Ikääntyneiden työttömyys vaarassa kasvaa lakimuutosten myötä
Avoimen työttömyyskassan etuudensaajien ikäjakaumavertailu suhteessa jäsenistön ikäjakaumaan osoittaa työttömyyden painottuvan iäkkäimpiin jäseniin. Ikääntyneiden työnhakijoiden tilanne vaikeutui entisestään, kun syyskuun alussa astui voimaan lakimuutos, joka poisti työttömyysturvan ikäsidonnaiset poikkeussäännöt. Tämä on toinen merkittävä lakimuutos, joka on heikentänyt ikääntyneiden asemaa, sillä jo vuoden 2023 alussa työttömyysturvan lisäpäivät eli niin sanottu eläkeputki poistettiin.

Syyskuun alussa astui voimaan lakimuutos, joka lakkautti työttömyysturvan ikäsidonnaiset poikkeukset. Ikääntyneitä koskevat ansiopäivärahan tason suojasäännökset poistuivat. Vanhan lain mukaan ansiopäivärahan määrää ei ole laskettu uudelleen, jos 58 vuotta täyttänyt on kerryttänyt työssäoloehdon uudelleen tai kun 60 vuotta täyttänyt on kerryttänyt ansiosidonnaisen työssäoloehtoa osallistumalla työllistymistä edistävään palveluun.
Jatkossa 57 vuotta täyttäneiden työttömien oikeus velvoitetyöhön tai velvoitteeseen perustuvaan työllistymistä edistävään palveluun lakkaa. Velvoitetyö ei enää kerrytä työssäoloehtoa, eikä velvoitteeseen perustuvan palvelun ajalta enää makseta ansioturvaa. TE-toimiston tai kunnan on kuitenkin velvollisuus järjestää velvoitetyötä tai velvoitteeseen perustuvaa palvelua, jos ansioturvan enimmäismaksuaika on päättynyt viimeistään 1.9.2024.
Syyskuusta alkaen myöskään palkkatuettu työ ei kerrytä työssäoloehtoa, paitsi jos kyseessä on alentuneesti työkykyinen tai yli 60-vuotias pitkäaikaistyötön. Näissä tapauksissa kerryttäminen alkaa vasta ensimmäisen 10 kuukauden jälkeen, ja työssäoloehdon kertymiseen huomioidaan 75 prosenttia kuukausista.
Syyskuun alusta voimaan tullut ansioturvan porrastaminen koskee lisäpäivillä olevia, eikä lisäpäiväläisillä ole mahdollisuutta edes työssäoloehdon uudelleen täyttymisen myötä päästä täydelle ansiopäivärahalle, vaan 25 prosentilla alennettua päivärahaa maksetaan eläkkeelle siirtymiseen saakka.
Ikääntyneiden työttömyysturvaa on heikennetty aiemminkin
Vuonna 2023 oikeus työttömyysturvan lisäpäiviin eli niin sanottu eläkeputki poistettiin kokonaan 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä. Lisäpäivät tarkoittavat oikeutta ansiopäivärahaan enimmäismaksuajan jälkeen. Oikeus lisäpäiviin edellytti vaaditun iän täyttämistä ja riittävää työhistoriaa ennen enimmäisajan päättymistä.
Eläkeputken poistumisen jälkeen 55 vuotta täyttäneille otettiin käyttöön muutosturvamalli, joka tarjoaa muutosturvarahaa, koulutusta ja pidennettyä työllistymisvapaata. A-kassan tilastojen mukaan muutosturvarahaa on kuitenkin käytetty vähän; vuonna 2023 sitä maksettiin vain 47 jäsenelle, kun taas lisäpäivärahaa sai joulukuussa 2022 yhteensä 1415 jäsentä.
Ikä merkittävä tekijä työttömyyteen
A-kassan etuudensaajien ikäjakaumatilasto osoittaa, että työttömyys keskittyy vanhempiin ikäluokkiin. Alle 45-50-vuotiaiden joukossa kokonaan työttömiä, lomautettuja ja sovitellun päivärahan saajia (työttömyysaikanaan osittain työllistyviä) on suhteellisesti vähemmän kuin saman ikäisiä kassan jäseniä. 50 ikävuoden jälkeen lomautettujen ja sovitellun päivärahan saajien osuus on suurempi kuin saman ikäisten jäsenten osuus kassan jäsenistä. Yli 55-vuotiailla kokonaan työttömien osuus ylittää heidän ikäryhmänsä osuuden kassan jäsenistä. Tämän jälkeen työllistyminen näyttää selvästi vaikeutuvan.
SAK:n Työttömyysbarometri 2024 vahvistaa, että ikäsyrjintä on merkittävä ongelma yli 50-vuotiaille työnhakijoille. Yli 44 prosenttia vanhemmista vastaajista kokee iän tärkeänä syynä työttömyyteensä. Vanhemmat hakijat pääsevät harvemmin työhaastatteluihin ja heidän on vaikeampi saada uutta työsuhdetta. Lisäksi terveys ja osaamisen puute vaikuttavat työnantajien suhtautumiseen heihin.
SAK:n työttömyysbarometri: Työttömien tilanteesta huolestuttavia tuloksia | SAK
Ikääntyneiden työttömien tilanne on haastava, koska työttömyysturvan ikään liittyvät poikkeukset on poistettu ja toimeentulo heikkenee työttömyyden jatkuessa. Ansiopäivärahan porrastus syyskuusta alkaen tarkoittaa, että pitkittyvä työttömyys johtaa usein työmarkkinatuen varaan joutumiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisa TikkaEtuuspäällikkö, Avoin työttömyyskassa A-kassa
Puh:050 411 5769kaisa.tikka@a-kassa.fiLisätietoa julkaisijasta
Avoin työttömyyskassa A-kassa on kaikille palkansaajille avoin, yleinen työttömyyskassa. A-kassa on yksi Suomen suurimmista työttömyyskassoista. Yhdessä ammattiliittojen kanssa A-kassa muodostaa jäsenilleen vankan turvan työelämän eri käänteisiin. Ammattiliitot antavat turvaa työelämään, me A-kassassa työttömyyden varalta. Valtaosa jäsenistämme kuuluu kassan lisäksi myös ammattiliittoon.
Työttömyyskassa maksaa jäsenilleen ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, vuorottelukorvausta, liikkuvuusavustusta ja muutosturvarahaa.
Keskustoimistomme sijaitsee Helsingissä.
Olemme monialainen työttömyysturvan asiantuntija. Monta työtä, monta alaa – yksi työttömyyskassa!
A-kassa.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Avoin työttömyyskassa, A-kassa
Avoin työttömyyskassa vie työnhaun uudelle tasolle – tekoälyn avulla työnhaku helpottuu31.3.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Avoin työttömyyskassa A-kassa lanseeraa 1.4.2025 uuden digitaalisen TyöllisyysApuri-palvelun, joka tukee jäseniä työnhaussa, urasuunnittelussa ja uusien mahdollisuuksien löytämisessä. TyöllisyysApuri hyödyntää tekoälyä ja yhdistää yhteen paikkaan työnhakua tukevat työkalut, tarjoten konkreettista apua työnhakudokumenttien luomisesta työpaikkojen etsimiseen.
A-kassa ja Barona lanseeraavat täysin uudenlaisen työllistämisyhteistyön25.3.2025 07:05:00 EET | Tiedote
Avoin työttömyyskassa A-kassa on sopinut yhteistyöstä työelämäyhtiö Baronan kanssa. 1.4. alkava yhteistyöpilotti tarjoaa A-kassan jäsenille työmahdollisuuksia sekä henkilökohtaista tukea työnhakuun ja uravalintaan. Kyseessä on Suomen ensimmäinen työllistämiskumppanuus työttömyyskassan ja henkilöstöpalveluyhtiön välillä.
Lakimuutokset heikentäneet työttömien taloudellista turvaa erityisesti työttömyyden alkuvaiheessa5.3.2025 08:14:25 EET | Tiedote
Vuonna 2024 voimaan tulleet työttömyysturvan lakimuutokset, kuten omavastuuajan pidentäminen ja lomakorvauksen jaksottaminen, ovat merkittävästi heikentäneet työttömien taloudellista turvaa etenkin työttömyyden alkuvaiheessa.
A-kassan työtilannekysely: 37 % vastaajista näkee tilanteensa lupaavana, työttömien osuus kasvoi edellisestä kyselystä17.2.2025 08:20:12 EET | Tiedote
Avoin työttömyyskassa selvitti tammikuussa 2025 jäsentensä näkemyksiä omasta työtilanteestaan. Kyselyyn vastasi yli 3 500 jäsentä, ja tuloksia verrattiin elokuun 2024 vastaavaan kyselyyn. Tammikuun tulosten mukaan työtilannettaan kuvasi lupaavaksi 37 prosenttia, mikä on lähes sama, kuin elokuussa. Merkittävä muutos on kuitenkin tapahtunut työttömien vastaajien osuudessa.
Työttömyys laskussa – ansiopäivärahan saajamäärä pieneni vuodenvaihteessa12.2.2025 07:53:56 EET | Tiedote
A-kassan ansiopäivärahan saajamäärä laski joulu-tammikuussa, mikä viittaa orastavaan työllisyystilanteen parantumiseen. A-kassasta ansiopäivärahaa sai kyseisenä ajanjaksona 36 925 jäsentä, mikä on 5,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vielä marraskuussa saajamäärä oli nousussa, mutta joulukuussa tapahtui käänne, ja määrä lähti laskuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme