Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy

Uutuuskirja kumoaa myytin: Karjalan evakkoja asutettiin myös ruotsinkielisiin kuntiin. Vailla omaa paikkaa? -kirjan julkaisutilaisuus Sodan ja rauhan keskus Muistissa 6.9.2024

Jaa

Karjalaisten kotinsa sodan vuoksi menettäneiden asuttaminen oli mittava kansallinen projekti, jossa ei vältytty ristiriidoilta. Erityisesti siirtoväen asuttaminen ruotsin- ja kaksikielisiin kuntiin aiheutti aikanaan paljon poliittista keskustelua. Syntyi sitkeästi elävä myytti, jonka mukaan nämä alueet vapautettiin kokonaan sodanjälkeisestä asutustoiminnasta. Nyt julkaistu VTT Olli Kleemolan ja FM Riku Kauhasen Vailla omaa paikkaa? Karjalan evakot ruotsinkielisessä Suomessa -teos kumoaa tämän myytin uusien lähteiden avulla.

Vailla omaa paikkaa -teos julkistetaan Sodan ja rauhan keskus Muistissa Mikkelissä 6.9.2024.
Vailla omaa paikkaa -teos julkistetaan Sodan ja rauhan keskus Muistissa Mikkelissä 6.9.2024. Leena Hangasmaa/SA-kuva.

Vailla omaa paikkaa? Karjalan evakot ruotsinkielisessä Suomessa -teoksessa esitellään päättyneen tutkimusprojektin pohjalta kattavasti Pohjanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan ruotsin- ja kaksikielisten kuntien sodanjälkeistä asutustoimintaa. Kuntakohtainen syvällinen analyysi ja vertailu osoittaa, miten asutustoiminta eri kunnissa suunniteltiin tehtäväksi, millaiseksi se muotoutui ja kuinka paljon karjalaisia asutettiin ruotsinkielisille alueille. Tutkimuksessa on käytetty aiemmin harvoin käytettyjä ja myös kokonaan uusia lähteitä.

Karjalaisen siirtoväen kohtelu ja sijoittaminen vaihteli suuresti lähes vierekkäisissä kunnissa. Osassa siirtoväki otettiin sydämellisesti vastaan, osassa taas syrjintä oli yleistä. Asutustoiminnan lisäksi teoksessa käsitellään myös karjalaisten ja paikallisten kokemuksia asutusajalta. Teos toimii hakuteoksen ohella runsaasti tarinallisia elementtejä sisältävänä populaarina tietokirjana.

Johtopäätöksinä todetaan muun muassa, että täysin ruotsinkieliset kunnat olivat niin pieniä, että yksinkertaisesti kuntien koon vuoksi oli hädin tuskin mahdollista asuttaa niihin edes ruotsinkielisiä rintamamiehiä. Kaksikielisissä kunnissa tilanne oli toinen, ja joissakin kunnissa niihin asettuneen siirtoväen määrä ylitti suunnitelmien sallimat määrät.

Tiedotus- ja kirjanjulkaisutilaisuus pe 6.9.2024 Sodan ja rauhan keskus Muistissa Mikkelissä

Kirja julkistetaan Sodan ja rauhan keskus Muistissa pe 6.9.2024 klo 13.00 alkavassa yleisötilaisuudessa, jossa Kleemola ja Kauhanen esitelmöivät tutkimustuloksistaan. Tilaisuus on kaikille avoin ja siihen on vapaa pääsy. Kirjaa voi ostaa MUISTI Kaupasta.

Tiedotustilaisuus median edustajille pe 6.9.2024 klo 12.00 Sodan ja rauhan keskus Muistin auditoriossa, Ristimäenkatu 4, Mikkeli. Kirjoittajat Kleemola ja Kauhanen sekä kustantaja Momentum kirjojen edustaja tavattavissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy

Kutsu tiedotustilaisuuteen ma 17.6.2024 klo 13: Mannerheim ylipäällikkönä -näyttely avautuu 18.6.2024 Päämajamuseossa Mikkelissä17.6.2024 13:00:00 EEST | Kutsu

Kutsumme tiedotusvälineiden edustajia lehdistötilaisuuteen Päämajamuseoon ma 17.6.2024 klo 13.00. Ristimäenkatu 4, 50100 Mikkeli. Mannerheim ylipäällikkönä -näyttely käsittelee Mannerheimia sotataidon näkökulmasta sekä kertoo hänen arkipäivästään Päämajassa jatkosodan vuosina. Gustaf Mannerheim oli ammattisotilas, joka saavutti urallaan sotilaalle korkeimmat mahdolliset tehtävät. Hän johti Suomen puolustusvoimia neljässä sodassa ja hänet valittiin tasavallan presidentiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye