Jyväskylän yliopisto

Väitös 30.8.2024: Immuunisolujen tiheys ja sijainti vaikuttavat suolistosyöpäpotilaan ennusteeseen (Elomaa)

Jaa

FM Hanna Elomaa tutki väitöskirjassaan immuunisolujen merkitystä suolistosyövässä sekä kartoitti immuuni- ja syöpäsolujen välisiä vuorovaikutussuhteita. Saadut tulokset edistävät suolistosyöpäpotilaan ennusteen arviointia ja voivat auttaa uusien syöpähoitojen kehittämisessä.

Väitöskirjatutkija Hanna Elomaa
Väitöskirjatutkija Hanna Elomaa

Suolistosyövän havaitseminen aikaisessa vaiheessa on merkittävä potilaan ennusteeseen vaikuttava tekijä. Taudin etenemiseen ja potilaan ennusteeseen vaikuttaa kuitenkin myös useita muita tekijöitä, kuten syövän läheisyydessä olevien immuunisolujen määrä ja tyyppi.

Osa elimistön puolustusjärjestelmään kuuluvista immuunisoluista kykenee tunnistamaan ja eliminoimaan syöpäsoluja. Siksi immuunisolujen korkealla määrällä on tyypillisesti yhteys suolistosyöpäpotilaan parempaan ennusteeseen. Syöpäsolut voivat kuitenkin edistää omaa kasvuaan hillitsemällä immuunisolujen toimintaa.

Immuunisolujen määrällä ja etäisyydellä syöpäsoluihin on vaikutus potilaan ennusteeseen

Hanna Elomaa kartoitti väitöskirjassaan useita immuunisolutyyppejä suolistosyövän kudosnäytteistä monivärjäysmenetelmän ja tietokoneavusteisen kuva-analyysin avulla.

”Tutkimuksessamme käytetyillä menetelmillä saatiin tunnistettua tarkasti eri immuunisolutyyppejä, mikä on usein perinteisillä värjäysmenetelmillä haastavaa solujen samankaltaisen rakenteen vuoksi. Lisäksi kuva-analyysit mahdollistivat solujen tarkan sijainnin määrittämisen”, Hanna Elomaa Jyväskylän yliopistosta toteaa.

Usein immuunisolujen vaikutusta tutkitaan analysoimalla niiden tiheyksiä syövän mikroympäristössä. Tämä tutkimus osoitti tiheyden lisäksi niiden sijainnin olevan merkittävä potilaan ennusteeseen vaikuttava tekijä.

”Jotkut immuunisolut sijaitsivat keskimäärin merkittävästi lähempänä syöpäsoluja kuin toiset. Lisäksi joissakin tapauksissa syöpäsolujen lähellä olevilla immuunisoluilla oli kauempana olevia vahvempi ennustemerkitys”, Elomaa kertoo.

Immuunisolujen toimintaa hillitsevillä proteiineilla oli odotusten vastainen vaikutus

Immuunisolujen lisäksi tutkimuksessa analysoitiin tiettyjen immuunisolujen toimintaa hillitsevien proteiinien ilmenemistä. Näillä proteiineilla on ajateltu olevan syöpäsolujen kasvua edistävä, ja siten suolistosyöpäpotilaan ennustetta heikentävä vaikutus.

”Vastoin ennakko-oletusta havaitsimme immuunisolujen toimintaa hillitsevien proteiinien suuren määrän olevan yhteydessä suolistosyöpäpotilaan parempaan ennusteeseen. Tämä tulos korostaa immuuni- ja syöpäsolujen vuorovaikutussuhteiden monimutkaisuutta sekä tarvetta yksityiskohtaisille syövän mikroympäristöä kartoittaville tutkimuksille”, Elomaa toteaa.

Tutkimuksessa saatu yksityiskohtainen tieto immuunisoluista sekä niiden vuorovaikutussuhteista syöpäsolujen kanssa voi parantaa suolistosyöpäpotilaan ennusteen ja hoidon toimivuuden arviointia sekä edistää uusien syöpälääkkeiden kehittämistä.

 FM Hanna Elomaan väitöskirjan ”The roles of immune cell composition and immunosuppressive factors in the colorectal cancer microenvironment” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 30.8.2024 klo 12 Bio- ja ympäristötieteiden laitoksen salissa YAA303. Vastaväittäjänä toimii dosentti Anniina Färkkilä (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Jari Ylänne (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta salissa YAA303 tai verkkovälitteisesti.

Väitöskirja ”The roles of immune cell composition and immunosuppressive factors in the colorectal cancer microenvironment” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/96265

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Väitöskirjatutkija Hanna Elomaa
Väitöskirjatutkija Hanna Elomaa
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Eettiset haasteet uhkana työhyvinvoinnille terveydenhuollossa ja opetusalalla23.8.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Intensiivistyvä työelämä aiheuttaa terveydenhuollossa ja opetusalalla eettisiä haasteita, jotka voivat heikentää alojen työntekijöiden työhyvinvointia. Eettisesti haastavat tilanteet kuormittavat ja vaivaavat terveydenhuollon työntekijöiden omaatuntoa, kun taas opetusalalla hankalat tilanteet uuvuttavat ja vaikeuttavat työstä irtaantumista. Väitöskirjatutkija Mikko Taipaleen mukaan näillä aloilla tarvitaan enemmän resursseja, jotta työntekijät voisivat paremmin ja pystyisivät tekemään työtään eettisesti kestävällä tavalla.

Väitöskirja: Eläinten moraalinen asema islamilaisessa filosofiassa20.8.2024 13:50:24 EEST | Tiedote

MA Behnam Khodapanahin väitöskirja tutkii, miten eläimiä tarkastellaan ja arvostetaan islamilaisessa filosofiassa. Keskiössä on kaksi merkittävää muslimifilosofia, Avicenna (980–1037 jaa.) ja Mullā Ṣadrā (1572–1635/6 jaa.). Vertaamalla heidän ajatuksiaan nykyaikaisen eläinetiikan kanssa, Khodapanah haluaa selvittää, mitä nämä vanhat näkemykset voivat kertoa meille eläinten oikeudenmukaisesta kohtelusta tänä päivänä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye