SDP:n kansanedustajat Hamari ja Mäkinen: Sosiaali- ja terveysalan toimijoiden Soteri-rekisterin ongelmiin on puututtava välittömästi!

Jaa

Yksityisen sektorin toimijoita velvoittava Soteri-rekisteri otettiin käyttöön vuoden 2024 alussa. Rekisterin käyttöönottoa ovat puoltanut lukuisat asiantuntijat ja se on itsessään perusteltu. Rekisterin käyttöönotossa on kuitenkin valtakunnallisesti jo kriittiseksi käyneitä ongelmia, joiden takia tuhansien toimijoiden työ kentällä on keskeytynyt.

Kansanedustajat Lotta Hamari ja Riitta Mäkinen
Kansanedustajat Lotta Hamari ja Riitta Mäkinen J-P Flander

- Tilanne on ajanut etenkin pienet- ja keskisuuret toimijat kohtuuttomaan tilanteeseen, kun lupahakemusten käsittelyaika on venynyt jo yli puoleen vuoteen, kuten Keski-Suomessa on käynyt. Samassa jonossa ovat jo pitkään alalla toimineet ja uudet alalle ryhtyvät. Kustannusten nousu on lisännyt tarvetta toimitilamuutoksille ja kuukausien odottelusta aiheutuvat kustannukset ajavat nyt toimijoita konkurssiin, Mäkinen puuskahtaa. 

Tilanne on vaarantanut myös potilaiden hoidonsaannin jatkuvuuden ja turvallisuuden, kun uusiin toimitiloihin ei päästä siirtymään.

- Tällä hetkellä on tiedossa, että toimitilamuutoslupaa jonottavat myös isot toimintayksiköt, joissa hoidetaan ja kuntoutetaan esimerkiksi mielenterveyspotilaita. Kun taustalla on esimerkiksi vakava sisäilmaongelma ja muuttotarve on akuutti, on tilanne kohtuuton myös palveluja tarvitsevien kannalta, Hamari huomauttaa. 

Soteri-rekisteristä säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalaissa. Sosiaali- ja terveysministeri Juuso on lisännyt resursseja käytössä olevan ohjelmiston kehittämiseen ja keskittänyt resursseja pääkaupunkiseudulle. Tilanne on kesänaikana kriisiytynyt entisestään ja resurssien keskittäminen pahentanut jonotilannetta muualla Suomessa.

- Käynnistämisvaiheen tarpeisiin nähden liian vähäisten resurssien keskittäminen ei ole ratkaisu ongelmaan, vaan se lisää potilaiden, asiakkaiden ja yritysten eriarvoisuutta riippuen siitä, missä päin Suomea he sattuvat asumaan. Tätä ei voi hyväksyä, Hamari ja Mäkinen toteavat. 

Jonotilanteen takia jopa 3400 yrittäjää on joutunut keskeyttämään toimintansa, eikä uudet toimijat pääse aloittamaan lainkaan. Edessä on väistämättä konkurssiaalto. Hallitusohjelman mukaisesti hallitus on sitoutunut vähentämään kasvun esteitä. Myös elinkeinonharjoittamisen oikeuden näkökulmasta tilanne on kestämätön.

- Nyt tarvitaan väkeviä, tilapäisiä toimia, jotta paisunut jono voidaan purkaa, estää konkurssit ja palata normaaliin työjärjestykseen. Ensihätään hallituksen tulisi vähintään tarkistaa lupaprosessin tietovaatimuksia ja käyttää riskiharkintaa pelkkien osoitteenmuutosten yhteydessä. Jos nämä toimet eivät riitä, tulisi harkita myös väliaikaispykälän säätämistä nopealla aikataululla, jotta jonot saadaan purettua, Hamari ja Mäkinen päättävät.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anna-Kristiina Mikkonen: Itä-Suomen tilanne on kriittinen – hallitukselta vaaditaan toimia kehysriihessä22.8.2024 14:00:46 EEST | Tiedote

Itä-Suomi on kohdannut viime vuosina vakavia haasteita, jotka ovat johtaneet alueen negatiiviseen kehitykseen. Rakennemuutos, perinteisen teollisuuden murros, ja väestön väheneminen ovat heikentäneet alueen elinvoimaisuutta ja työpaikkojen säilymistä. Hallituksen toimettomuus Itä-Suomen suhteen vaarantaa koko alueen tulevaisuuden. Kansanedustaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) puhui unohdetusta Itä-Suomesta Suomen Yrittäjien tilaisuudessa Kuntatalolla Helsingissä 21.8.2024.

SDP:n Gebhardilta kirjallinen kysymys eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteuttamisesta Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen osalta21.8.2024 15:22:33 EEST | Tiedote

Kansanedustaja ja suuren valiokunnan jäsen Elisa Gebhard (sd.) pitää tärkeänä, että eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumista arvioidaan Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen osalta, jossa pääministeri Orpon sijaan kokouksessa Suomea edusti tasavallan presidentti. Gebhard jätti asiasta kirjallisen kysymyksen 20.8.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye