Jyväskylän yliopisto

Eettiset haasteet uhkana työhyvinvoinnille terveydenhuollossa ja opetusalalla

Jaa

Intensiivistyvä työelämä aiheuttaa terveydenhuollossa ja opetusalalla eettisiä haasteita, jotka voivat heikentää alojen työntekijöiden työhyvinvointia. Eettisesti haastavat tilanteet kuormittavat ja vaivaavat terveydenhuollon työntekijöiden omaatuntoa, kun taas opetusalalla hankalat tilanteet uuvuttavat ja vaikeuttavat työstä irtaantumista. Väitöskirjatutkija Mikko Taipaleen mukaan näillä aloilla tarvitaan enemmän resursseja, jotta työntekijät voisivat paremmin ja pystyisivät tekemään työtään eettisesti kestävällä tavalla.

Mikko Taipaleen psykologian väitöskirja tarkastetaan perjantaina 30.8.2024.
Mikko Taipaleen psykologian väitöskirja tarkastetaan perjantaina 30.8.2024.

Työmäärän ja kiireen lisääntyminen johtaa terveydenhuollossa ja opetusalalla yhä useammin eettisesti haastaviin tilanteisiin. Haastavat tilanteet vaivaavat työntekijöiden omaatuntoa sekä voivat johtaa uupumukseen ja työasioiden pyörimiseen mielessä myös vapaa-ajalla.

"Tutkimukseni haastaa poliittisia päättäjiä toimiin, joilla yhteiskuntaamme koossapitävien terveydenhuollon ja koulutuksen työntekijöiden työhyvinvointia voidaan ylläpitää ja parantaa", toteaa väitöskirjatutkija Mikko Taipale Jyväskylän yliopistosta.

Omantunnontuskat kuormittavat terveydenhuollon henkilöstöä

Terveydenhuollossa eettisesti haastavat tilanteet, kuten se onko hoitotoimenpiteisiin käytettävissä tarpeeksi aikaa ja henkilökuntaa, kuormittaa työntekijöitä. Tämä johtaa omaatuntoa vaivaavaan stressiin. Terveydenhuollossa organisaatiomuutokset näkyvät myös omaatuntoa vaivaavien tilanteiden lisääntymisenä, koska muutoksissa työkuorma lisääntyy entisestään.

Muutosjohtamisen ja -tiedottamisen onnistuminen terveydenhuollossa on merkittävä tekijä, jolla voidaan hillitä eettisesti haastavien tilanteiden syntymistä. Lisäksi mitä kiireisemmäksi ja intensiivisemmäksi työntekijöiden työ on muuttunut viime vuosien aikana, sitä enemmän kriisit ja muutokset voimistavat työntekijöiden omaatuntoa vaivaavaa stressiä.

"Tutkimuksessani selvisi, että mitä intensiivisemmäksi työ terveydenhuollossa oli muuttunut, sitä enemmän koronapandemian aikana koettiin omaatuntoa vaivaavia tilanteita", kuvailee Taipale.

Vaikeat tilanteet pysyvät mielessä myös vapaa-ajalla

Opetusalalla eettiset haasteet puolestaan vaivaavat eniten varhaiskasvatuksen ja peruskoulun opettajia sekä erityisopettajia. Mitä enemmän opettajat kohtaavat eettisesti haastavia tilanteita, sitä enemmän heillä on uupumusta eikä työstä irtautuminen vapaa-ajalla onnistu helposti.

Lasten kanssa työskentelevät opettajat joutuvat usein tilainteisiin, joissa vanhempien ja muiden kasvattajien välillä esiintyy erimielisyyksiä siitä, mikä on lapselle parhaaksi. Erityisopettajien oppilaat puolestaan ovat usein hyvin haastavia. Tämän takia nämä opettajaryhmät voivat kokea enemmän eettisiä haasteita ja niistä johtuvaa uupumusta.

Lisää resursseja eettisesti kestävään työntekoon

Johtopäätöksenä on, että kasvavan työmäärän, henkilöstövajeen, muutosten ja potentiaalisten kriisien keskellä terveydenhuollon työntekijät ja organisaation johto tarvitsevat lisää resursseja voidakseen hoitaa työnsä eettisesti kestävällä tavalla. Samoin opetusalalla tarvitaan lisää resursseja eettisesti haastavien tilanteiden kohtaamiseen ja ratkaisemiseen.

"Terveydenhuollon ja opetusalan ammattilaisilta tulisi kysyä miten heidän työnsä toteutuisi eettisesti kestävällä tavalla, ja myös ottaa heidän näkökulmansa huomioon päätöksenteossa", toteaa Taipale. 

M.Sc. (Psych.), YTM Mikko Taipaleen psykologian väitöskirja ”Eettiset haasteet ja työhyvinvointi intensiivistyvässä työelämässä – tutkimuskohteena terveydenhuollon ja opetusalan ammattilaiset” tarkastetaan perjantaina 30.8.2024 klo 12.00 alkaen Agoralla, auditorio 3. Vastaväittäjänä toimii professori Marianna Virtanen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Taru Feldt (Jyväskylän yliopisto).

Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Väitöskirja on luettavissa osoitteessa https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/96521.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Taipale, mikko.taipale@hyvaep.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöskirja: Eläinten moraalinen asema islamilaisessa filosofiassa20.8.2024 13:50:24 EEST | Tiedote

MA Behnam Khodapanahin väitöskirja tutkii, miten eläimiä tarkastellaan ja arvostetaan islamilaisessa filosofiassa. Keskiössä on kaksi merkittävää muslimifilosofia, Avicenna (980–1037 jaa.) ja Mullā Ṣadrā (1572–1635/6 jaa.). Vertaamalla heidän ajatuksiaan nykyaikaisen eläinetiikan kanssa, Khodapanah haluaa selvittää, mitä nämä vanhat näkemykset voivat kertoa meille eläinten oikeudenmukaisesta kohtelusta tänä päivänä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye