Yleisradio Oy

Tarinoita Ylestä: Paratiisin kolmas kausi alkaa – iso draamatuotanto vaatii tarkkaa suunnittelua ja kansainvälistä rahoitusta

Jaa

Paratiisin kaltainen rikossarja vaatii paljon kansainvälistä yhteistyötä. Suunnittelu on aloitettu jo vuosia ennen kuvauksia suomalaisten ja espanjalaisten kesken.

Kuvassa suomalainen naisnäyttelijä, jolla on pitkät vaaleat hiukset ja huolestunut ilme. Taustalla palmuja
Paratiisi-sarjan kolmas kausi alkaa 1.9. ©ReelMedia / Yle

Kansainvälisenä yhteistyönä toteutetun draaman kulukuri on tarkkaa peliä. Yleensä mukana on kansainvälistä rahoitusta sekä Paratiisin tapauksessa pohjoismaista yhteistyötä. Hyvä käsikirjoittaja osaa kirjoittaa budjetin kannalta oikeansuuruisia kohtauksia; isoja takaa-ajoja ja elefanttilaumaa ei voi kirjoittaa joka jaksoon.

”Hyvä käsikirjoittaja osaa kirjoittaa ekonomisesti”, kertoo Yle Draaman vastaava tuottaja ja tilaaja Suvi Mansnerus.

Jo draaman konseptointivaiheessa pohditaan, mitä sarjan tekeminen maksaisi. Paratiisin kaltaisessa jännityssarjassa se tarkoittaa mm. isojen takaa-ajokohtausten ja räjähdysten tarkkaa miettimistä. Myös draaman henkilöiden määrää on syytä miettiä. Joskus tekovaiheessa huomataan, että jonkun hahmon rooli jää laihaksi, ja tällöin roolin aineksia voidaan siirtää toiselle henkilölle.

Marja%20Pyykk%F6%20ja%20n%E4yttelij%E4%20Fran%20Perea%20seisovat%20kes%E4isess%E4%20suomalaisessa%20maisemassa.
Ohjaaja Marja Pyykkö ja näyttelijä Fran Perea kesällä 2023 Sipoossa. Tommi Lipponen Yle

Mansnerus kertoo, että heti tuotannon alkuvaiheessa mietitään, voisiko tuotannon toteuttaa Ylen rahoilla, mutta esimerkiksi Paratiisin kaltaisessa isossa sarjassa tarvitaan kansainvälisiä kumppaneita mukaan.

Ylen osuus Paratiisin rahoituksesta on noin puolet.

Espanjalainen kumppani ideatasolta asti

Paratiisi-sarjan kehittäminen on tehty alusta asti espanjalaisen Mediapro Studios -yhtiön kanssa. Mukana on ollut Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela ja espanjalaisyhtiön luovaa johtoa.

N%E4yttelij%E4%20Maria%20Romero%20ja%20Yle%20Draaman%20p%E4%E4llikk%F6%20Jarmo%20Lampela%20seisovat%20kes%E4isess%E4%20suomalaisessa%20maisemassa%20keskustelemassa.
Näyttelijä Maria Romero ja Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela. Paavo Rytsä Yle

Sarjan keskeinen lähtökohta on ollut Suomea ja Espanjaa, suomalaisia ja espanjalaisia yhdistävät asiat. Keskeiseksi paikaksi valikoitui Aurinkorannikko ja nyt kolmannella kaudella Gran Canaria.

Paratiisi on Nordic 12 -sarja eli siinä on mukana yhteispohjoismaista rahoitusta. Nordic 12 rahoittaa vuosittain yhdessä 12:ta pohjoismaista sarjaa.

”Yleisö rakastaa Paratiisin kaltaisia rikossarjoja, mutta niitä Yle tilaa maltillisesti, koska huippusuosittuja poliisisarjoja on runsaasti katsottavissa Areenassa ja Ylen kanavilla myös esimerkiksi kansainvälisen hankinnan kautta”, Mansnerus toteaa.

Mansnerus mainitsee Sekunnit-sarjan, jossa keskitytään onnettomuustutkijan työhön perinteisen poliisitutkijan sijaan. Paratiisi on perinteisempi rikossarja, jossa keskeisenä hahmona on poliisi Hilkka Mäntymäki (Riitta Havukainen).

Helteinen kuvauspäivä Nikkilässä

Paratiisin kolmatta kautta kuvattiin kesäkuussa 2023 mm. Sipoon Nikkilässä. Helteisen päivän kuvauksissa olivat mukana kaikki keskeiset näyttelijät. Seurasimme kohtausta, jossa Hilkka Mäntymäki keskustelee espanjalaisen kollegansa Andrés Villanuevan kanssa farmariauton takakontin lavetilla. Paikalle tulee myös sarjan uusi päällikköhahmo.

Poliisiasuisia%20taustan%E4yttelij%F6it%E4%20istuu%20vilvoittelemassa%20paloauton%20varjossa%20kuvauspaikalla.
Etenkin poliisiasuissa olleet näyttelijät pyrkivät varjoon helteisenä kuvauspäivänä Sipoossa. Paavo Rytsä Yle

Nikkilä on kustannuksiltaan hyvä kuvauspaikka, sillä se on pääkaupunkiseudun tuntumassa, Mansnerus kertoo. Autiossa hallissa ja sen ympäristössä oli tilaa kuvata, ja sen yhteydessä oli myös muita tyhjiä rakennuksia mm. cateringia varten. Tarinallisesti kohtauksessa ollaan pohjoisempana.

Ohjaaja Marja Pyykkö johtaa työtä vaikuttavalla otteella. Alkukäskyn hän lausuu suomeksi ja espanjaksi.

Tiimityö toimii, ja espanjalaiset näyttelijät tuntuvat viihtyvän Suomessa. Fran Perea on iloisen yllättynyt, kun Suomessa onkin lämmintä ja aurinkoista. Kaikki korostavat tiimin hyvää henkeä.

”Perheeksi kutsuvat”, arvioi ohjaaja Pyykkö.

Riitta Havukainen pohtii, että Espanjassa näyttelijät ovat ehkä tasa-arvoista Suomea isompia tähtiä.

KuvatekstiHylätystä hallista löytyy ruumis.Kuva: Paavo Rytsä / Yle

Sarjan tarina on synkkä. Näyttelijä Maria Romero arvioi, että se menee jopa elinkauppaa käsitellyttä kakkoskautta pimeämmäksi.

Paratiisin kolmas kausi tulee Yle Areenaan sunnuntaina 1.9. Sarja alkaa samana päivänä myös Yle TV1:ssä.

Lue juttu Ylen verkkosivuilla.

Tarinoita Ylestä -sarja taustoittaa ja kertoo Ylen monipuolisista osaajista, ohjelmista, kokeiluista ja työarjesta Ylessä. Lue lisää tarinoita Ylestä!

Kuvat

Kuvassa suomalainen naisnäyttelijä, jolla on pitkät vaaleat hiukset ja huolestunut ilme. Taustalla palmuja
Paratiisi-sarjan kolmas kausi alkaa 1.9.
©ReelMedia / Yle
Lataa

Linkit

Yle on suomalaisten oma, vuonna 1926 perustettu julkisen palvelun mediayhtiö. Ainutlaatuiseen tehtäväämme kuuluu välittää luotettavaa tietoa, sivistää ja viihdyttää, vahvistaa demokratiaa ja kulttuuria sekä edistää sananvapautta, tasa-arvoa ja yhteenkuuluvuutta. Palvelemme suomalaisia televisiossa, radiossa ja verkossa vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri.

Jos et jatkossa halua vastaanottaa Ylen viestinnän lähettämiä tiedotteita, lähetä viesti osoitteeseen yleisradio@yle.fi. Tässä Ylen viestinnän lähettämien tiedotteiden tietosuojaseloste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleisradio Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye