Hyvinvointialueiden kesäruuhka valuu MIELI ry:n kriisityöhön

Jaa

Julkisen sektorin kesäloma-aika näkyi jälleen avun tarvitsijoiden suurena määränä MIELI Kriisipuhelimessa ja Kriisikeskuksissa eri puolilla Suomea. Yhteydenottajien tilanteet ovat entistä vaikeampia. Jopa akuutisti itsemurhaa yrittäneitä käännytetään päivystyksistä ja neuvotaan ottamaan yhteyttä järjestön kriisiapuun.

Nainen puhelimessa näytön ääressä luurit päässä
Lauri Hovi MIELI Suomen Mielenterveys ry

Mielenterveyshoidon piirissä olevat ihmiset eivät ole kesä-heinäkuussa saaneet riittävästi tarvitsemaansa apua. MIELI Kriisikeskusten kokemusten mukaan mielenterveys- ja päihdepalvelujen tarjonta ei riitä. Etenkin monissa suurissa kaupungeissa palvelut ruuhkautuvat kesäisin.

Kun hyvinvointialueiden palveluissa on loma-aikoina vajetta, työntekijät ovat varanneet aikoja Kriisikeskuksista, jotta asiakkailla olisi joku väylä helpottaa oloaan.

- Kesällä näkyy selvästi se, että päivystyksissä joudutaan keskittymään somaattisten sairauksien hoitoon. Psyykkisesti oireilevia ja jopa itsetuhoisia henkilöitä käännytetään takaisin kotiin. Asiakkaalle saatetaan kertoa esimerkiksi, että itsemurhayritys ei ole riittävä peruste päästä hoidon piiriin, MIELI ry:n kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa avaa.  

MIELI Kriisipuhelimeen soitetaan samoista syistä kuin aiemminkin. Soiton yleisin syy on paha olo, mutta itsetuhoisten ja aggressiivisten soittajien määrä on nousussa. Päivittäin 18–19 keskustelussa nousee esiin itsetuhoisuus, ja akuutisti itsetuhoisia tilanteita on 3–4. Talousvaikeudet kuormittavat ihmisiä aiempaa enemmän ja moni kokee tilanteensa toivottomana.

Mielenterveyden haasteiden yleistyminen ja palvelujen ruuhkautuminen kuormittavat myös sote-alan ammattilaisia, joiden omat, työhön tai oman elämän kriiseihin liittyvät yhteydenotot MIELI ry:n kriisityössä ovat lisääntyneet.

Ongelmien juurisyyt: ennaltaehkäisyn puute ja säästöt perusterveydenhuollossa

MIELI Kriisipuhelin on tarkoitettu matalan kynnyksen yhden kerran keskusteluapuun elämän kriisitilanteissa. Nyt moni hakee Kriisipuhelimesta pysyvämpää kontaktia ja hoitoa.

- Entistä huonokuntoisemmat ihmiset joutuvat turvautumaan meidän apuumme, mikä näkyy yhteydenottajien lisääntyneenä aggressiivisuutena ja selvästi lisääntyneenä pahana olona, kertoo MIELI ry:n puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö Susanna Winter.

Peruspalvelujen resurssivaje on jatkunut jo pitkään ja julkisten sote-palveluiden säästöt pahentavat tilannetta. Mielenterveyskriisin ratkaisut pitäisi löytää hyvinvointialueiden ja järjestöjen hyvällä yhteistyöllä ja selkeällä roolijaolla, jolloin kumpikin pystyy keskittymään omaan perustehtäväänsä.

- Tärkeintä olisi turvata mielenterveyspalvelujen ja myös ennalta ehkäisevän työn resurssit, jotta ongelmiin pystyttäisiin puuttumaan ennen kuin ne pahenevat. Tässä ajassa tarvitaan katastrofipuheen sijasta toivoa, ratkaisuja ja luottamista siihen, että asiat järjestyvät, Vesikansa painottaa.

Kriisiavun tarve kasvussa

MIELI Kriisipuhelimeen kertyi kesän aikana lähes 67 000 soittoa, joista 16 800 pystyttiin vastaamaan. Vastattujen puheluiden määrä on reilut 2000 kpl suurempi kuin edellisenä kesänä. Tämä oli mahdollista saatujen lahjoitusten avulla.  

Tänä kesänä MIELI ry:n kriisikeskuksissa oli ensimmäistä kertaa käytössä sähköinen ajanvaraus, jolla voi varata ajan tapaamiseen kriisityöntekijän kanssa. Heinäkuussa ajanvarauksen kautta varattiin noin 400 kriisivastaanottoaikaa. Kriisikeskuksista aiempaa useampi oli tänä kesänä auki. Etävastaanottojen ansiosta ihmisiä pystyttiin auttamaan asuinpaikasta riippumatta.

"Kiitos, ei tarvinnut lähteä päivystykseen, kun löysin tämän numeron ja keskustelu rauhoitti."
-
MIELI Kriisipuhelimen asiakaspalaute

Yhteyshenkilöt

Susanna WinterPuhelin- ja verkkokriisityön päällikköMIELI ry

Puh:040 587 5197

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry: Budjettiriihessä on haettava säästöjä mielenterveyskustannuksista27.8.2024 11:35:24 EEST | Tiedote

Mielenterveyshäiriöt ovat Suomen suurin kansanterveyshaaste, joka koskee kaikenikäisiä. Väestöryhmistä heikoin tilanne on nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Mielenterveyssyistä johtuvat sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyseläkkeet ovat jatkaneet kasvuaan, ja mielenterveyden haasteilla on merkittäviä talousvaikutuksia. Toimet mielenterveysongelmien vähentämiseksi ovat keskeisiä julkisen talouden tasapainottamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi.

Köyhyys murentaa mielenterveyttä – talousvaikeuksissa olevien perheiden tukea parannettava13.8.2024 01:00:00 EEST | Tiedote

Toimeentulo-ongelmat kuormittavat mielenterveyttä ja niillä on suora vaikutus myös lapsiin. Elinkustannusten nousun lisäksi sosiaaliturvan leikkaukset lisäävät pienituloisten ahdinkoa. Perheet tarvitsevat systemaattisempaa tukea, jotta lapsiperheköyhyyden ja ylivelkaantumisen vaikutuksia voidaan vähentää. Yksi ratkaisu olisi talousneuvola, jossa tarjottaisiin myös mielenterveyspalveluja.

Mielenterveyshaasteet kärjistyvät: Hyvinvointialueilla tarvitaan järjestöyhteistyön vahvistamista25.6.2024 03:00:00 EEST | Tiedote

MIELI ry kysyi kriisityössä ympäri Suomen työskenteleviltä, saavatko apua tarvitsevat riittävästi tukea. Tilannekuva on karu: Mielenterveyden pulmat ovat aiempaa haastavampia, alueelliset erot ovat suuria, ja palvelujärjestelmän ongelmat kuuluvat avun tarvitsijoiden puheissa. Monilla alueilla hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyöllä on saatu kuitenkin hyvää aikaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye