Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Mediakutsu: Havis Amandan aukion työmaa valmistuu elokuun lopuksi

Jaa

Havis Amandan aukion peruskorjaus valmistuu elokuun lopussa ja työmaa-aidat poistetaan. Suihkulähteen veistokset palasivat jo aiemmin kesällä aukiolle. Vappua 2025 voidaan taas juhlia tuttuun tapaan Havis Amandan luona.

Pronssinen Havis Amanda -veistos sinistä taivasta vasten.
Mantan paluuta juhlistetaan torstaina 29. elokuuta kello 11. Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908 (yksityiskohta). Sonja Hyytiäinen / HAM Helsingin taidemuseo

Vuonna 1908 valmistunut suihkulähde pronssiveistoksineen on Ville Vallgrenin (1855–1940) suunnittelema kokonaistaideteos, joka on taiteellisen arvonsa lisäksi kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti erityisen merkittävä. 

Havis Amandan paluuta juhlistetaan torstaina 29. elokuuta 

Mantan paluuta juhlistetaan pop up -tapahtumalla torstaina 29. elokuuta kello 11. Tapahtumassa kuullaan pormestari Juhana Vartiaisen ja HAM Helsingin taidemuseon johtajan Arja Millerin puheet, runoilija Harri Hertellin Manta-aiheinen runo ja sopraano Laura Pyrrön serenadi Havis Amandalle.

Kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan uusittuun aukioon ja ihastelemaan konservoitua veistosta. Paikalla on torstaina 29. elokuuta mahdollisuus ottaa 360-kameralla kaverikuva Mantan kanssa kello 11–18. Kahvia voi myös ostaa Mantan lähistölle pystytettävästä torikahvilasta.

Suihkulähteen tekniikka uusittiin 

Suihkulähteen tekniikka ja siihen liittyvät putkitukset uusittiin kokonaan remontissa. Suihkulähde käynnistetään elokuun lopussa, mutta myöhemmin syksyllä allas tyhjennetään talvea varten. 

Peruskorjauksessa veistoksen allas rakennettiin uudelleen ja altaalle tehtiin uusi perustus kallioon tukeutuvalla paalulaatalla. Aukion pinnassa olleet painumat korjattiin ja perinteinen kiveys palautettiin kunnostustyön päätteeksi. 

Aukiolle rakennettiin remontissa pysyvä paikka nostureille, joita käytetään lakituksissa ja teoksen huollossa. Vapun vietto sujunee paikalla ensi vuonna entistä paremmin. 

Arkeologisissa kaivauksissa Mantan alta löytyi 1700-luvun kengät ja vanha laiturirakenne 

Aukion peruskorjauksen osana Museovirasto teki alueella arkeologiset kaivaukset. Kaivauksissa löytyi varsin paksut täyttömaakerrokset sekä paljon erilaisia esineitä, kuten astioiden kappaleita, luita, nahkaa, kengän osia ja lasinpalasia.  

Yhtenä esinelöytönä oli vanha 1700-luvun kenkä. Löytynyt kenkä on tällä hetkellä konservoitavana ja se liitetään osaksi Kansallismuseon kokoelmia. Nahka ja puu sekä muu orgaaninen aines säilyvät kuivassa ympäristössä huonosti, joten alueen kosteus on auttanut niitä säilymään satoja vuosia maan alla. Myös Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin liitetään kaivauksissa löytynyttä esineistöä. 

Täyttömaakerrosten alta paljastui myös vanha männystä ja kuusesta tehty laituri. Puista otetuista näytteistä pystyttiin ajoittamaan, että laituri rakennettiin 1750-luvulla. Vanhoissa 1760-luvun kartoissa näkyykin laiturirakenteita Havis Amandan kohdalla. Myös tätä aikaisemmin alueella oli laitureita ja ranta-aittoja. 

Sadan vuoden likakerrokset saivat kyytiä   

Konservoinnin osana veistoksen rakennetta vahvistettiin, ja kaikki repeämät ja reiät paikattiin pronssilankahitsauksella. Samalla myös suihkulähteen pronssisen yläaltaan saumoja vahvistettiin hitsaamalla. Kiipeilyä yli satavuotias veistos ei edelleenkään kestä.   

Pintakonservoinnissa puhdistettiin veistoksen pinnalle sadan vuoden aikana kertyneet lika-, ilmansaaste- ja kalkkeumakerrokset. Myös sinivihreää patinakerrosta siistittiin, jotta veistoksen yksityiskohtaiset muodot ja ilmeikkyys tulisivat paremmin esiin. Teoksen pintaan tehtiin lopuksi suojavahaus. Konservoinnista vastasi HAM Helsingin taidemuseo. Havis Amanda kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi. 

Lisätietoja Havis Amandan veistoskokonaisuudesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Veistoskokonaisuuden konservointi:
Julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova
HAM Helsingin taidemuseo
p. 09 310 36695
polina.semenova@hamhelsinki.fi

Väliaikaisen suojan suunnitteluratkaisut:
Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö
Jussi Luomanen
Kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 38626

Havis Amandan aukion peruskorjaus:
Projektinjohtaja Heikki Kosonen
Kaupunkiympäristön toimiala, projektirakennuttaminen
p. 09 310 42158

Kuvat

Pronssinen Havis Amanda -veistos sinistä taivasta vasten.
Mantan paluuta juhlistetaan torstaina 29. elokuuta kello 11. Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908 (yksityiskohta).
Sonja Hyytiäinen / HAM Helsingin taidemuseo
Lataa
Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908 (yksityiskohta).
Ville Vallgren: Havis Amanda, 1908 (yksityiskohta).
Sonja Hyytiäinen / HAM Helsingin taidemuseo
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 22.8.202422.8.2024 17:14:08 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 22.8.2024. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 5.9.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye