Avoin työttömyyskassa, A-kassa

Lakimuutokset heikentäneet työttömien taloudellista turvaa erityisesti työttömyyden alkuvaiheessa

Jaa

Vuonna 2024 voimaan tulleet työttömyysturvan lakimuutokset, kuten omavastuuajan pidentäminen ja lomakorvauksen jaksottaminen, ovat merkittävästi heikentäneet työttömien taloudellista turvaa etenkin työttömyyden alkuvaiheessa.

Infograafi: Lakimuutosten vaikutus päivärahaan, Esimerkki 2025
Lakimuutosten vaikutus päivärahaan, Esimerkki 2025 A-kassa

Vähemmän tukea työnhaun alkuvaiheeseen

Omavastuuajan pidentäminen viidestä päivästä seitsemään on tarkoittanut sitä, että heti työttömyyden alussa ansiopäivärahaa jää saamatta kahden päivän verran. Vuonna 2024 omavastuuaikoja asetettiin A-kassassa 37 584 kertaa, yhteensä 271 811 päivältä, kun vuonna 2023 omavastuuaikoja asetettiin enemmän (42 569 kpl), mutta lyhyemmälle ajalle (239 004 päivää). Tämä tarkoittaa, että yksittäinen työnhakija sai vuonna 2024 ensimmäisen työttömyyskuukautensa aikana vähemmän taloudellista tukea työnhaun alkuvaiheeseen verrattuna edellisvuoteen.

Lomakorvauksen jaksotus puolestaan siirtää ansiopäivärahan alkamista useilla päivillä niillä, joilla on ollut työsuhteen päättyessä pitämättömiä lomia. Tämä yhdistettynä omavastuuajan pidentymiseen tarkoittaa, että monella työttömällä taloudellinen tilanne työttömyyden alussa on heikompi kuin aiemmin. Myös ansiopäivärahan porrastus vähentää taloudellista turvaa työttömyyden jatkuessa.

Indeksikorotuksenjäädytys ja lapsikorotuksen poistuminen

Työttömyysetuuksien indeksikorotuksen jäädytys vuosiksi 2024–2027 on heikentänyt ansiopäivärahan ostovoimaa, sillä elinkustannusten nousua ei kompensoida etuuden määrässä.

Vuonna 2023 voimassa ollut ylimääräinen lapsikorotus poistui vuoden 2024 alussa, mikä vähensi perheellisten päivärahoja 25–48 euroa kuukaudessa. Huhtikuussa 2024 lapsikorotus poistui kokonaan, mikä laski perheellisten työttömien ansiopäivärahan määrää siitä eteenpäin jopa 125–240 euroa kuukaudessa. 

Osa-aikatyön kannustavuus on heikentynyt

Sovitellun päivärahan suojaosa poistui niin ikään viime vuoden huhtikuussa. Osa-aikatyötä tekevien ja satunnaisia työkeikkoja ottavien työttömien taloudellinen tilanne heikkeni, sillä aiemmin he saivat ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että se pienensi ansiopäivärahaa. Nyt jokaisesta tienatusta palkka- tai yrittäjätuloeurosta puolet vähentää päivärahan määrää.

Korotusosan poistuminen ja työssäoloehdon pidentäminen

Vuoden 2025 alusta tuli voimaan työttömyysturvan korotusosan poistuminen. Korotusosaa maksettiin aiemmin työllistymistä edistävien palvelujen ajalta. Pitkittyneessä työttömyydessä päivärahan korotusosan poistuminen heikentää entisestään työttömän taloudellista tilannetta.

Työssäoloehdon pidentäminen vaikeuttaa päivärahaoikeuden kertymistä. Aiemmin työssäoloehto täyttyi 26 kalenteriviikon työskentelystä, mutta nyt lakimuutoksen myötä työssäoloehtoa on kerrytettävä 12 kuukautta ennen kuin päiväraha määritellään uudelleen ja päivärahan enimmäisaikalaskuri alkaa alusta. 

Lisäksi työssäoloehdon muuttaminen aikaperusteisesta tuloperusteiseksi voi joissain tilanteissa pienentää olennaisesti ansiopäivärahan määrää, erityisesti niillä, joiden työssäoloehto kertyy keikka- ja osa-aikatyössä. Tämä johtuu siitä, että tuloperusteinen päiväraha määräytyy työssäoloehtoon luettavilta kalenterikuukausilta ansaitun tulon mukaan, mikä voi olla epäsäännöllisessä työssä huomattavasti alhaisempi kuin säännöllisessä kokoaikatyössä. 

A-kassa tukee työllistymistä uusilla palveluilla

Muutosten tavoitteena on ollut nopeuttaa työllistymistä, mutta käytännössä työnhaun ensimetreillä työnhakijalla on nyt vähemmän taloudellista turvaa uuden työpaikan etsimiseen – esimerkiksi mahdollisiin työhaastattelumatkoihin tai uudelleenkoulutukseen. 

Siksi on entistä tärkeämpää, että työttömyyskassat voivat uusilla palveluillaan tarjota jäsenilleen tehokasta tukea. A-kassa tukee jäseniään työllisyyspalveluilla, jotka helpottavat työnhakua ja nopeuttavat uudelleentyöllistymistä jo työttömyyden alkuvaiheessa. Näillä palveluilla A-kassa pyrkii tekemään työnhausta sujuvampaa ja auttamaan jäseniään löytämään uusia työmahdollisuuksia nopeammin. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Infograafi: Lakimuutosten vaikutus päivärahaan, Esimerkki 2025
Lakimuutosten vaikutus päivärahaan, Esimerkki 2025
A-kassa
Lataa

Linkit

Lisätietoa julkaisijasta

Avoin työttömyyskassa A-kassa on kaikille palkansaajille avoin, yleinen työttömyyskassa. A-kassa on yksi Suomen suurimmista työttömyyskassoista. Yhdessä ammattiliittojen kanssa A-kassa muodostaa jäsenilleen vankan turvan työelämän eri käänteisiin. Ammattiliitot antavat turvaa työelämään, me A-kassassa työttömyyden varalta. Valtaosa jäsenistämme kuuluu kassan lisäksi myös ammattiliittoon. 


Työttömyyskassa maksaa jäsenilleen ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, liikkuvuusavustusta ja muutosturvarahaa. A-kassa tukee jäseniään myös työllisyyspalveluilla, jotka helpottavat työnhakua ja nopeuttavat uudelleentyöllistymistä.


Keskustoimistomme sijaitsee Helsingissä.


Olemme monialainen työttömyysturvan asiantuntija. Monta työtä, monta alaa – yksi työttömyyskassa!

A-kassa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Avoin työttömyyskassa, A-kassa

Avoin työttömyyskassa vie työnhaun uudelle tasolle – tekoälyn avulla työnhaku helpottuu31.3.2025 07:15:00 EEST | Tiedote

Avoin työttömyyskassa A-kassa lanseeraa 1.4.2025 uuden digitaalisen TyöllisyysApuri-palvelun, joka tukee jäseniä työnhaussa, urasuunnittelussa ja uusien mahdollisuuksien löytämisessä. TyöllisyysApuri hyödyntää tekoälyä ja yhdistää yhteen paikkaan työnhakua tukevat työkalut, tarjoten konkreettista apua työnhakudokumenttien luomisesta työpaikkojen etsimiseen.

A-kassan työtilannekysely: 37 % vastaajista näkee tilanteensa lupaavana, työttömien osuus kasvoi edellisestä kyselystä17.2.2025 08:20:12 EET | Tiedote

Avoin työttömyyskassa selvitti tammikuussa 2025 jäsentensä näkemyksiä omasta työtilanteestaan. Kyselyyn vastasi yli 3 500 jäsentä, ja tuloksia verrattiin elokuun 2024 vastaavaan kyselyyn. Tammikuun tulosten mukaan työtilannettaan kuvasi lupaavaksi 37 prosenttia, mikä on lähes sama, kuin elokuussa. Merkittävä muutos on kuitenkin tapahtunut työttömien vastaajien osuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye