastuksen pariin

Rasitusmurtumat paranivat lähes kahdella kolmasosalla (65%) lapsista eikä hoitomuodolla (kova vai pehmyt tukiliivi) ollut vaikutusta murtuman paranemiseen. Rasitusmurtuma uusiutui kahdella (3.5%) lapsella seurannan aikana. Valtaosa lapsista pystyi kuitenkin palaamaan liikuntaharrastuksensa pariin. Potilaiden, joiden rasitusmurtuma jäi luutumatta, selän toimintakyky jäi selvästi huonommaksi. Varhaisvaiheen rasitusmurtumat (hiusviivamurtuma) paranivat paremmin kuin murtumat, joihin oli jo kehittynyt selkeä murtumarako. Neljäsosalle (25%) potilaista, joiden murtumat eivät luutuneet, kehittyi seurannan aikana nikaman siirtymä eli spondylolisteesi. Nikaman siirtymän kehittyminen heikensi tutkittujen kokemusta selän toimintakyvystä.

Varhainen toteaminen edellyttää magneettikuvausta

Lasten selän rasitusmurtumien varhainen toteaminen mahdollistaa murtumien paranemisen kahdella kolmasosalla urheilevista lapsista ja nuorista ja parantaa selän toimintakykyä.

–  Rasitukseen liittyvä pitkittynyt alaselän kipuoire lapsella edellyttää varhaista lannerangan magneettikuvausta, koska varhaisvaiheen rasitusmurtuma ei tule näkyviin tavallisella röntgenkuvauksella, ortopedian ja traumatologian professori Ilkka Helenius Helsingin yliopistosta kertoo.

–  Kova tukiliivi ei ole tarpeellinen lasten rasitusmurtumien hoidossa, vaan keskeistä on varhainen toteaminen ja liikunnan tauottaminen 4 kuukauden ajaksi. Rasitusmurtuman luutuminen parantaa potilaiden selän toimintakykyä merkittävästi ja estää nikamansiirtymän kehittymisen,  lastenkirurgian erikoislääkäri LT Ella Virkki Tyksin Lasten 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Imatinibi-lääkitys ei vähentänytkään kuolleisuutta sairaalahoidetuilla koronapotilailla – professori miettii jo seuraavaa pandemiaa16.8.2024 12:51:15 EEST | Tiedote

Tuoreesta Solidarity Finland -tutkimusryhmän tutkimuksesta selviää, että imatinibi-lääkitys ei vähentänyt kuolleisuutta sairaalahoidetuilla COVID-19-potilailla, toisin kuin aiemmin on esitetty. Lisäksi tutkimus osoittaa, että long covid -tyyppiset oireet ovat sairaalahoitoisilla potilailla yleisiä vielä vuoden kuluttua sairastumisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye