SDP EDUSKUNTA

SDP:n Filatov: Järjestöiltä säästäminen tulee kalliiksi

Jaa

Vapaaehtoistyön taloudellinen arvo on reilusti yli kolme miljardia euroa. Jokainen euro, joka sijoitetaan vapaaehtoistyöhön, tuottaa yli kuuden euron verran yhteistä hyvää. Hyvää tehdään vapaaehtoistyössä lähes 300 miljoonaa tuntia. Tätä työtä eivät voi korvata yritykset eikä julkinen sektori, kirjoittaa varapuhemies Tarja Filatov (sd) blogissaan 23.8.2024.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Järjestöjen ja yhteisöjen toiminta käytännössä lakkaisi ilman vapaaehtoistoimijoita, mutta toimintaan tarvitaan myös julkista tukea, sillä työ on organisoitava ja vapaaehtoiset koulutettava. Toimiva kansalaisyhteiskunta on edellytys vahvalle demokratialle ja sivistyneelle yhteiskunnalle.

– Vapaaehtoistoiminta tuottaa arvoa, jota ei voi rahalla ostaa.  Auttaminen tai vapaaehtoistyö tekee näkyväksi ihmisen taidot, resurssit, erikoisosaamisen ja luo tunteen elämän hallinnasta. Tutkimukset kertovat, että vapaaehtoistyö vähentää masennusoireita ja lisää onnellisuutta, osaamisen tunnetta, itsehallintaa ja kohottaa omanarvon tuntoa, Filatov muistuttaa. – Tekemällä hyvää voi siis itsekin tulla onnellisemmaksi.

Hallitus suunnittelee vähentävänsä järjestöjen rahoitusta kolmanneksella. Leikkaus on niin suuri, että aukkoa on mahdoton korjata nopeasti.  

– Erityisen huolestuttavaa on, että leikkaukset kohdistuvat järjestöille, jotka auttavat väkivallan ja rikosten uhreja sekä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, Filatov painottaa.

– Menetämme jotain, mitä ei olisi varaa menettää. Kyse on sosiaali- ja terveysjärjestöistä, kulttuurijärjestöistä, harrastusjärjestöistä, ympäristöjärjestöistä, ihmisoikeuksista, rauhan rakentamisesta, väkivallan uhrien auttamisesta. Julkisten palvelujen kontolle kaatuvien kustannusten ennaltaehkäisystä ja vähentämisestä, Filatov kertoo.

– Nyt tarvittaisiin talousviisautta. Järjestöiltä säästäminen tulee kalliiksi. Jälkiä korjaamme pitkään ja kalliisti.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustajat Hamari ja Mäkinen: Sosiaali- ja terveysalan toimijoiden Soteri-rekisterin ongelmiin on puututtava välittömästi!23.8.2024 15:09:02 EEST | Tiedote

Yksityisen sektorin toimijoita velvoittava Soteri-rekisteri otettiin käyttöön vuoden 2024 alussa. Rekisterin käyttöönottoa ovat puoltanut lukuisat asiantuntijat ja se on itsessään perusteltu. Rekisterin käyttöönotossa on kuitenkin valtakunnallisesti jo kriittiseksi käyneitä ongelmia, joiden takia tuhansien toimijoiden työ kentällä on keskeytynyt.

SDP:n Anna-Kristiina Mikkonen: Itä-Suomen tilanne on kriittinen – hallitukselta vaaditaan toimia kehysriihessä22.8.2024 14:00:46 EEST | Tiedote

Itä-Suomi on kohdannut viime vuosina vakavia haasteita, jotka ovat johtaneet alueen negatiiviseen kehitykseen. Rakennemuutos, perinteisen teollisuuden murros, ja väestön väheneminen ovat heikentäneet alueen elinvoimaisuutta ja työpaikkojen säilymistä. Hallituksen toimettomuus Itä-Suomen suhteen vaarantaa koko alueen tulevaisuuden. Kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) puhui unohdetusta Itä-Suomesta Suomen Yrittäjien tilaisuudessa Kuntatalolla Helsingissä 21.8.2024.

SDP:n Gebhardilta kirjallinen kysymys eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteuttamisesta Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen osalta21.8.2024 15:22:33 EEST | Tiedote

Kansanedustaja ja suuren valiokunnan jäsen Elisa Gebhard (sd.) pitää tärkeänä, että eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumista arvioidaan Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen osalta, jossa pääministeri Orpon sijaan kokouksessa Suomea edusti tasavallan presidentti. Gebhard jätti asiasta kirjallisen kysymyksen 20.8.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye