Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Varsinais-Suomen hyvinvointialue edistää laajoja uudistuksia: Yhteistoimintaneuvotteluja käydään vaiheittain

Jaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus päätti aloittaa yhteistoimintaneuvottelut.  Tavoitteena on kiihdyttää Varhan rakennemuutosta ja saada pysyviä säästöjä. Varhassa on suunnitteilla useita organisaatioon, johtamiseen, henkilöstöresursointiin sekä työn tuottavuuteen ja taloudellisuuteen liittyviä uudistuksia.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Suunnitelmista neuvotellaan yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa. Neuvottelut käynnistyvät vaiheittain syyskuusta alkaen.

Muutosta tehdään Varhassa pitkäjänteisesti ja vaiheittain lähivuosien aikana. Varhan rakennetta uudistava muutos koskettaa eri vaiheissa koko henkilöstöämme ja muutos suunnitellaan yhdessä henkilöstön kanssa.

Kaikissa muutoksissa varmistetaan potilas- ja asiakasturvallisuus. Tavoitteena on entistä yhtenäisempi ja asiakkaita paremmin palveleva hyvinvointialue.

Talouden tasapainottamiseksi on vuodelle 2025 asetettu 81,5 miljoonan euron tavoite. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma 2024–2026 sisältää erilaisia taloutta tasapainottavia toimenpiteitä. Myös ostopalvelujen käytön määrää ja palvelujen hintaa pyritään hallitsemaan monin keinoin.

Aluehallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 27.8.2024.

Tyks-sairaalapalvelut, Sote-palvelut, Ikääntyneiden palvelut sekä Pelastuspalvelut: Organisaatio uudistuu ja johtamisjärjestelmä kehittyy

Aluehallitus päätti organisaatiomuutosta koskevien yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisen Tyks-sairaalapalveluissa, Sote-palveluissa, Ikääntyneiden palveluissa sekä Pelastuspalveluissa. Näiden tulosalueiden henkilöstömäärä on yhteensä lähes 21 000. Merkittäviä muutoksia arvioidaan tässä kokonaisuudessa tulevan noin 220 työ- tai virkasuhteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työtehtävät tai työpaikan sijainti voi muuttua, ja muutos voi merkitä myös työsuhteen päättymistä, jos uudelleensijoituksenkaan myötä ei löydy sopivia tehtäviä.

Eteneminen:

  • Keitä koskee: Suunnitelmissa olevat muutokset koskettavat neljällä tulosalueella ensivaiheessa pääsääntöisesti hallinnollisia ja asiantuntijatehtäviä. Uudelleenorganisointi voi merkitä heille esimerkiksi siirtymistä asiakastyöhön.
  • Ajoitus: neuvottelut ajoittuvat syys-lokakuulle. Päätöksiä tehdään arviolta marraskuussa. Yhteistoimintaneuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa. Aiemmin päätetyt organisaatiomuutokset näillä tulosalueilla edellyttävät lisäksi valtuustossa käsiteltävän hallintosäännön muutoksen. Uusien organisaatioiden on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alusta.
  • Arvio taloudellisesta vaikutuksesta noin 11 miljoonaa euroa vuodelle 2025.

Koko Varha: henkilöstömitoitusta ja henkilöstöresursointia yhdenmukaistetaan

Koko Varhaa on tarkoitus kehittää niin, että erot eri toimintojen ja alueiden välillä tasataan vastaamaan asiakkaiden tarpeita paremmin. Henkilötyövuosien määrän kasvu suunnitellaan pysäytettäväksi niin, että toiminnallisista muutoksista sekä asiakas- ja potilasmäärän ja palvelutarpeen kasvusta johtuva lisätarve katetaan sisäisillä järjestelyillä.

Varhasta jää vuosittain eläkkeelle ja irtisanoutuu yli tuhat henkilöä. Nämä poistumat pyritään hyödyntämään täysimääräisesti. Vähennykset eivät voi johtaa vastaavien ostopalvelujen kokonaiskustannusten kasvuun.

Eteneminen:

  • Keitä koskee: välillisesti koko henkilöstöä, kun uudistuksia tehdään. Neuvottelut eivät johda välittömiin henkilöstövähennyksiin, vaan yhdenmukaistamisessa hyödynnetään pääsääntöisesti luonnollista vaihtuvuutta. Toimeenpanon seuraavassa vaiheessa käydään esimerkiksi palveluyksikkötasolla yhteistoimintaneuvotteluja henkilöstön siirtymiseksi tai vähentämiseksi.
  • Ajoitus: neuvottelujen aloittamisesta ja ajankohdasta päätetään syyskuussa.
  • Muutoksilla tavoitellaan noin 10 miljoonan euron säästöjä vuodelle 2025.

Konserni- ja Järjestämisen palvelut: Varhan johtamisjärjestelmän muutos

Varhan organisaatiota ja johtamisjärjestelmää on tarkoitus kehittää. Tähän liittyen on perusteilla uusi strategisen johdon yksikkö sekä järjestellään uudelleen konserni- ja järjestämisen palvelujen organisaatioita. Muutoksella voi olla vaikutuksia myös muiden tulosalueiden johtamisjärjestelmään. Asia tuodaan päätettäväksi myöhemmin syksyllä.

***

Säännöllistä viestintää tehostetaan neuvottelujen piirissä olevissa työyhteisöissä ja neuvottelujen etenemisen viestinnästä sovitaan yhdessä neuvotteluosapuolten kesken.

Hyvinvointialueella työskentelee kaikkiaan runsaat 23 000 henkilöä.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Ändringar i Varhas service inom arbetet med missbruk och beroende från 1.9.2024 – från köpta tjänster till egen serviceproduktion29.8.2024 14:29:35 EEST | Tiedote

Från och med september 2024 ska den som behöver missbrukar- och beroendevårdstjänster i Åbo, S:t Karins, Reso och Pöytis kontakta sin egen hälsocentral för bedömning av vårdbehovet. Tidigare har kunden kunnat kontakta utomstående serviceproducenter direkt. Varha kommer också att erbjuda öppen avvänjningsbehandling som egen serviceproduktion i Åbo från början av september. Ett separat telefonnummer för bedömning av vårdbehovet hos personer som behöver opioidsubstitutionsbehandling ska också öppnas i Åbo.

Varhan päihde-​ ja riippuvuushoidon palveluihin muutoksia 1.9.2024 alkaen – ostopalveluista omaan palvelutuotantoon29.8.2024 14:29:35 EEST | Tiedote

Syyskuusta 2024 alkaen Turussa, Kaarinassa, Raisiossa ja Pöytyällä päihde- ja riippuvuushoidon palveluja tarvitsevan tulee ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseensa hoidon tarpeen arviointiin. Aiemmin asiakas on voinut olla yhteydessä ulkoisiin palvelujen tuottajiin omatoimisesti. Turussa käynnistyy syyskuun alussa myös Varhan oma avovieroitushoito. Opioidikorvaushoitoa tarvitseville puolestaan avautuu Turussa erillinen puhelinnumero hoidon tarpeen arviointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye