Like Kustannus

Tuntematon Juice Leskinen -kirjassa tähtiartistit kertovat legendoja Juicen kanssa tehdystä yhteistyöstä

Jaa

Juice Leskinen (19.2.1950–24.11.2006) tunnetaan suurista hiteistään, jotka hän itse lauloi. Ahkerana kynämiehenä Leskinen teki oman tuotantonsa lisäksi myös valtavan määrän kappaleita muille artisteille. Juicen muille tekemien biisien syntyvaiheisiin liittyy entuudestaan tuntemattomia tarinoita, jotka kuitenkin ovat olennainen osa suomalaisen musiikin historiaa. Timo Kalevi Forssin kirjoittama Tuntematon Juice Leskinen on tietokirja näistä muille tehdyistä lauluista ja tarinoista.

Timo Kalevi Forss: Tuntematon Juice Leskinen
Timo Kalevi Forssin kirjoittama Tuntematon Juice Leskinen sukeltaa Juicen muille tekemien kappaleiden syntyyn ja tarinoihin.

Osa Juicen muille tekemistä biiseistä on hyvin tunnettuja, kuten sekä Sakari Kuosmasen että Jonna Tervomaan levyttämä ”Rakkauden haudalla”, Kojon ”Nuku pommiin”, Mikko Alatalon ”Mä maalaispoika oon”, Yön ”Ihmisen poika”, Eppu Normaalin ”Ringo ja Aku”, Popedan ”Mää ja Tapparan mies”, Apua-orkesterin ”Maksamme velkaa” tai Päivi Portaankorvan ”Balladi elokuvasta Klaani”. Osa kappaleista on haihtunut historian hämäriin. Tuntematon Juice Leskinen -kirjassa mukana on näitä unohdettuja helmiä.

– Juicen julkisuuskuvaan kuului huumori ja äijämäinen nokittelu. Läpi uransa hän kirjoitti kuitenkin herkkiä ja uskottavia tekstejä useille naisartisteille. Leskinen pystyi samaistumaan naisen asemaan. Tuntematon Juice Leskinen tuo päivänvaloon yhteistyötä muun muassa Maaritin, Arja Saijonmaan, Katri Helenan, Kiti Neuvosen, Einin, Muskan, Toni Lähteenmäen ja Kati Pellisen kanssa, kirjailija Timo Kalevi Forss kertoo.

Vähemmän tunnettua on myös se, että Juice sanoitti kokonaiset albumit muun muassa Eero ja Jussi Raittiselle ja Carita Holmströmille.

Suomen euroviisukarsintoihin Juice Leskinen osallistui kolme kertaa ja lopulta voitti sen sanoittamallaan kappaleella ”Nuku pommiin” (1982). Kappaleen on säveltänyt Jim Pembroke ja sen lauloi Kojo – napaten Eurovision loppukilpailusta legendaariset nolla pistettä.

– 1980-luvun lopussa Juice käänsi The Rolling Stonesin ”Mother’s Little Helperin” suomeksi nimellä ”Meidän äiti imppaa”. Huumehuuruisen tekstin lauloi levylle Sielun Veljien säestämänä Pate Mustajärvi. Kirjassa Ismo Alanko ja Pate Mustajärvi kertovat tästä erikoisesta studiosessiosta, josta ei absurdeja piirteitä puuttunut, Forss vihjaa.

Yhteistyöstään Juicen kanssa kertovat myös mm. Pate Mustajärvi, Ismo Alanko, Heikki Silvennoinen, Hector, Freeman, Eija Ahvo, Jonna Tervomaa ja Paleface. Artistien tarinat yhteistyöstä tuovat esiin uusia ja tuntemattomia puolia huikean lahjakkaan, mutta myös ristiriitaisena henkilönä pidetyn Leskisen kanssa.

Tuntematon Juice Leskinen julkaistaan 17.10.2024.

Teos julkaistaan kaikissa formaateissa. Äänikirjan lukee Markus Niemi.

Timo Kalevi Forss (s. 1967) on helsinkiläinen tietokirjailija, joka on kirjoittanut mm. kirjat Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo (Into 2017), Leevi and the Leavings (Like 2022) ja The 69 Eyes (Like 2023). Forss on myös lauluntekijä. Hänen tekstejään ovat esittäneet mm. Vibrakööri, Danny, Freud, Marx, Engels & Jung, Muska ja Tumppi Varonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Like Kustannus

Vesterinen yhtyeineen on tämän hetken suurin iskelmäbändi, mutta miten tähän on tultu? Antti Heikkinen avaa bändin tarinan, jota ei ole koskaan aiemmin kerrottu23.8.2024 10:41:20 EEST | Tiedote

Mikä tekee Vesterinen Yhtyeineen -orkesterista yhden Suomen suosituimmista livebändeistä, joiden hitit ovat radiokanavien vakiosoitossa? Kymmenhenkinen yhtye on onnistunut luovimaan päivänpopin, hiphopin ja sooloartistien miinoittaman musiikkikentän lävitse ja löytänyt yleisönsä soundilla, joka asettuu suomirockin ja iskelmän leikkauspisteeseen. Nykyään bändin kiertueet myydään hetkessä loppuun, ja tunnelma keikoilla on suorastaan hurmoksellinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye