Elintarvikeala esittäytyy nuorille maailman suurimmassa etäTETissä
Elintarviketeollisuusliitto ja sen jäsenyritykset Atria, Fazer, Olvi, Saarioinen ja Valio ovat mukana 4.–8.11.2024 järjestettävässä etäTETissä. Virtuaalinen etäTET tarjoaa ruoka- ja juoma-alalle uudenlaisen tavan kertoa alan erilaisista töistä ja alalla tarvittavasta osaamisesta yläkouluikäisille nuorille, jotka pohtivat opintovalintojaan ja oman työelämänsä suuntaa.
Ruokien ja juomien valmistus sisältää monia vaiheita ja vaatii monenlaista osaamista. Elintarviketyöntekijä, laborantti, tuotekehityspäällikkö, päämaistaja, kunnossapitopäällikkö ja automaatioasentaja – siinä muutamia esimerkkejä alan työtehtävistä. Elintarvikealalle voi myös työllistyä erilaisia opintopolkuja pitkin ja yritykset tarvitsevat osaajia eri koulutusasteilta.
Monet työelämää ja siihen liittyviä opintoja pohtivat peruskouluikäiset nuoret eivät kuitenkaan tunne ruoka-alaa, saati reittejä alan töihin. Yhteiskunnalle elintärkeä ruoka-ala tarvitsee tulevaisuudessa uusia osaajia, joten alan ja sen työmahdollisuuksien esittely nuorille on tärkeää. Siihen etäTET tarjoaa oivan tilaisuuden.
– Se, mitä kaikkea elintarvikealan yrityksissä tehdään, on monelle nuorelle vierasta. Tämä on mielenkiintoinen ala, joka tarjoaa töitä moneen makuun ja EtäTETissä pääsemme tekemään niitä tutuksi nuorille, Elintarviketeollisuusliiton johtava asiantuntija Maiju Korhonen iloitsee.
Mukana olevat yritykset Atria, Fazer, Olvi, Saarioinen ja Valio valmistelevat elintarvikealan etäTET-päivää innolla. Päivän aikana ala tavoittaa tuhansia nuoria eri puolilta Suomea. Sellainen ei ole tunnetuillekaan yrityksille arkipäivää.
– Tämä on meille erinomainen tilaisuus tehdä elintarvikealan monia eri mahdollisuuksia tutuksi isolle joukolle nuoria ja kertoa, miltä työt Saarioisilla maistuvat. Herkullisen ruuan tekeminen vaatii osaamista ja ammattitaitoa ja etäTETin kautta voimme toivottavasti innostaa tulevaisuuden tekijöitä alan mielenkiintoisille ja monipuolisille urapoluille, Saarioisten kehityspäällikkö Laura Vettenranta sanoo.
Virtuaalisessa etäTETissä nuoret tutustuvat päivän ajan ruoka-ja juoma-alan töihin mielenkiintoisella tavalla. Vartin mittaisissa jaksoissa yritykset kertovat nuorille muun muassa, millaisia opintoja alan tehtäviin tarvitaan, millaista alalla on työskennellä ja miltä tulevaisuuden työtehtävät näyttävät sekä millaista osaamista yritykset tarvitsevat.
– Tämä on uudenlaista ja hieman tavanomaisesta poikkeavaa oppilaitosyhteistyötä. On mahtavaa olla mukana maailman suurimmassa etäTETissä. Uskon, että päivästä tulee todella hauska ja mukaansatempaava, Vettenranta visioi.
– Luvassa on käytännönläheisiä esityksiä, nuoria osallistavia tehtäviä ja visailua, Maiju Korhonen lupaa.
EtäTETin järjestää Nuorten yrittäjyys ja talous NYT 4.–8.11.2024. Ensimmäistä kertaa tapahtumassa mukana oleva elintarvikeala esittäytyy nuorille perjantaina 8.11.
Elintarvikealan lukujärjestys etäTET-viikolla
Aikataulu | Elintarvikeala 8.11. |
9:00-9:15 | NYT aamun avaus |
9:15-9:30 | Toimiala esille/ Elintarviketeollisuusliitto |
9:30-9:45 | Muuttuva työelämä/ Fazer |
9.45-10:00 | Tauko / tehtäviä |
10:00-10:15 | Tauko |
10:15-10:30 | Avaimet työelämään/ Fazer |
10:30-10:45 | Vastuullinen työelämä/ Olvi |
10:45-11:00 | Muuttuva työelämä/ Olvi |
11:00-11:15 | Työ tutuksi/ Saarioinen |
11:15-11:30 | Avaimet työelämään/ Saarioinen |
11:30-12:10 | Lounas |
12:10-12:30 | Toimiala/ videot |
12:30-12:45 | Työ tutuksi/ Atria |
12:45-13:00 | Vastuullinen työelämä/ Atria |
13:00-13:15 |
Työelämän totuudet/Atria |
13:15-13:30 | Tauko / tehtäviä |
13:30-13:45 | Tauko |
13:45-14:00 | Työ tutuksi/Valio |
14:00-14:15 | Muuttuva työelämä/ Valio |
14:15-14:30 | Työn tulevaisuus/ Valio |
14:30-14:45 | Elintarviketietäjä-visailu |
14:45-15:00 | NYT lopetus |
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maiju KorhonenJohtava asiantuntija
Puh:050 359 6766maiju.korhonen@etl.fiKuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kutsu medialle: Miten elintarviketeollisuuden investoinnit saadaan rullamaan – elintarvikealan talouskatsaus ja investoinnit19.11.2024 11:57:50 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotanto laski vuosina 2022–2023 ja elintarvikkeiden tuonti on noussut ennätystasolle. Keväällä odotettiin kotimaisen tuotannon elpymisen alkaneen. Millainen on tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2025?
Parlamentti unohti paremman sääntelyn – metsäkatoasetukseen muutoksia kalkkiviivoilla?14.11.2024 13:55:11 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pettyi Euroopan parlamentin päätökseen esittää muutoksia jo hyväksytyn metsäkatoasetuksen sisältöön vain puolitoista kuukautta ennen lain soveltamisen alkamista. Päätös lisää epävarmuutta yrityksissä ja vaarantaa asetuksen toimeenpanoon esitetyn 12 kuukauden lisäajan.
Yrityskysely: Ruoka-alan digitalisaatio ja datatalous selvässä kasvussa14.11.2024 10:10:00 EET | Tiedote
Ruoka-ala uudistuu datalla, mutta työ on vielä kesken, ilmenee Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta kyselystä. Koko ruokaketjun tuottavuus paranee, kun dataa jaetaan ja hyödynnetään tehokkaasti. Digitalisaatiolla ja datataloudella voidaan tukea myös elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja kilpailukykyä. Datatalous vaatii luottamusta osapuolten kesken sekä yhteisiä sääntöjä tiedon saumattomaan jakamiseen.
Metsäkatoasetuksen muutosesitys hyväksyttävä pikaisesti16.10.2024 09:15:28 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiirehtii EU:n metsäkatoasetuksen muutosesityksen käsittelyä ja hyväksymistä pikaisesti sekä Euroopan parlamentissa että jäsenmaiden ministerien kesken. Myöskään komission lokakuun alussa julkaisemat asetuksen soveltamisohjeet eivät vastaa vielä riittävästi elintarvikealan yritysten avoimiin kysymyksiin.
Elintarvikealalla rakennetaan monimuotoista yrityskulttuuria1.10.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Kansainvälisten osaajien merkitys elintarvikealalla kasvaa. Työhön johtavan maahanmuuton lisäksi tarvitaan osaamista kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnista ja inklusiivisen työyhteisön rakentamisesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme