Uusi tiedekilpailu: Suomen ja Viron koululaiset ratkovat tulevaisuuden haasteita tunnettujen yritysten kanssa
Kemianteollisuus ry, Elintarviketeollisuusliitto ry ja Metsäteollisuus ry ovat yhdessä virolaisten sisarjärjestöjensä kanssa käynnistäneet kilpailun yläkoululaisille Suomessa ja Virossa. Kilpailussa yläkouluikäiset nuoret ideoivat ratkaisuja yritysten suunnittelemiin tulevaisuuden haasteisiin. Haasteet voivat liittyä esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja energiamurrokseen. Suomessa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Viron elinkeino- ja viestintäministeriö ovat kilpailun suojelijoita.
Tulevaisuuden tekijät/Tuleviku Loojad -kilpailussa nuoret tutustuvat luonnontieteellis-matemaattisiin (LUMA) aineisiin ja tulevaisuuden työelämän mahdollisuuksiin yrityksissä.
13–14-vuotiaiden nuorten muodostamat kilpailutiimit ratkaisevat yritysten kehittämiä kilpailutehtäviä, joissa pureudutaan todellisiin yritysten tuotannon ja toiminnan kehittämisen haasteisiin vastuullisuuden kautta. Nuorisotiimit, opettajat ja yritysten mentorit pohtivat haasteita ja ratkaisumalleja myös yhteistyössä. Nuoret pääsevät kosketuksiin yritysten arkipäivän ja oikeiden vastuullisuushaasteiden kanssa toisella tavalla kuin kouluympäristössä olisi mahdollista. Tavoitteena on luoda uusia, innovatiivisia ratkaisuja yritysten käyttöön.
Suomesta kilpailussa on mukana yhdeksän tiimiä ja koulua, Virosta kymmenen. Yritysten joukossa on paljon molemmissa maissa tunnettuja nimiä, kuten Akzo Nobel, Atria, Bayer, CABB, Eesti Energia, Estank, Fazer, Kiilto, Metsä Group, Orkla, Tallink ja UPM.
– Pidän erittäin tärkeänä, että nuoret voivat olla konkreettisesti mukana kehittämässä ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin. Tämä kilpailu on uusi tapa osallistaa nuoria, kouluja ja teollisuutta ja luoda siten uudenlaisia yhteistyömuotoja. Nuoret ovat hyvin huolissaan ilmastonmuutoksesta, joten on tärkeää, että he voivat olla mukana kehittämässä kestäviä ratkaisuja. Suomessa LUMA-aineiden kiinnostus on laskussa, mutta näiden kaltaisilla hankkeilla uskon, että voimme kääntää suunnan ja lisätä aineiden houkuttelevuutta, sanoo liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.
Viron elinkeino- ja teollisuusministeri Erkki Keldo korostaa, että on tärkeää tutustuttaa nuoret insinöörialoihin jo peruskoulussa.
– Virossa ja naapurimaissa on akuutti tarve insinööreille. Tutkimukset osoittavat, että teollisuus tarvitsee vähintään 2 500 uutta osaajaa vuosittain ratkaisemaan tulevaisuuden haasteita ja nostamaan kilpailukykyä. Tämä kilpailu on nuorille hyvä mahdollisuus tutustua teollisuuden mielenkiintoiseen maailmaan ympäristössä, johon yleensä ei ole pääsyä, sanoo Keldo.
Kilpailussa mukana olevat koulut sijaitsevat eri puolilla Suomea ja Viroa, ja ne on valittu mukaan paikkakunnilta, joissa on aktiivista teollisuustoimintaa. Yritykset muotoilevat haasteet, joihin lähikoulun oppilaat kehittävät ratkasumalleja syksyn aikana, samalla tutustuen haasteen kehittäneeseen yritykseen paremmin.
Paikallistason finaalit pidetään molemmissa maissa marraskuussa, koko kilpailun finaali Tallinnassa 16.1.2025. Tallinnan-finaaliin kutsutaan viisi parasta joukkuetta molemmista maista.
Virolaisen K-Printin toimitusjohtaja Rait Reibane kertoo heidän yrityksensä olevan mukana kilpailussa, jotta he voivat tarjota arvokasta kokemusta ja uusia mahdollisuuksia oppilaille.
– Vaikka olemmekin perinteisellä teollisuuden alalla, on tärkeää suhtautua työhön innovatiivisella otteella joka päivä. Siten prosesseistamme tulee tehokkaampia ja pystymme tarjoamaan asiakkaillemme parhaita mahdollisia ratkaisuja. Uskomme että uusi katsontakanta ja nuorten innostus yhdessä asiantuntijoidemme tietotaidon kanssa tuo meille uusia ideoita ja ratkaisuja vastata tulevaisuuden haasteisiin entistä paremmin, Rebane sanoo.
– Teollisuuden edustajina ajattelemme, että on todella tärkeää tarjota mahdollisuuksia tutustua työelämään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa koulupolkua, sanovat Anni Siltanen Kemianteollisuus ry:sta ja Maiju Korhonen Elintarviketeollisuusliitto ry:sta.
– Kaikilla teollisuuden aloilla on mielenkiintoisia töitä tulevaisuuden osaajille. Ihailemme Virossa tehtyä työtä LUMA-aineiden osaamisen parantamiseksi, ja haluamme oppia lisää siitä, miten voisimme vielä innostaa ja kannustaa nuoria LUMA-alojen pariin. Tämä kilpailu on yksi sellainen keino, sanovat Siltanen ja Korhonen.
Kilpailun järjestäjät ovat pyytäneet Tallinnan teknillisen korkeakoulun edustajia vastaamaan kilpailuformaatin suunnittelusta ja loppukilpailutapahtumasta Tallinnassa, sillä heillä on vankka aikaisempi kokemus vastaavien, Virossa tyypillisten LUMA-kilpailujen järjestämisestä.
Kilpailua tukevat TT-säätiö ja Viron tutkimus- ja innovaationeuvosto (Eesti Teadusagentuur).
Yhteystiedot:
Anni Siltanen, johtava asiantuntija, Kemianteollisuus ry, +358 44 562 5991
Maiju Korhonen, johtava asiantuntija, Elintarviketeollisuusliitto ry, +358 50 359 6766
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kutsu medialle: Miten elintarviketeollisuuden investoinnit saadaan rullamaan – elintarvikealan talouskatsaus ja investoinnit19.11.2024 11:57:50 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotanto laski vuosina 2022–2023 ja elintarvikkeiden tuonti on noussut ennätystasolle. Keväällä odotettiin kotimaisen tuotannon elpymisen alkaneen. Millainen on tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2025?
Parlamentti unohti paremman sääntelyn – metsäkatoasetukseen muutoksia kalkkiviivoilla?14.11.2024 13:55:11 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pettyi Euroopan parlamentin päätökseen esittää muutoksia jo hyväksytyn metsäkatoasetuksen sisältöön vain puolitoista kuukautta ennen lain soveltamisen alkamista. Päätös lisää epävarmuutta yrityksissä ja vaarantaa asetuksen toimeenpanoon esitetyn 12 kuukauden lisäajan.
Yrityskysely: Ruoka-alan digitalisaatio ja datatalous selvässä kasvussa14.11.2024 10:10:00 EET | Tiedote
Ruoka-ala uudistuu datalla, mutta työ on vielä kesken, ilmenee Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta kyselystä. Koko ruokaketjun tuottavuus paranee, kun dataa jaetaan ja hyödynnetään tehokkaasti. Digitalisaatiolla ja datataloudella voidaan tukea myös elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja kilpailukykyä. Datatalous vaatii luottamusta osapuolten kesken sekä yhteisiä sääntöjä tiedon saumattomaan jakamiseen.
Metsäkatoasetuksen muutosesitys hyväksyttävä pikaisesti16.10.2024 09:15:28 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiirehtii EU:n metsäkatoasetuksen muutosesityksen käsittelyä ja hyväksymistä pikaisesti sekä Euroopan parlamentissa että jäsenmaiden ministerien kesken. Myöskään komission lokakuun alussa julkaisemat asetuksen soveltamisohjeet eivät vastaa vielä riittävästi elintarvikealan yritysten avoimiin kysymyksiin.
Elintarvikealalla rakennetaan monimuotoista yrityskulttuuria1.10.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Kansainvälisten osaajien merkitys elintarvikealalla kasvaa. Työhön johtavan maahanmuuton lisäksi tarvitaan osaamista kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnista ja inklusiivisen työyhteisön rakentamisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme