Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Rehtorille vakava huomautus uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä koulupäivien yhteydessä Lapinlahdella

Jaa

Oppilaat ja heidän huoltajansa eivät ole voineet aidosti valita, osallistuuko oppilas uskonnonharjoittamiseen vai ei. Rehtorilla on käytännön vastuu, opetuksen järjestäjällä kokonaisvastuu opetuksen järjestämisen ratkaisuista.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 26.8.2024 antanut kantelupäätöksen, jolla aluehallintovirasto antaa vakavan huomautuksen Paloisten koulun rehtorille uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä koulupäivien yhteydessä oppilaiden ja heidän huoltajiensa perusoikeuksia vaarantavalla tavalla. Rehtorilla on käytännön vastuu opetuksen järjestämiseen liittyvistä ratkaisuista kouluyhteisössä.

Aluehallintovirasto antoi vakavan huomautuksen siitä, että rehtori on laiminlyönyt velvollisuutensa noudattaa lainsäädäntöä ja määräyksiä uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisessä koulupäivien aikana. Koulussa on lausuttu päivittäin ruokarukous ja aloitettu koulupäivä aamunavauksella laulamalla virsiä tai osia siitä. 

Itä-Suomen aluehallintovirasto arvioi, että oppilaat ja heidän huoltajansa ovat menettäneet todellisen ja aidon vapauden valita, osallistuuko oppilas uskonnonharjoittamisen piirteitä sisältäviin tilaisuuksiin. Koulun perinteillä ja kasvatusperiaatteilla ei voida perustella sitä, että joku vastoin tahtoaan joutuisi koulussa osallistumaan uskonnon harjoittamiseen.

Aluehallintovirasto kiinnitti päätöksessään myös Lapinlahden kunnan huomiota siihen, että opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilaiden ja heidän huoltajiensa oikeudet toteutuvat. Perusopetuksen järjestäjä on vastuussa oppilaiden ja heidän huoltajiensa uskonnonvapauden turvaamisesta. Opetuksen järjestäjällä on kokonaisvastuu huolehtia siitä, että sen kaikissa kouluissa myös käytännössä noudatetaan perusopetuksen järjestämisestä annettuja säädöksiä, määräyksiä ja ohjeita.

Asia tuli vireille aluehallintovirastoon hallintokanteluna marraskuussa 2023.

Lisätietoja 
lakimies Anna Hakkarainen, p. 0295 016 429, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Taipalsaari beviljades tillstånd för Kutila kanal och andra nya vattenkonstruktioner samt båtled30.8.2024 13:11:01 EEST | Tiedote

Taipalsaari kommun har beviljats vattentillstånd för byggande av Kutila kanal med tillhörande konstruktioner, Kutilantaipale och Kopinsalmi pumpstationer och Käkeläntaipale slussfria kanal samt för muddring av en ny båtled i Pien-Saimaa. Dessutom har regionförvaltningsverket fastställt att den nya 2,4 m djupa farleden vid Kutila ska utgöra allmän lokal farled i Taipalsaari kommun och Villmanstrands stad.

Luvat Kutilan kanavalle ja muille uusille vesirakenteille sekä veneväylälle myönnettiin Taipalsaarelle30.8.2024 13:11:01 EEST | Tiedote

Taipalsaaren kunnalle on myönnetty vesitalouslupa Kutilan kanavan ja siihen liittyvien rakenteiden, Kutilantaipaleen ja Kopinsalmen pumppaamoiden sekä Käkeläntaipaleen avokanavan rakentamiselle ja uuden veneväylän ruoppauksille Pien-Saimaalla. Lisäksi aluehallintovirasto on määrännyt uuden Kutilan 2,4 m:n väylän yleiseksi paikallisväyläksi Taipalsaaren kunnassa ja Lappeenrannan kaupungissa.

Betonielementti kaatui työntekijän päälle – päiväsakkoja ja yhteisösakko30.8.2024 12:53:38 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi jätteen ja romun tukkukaupan alalla toimivan eteläpohjalaisen yrityksen työturvallisuusrikoksesta 850 euron yhteisösakkoon ja yrityksen toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta tapahtumapaikkana olleesta tuotantotilasta sekä betonielementeistä vastuussa olleen saman toimialan yrityksen tuotantojohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 4.6.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye