Pirkanmaalle saadaan kaksi uutta pohjaveden seuranta-asemaa − havaintoputkien asennukset on nyt aloitettu
Pirkanmaalle perustetaan kaksi uutta valtakunnallisen pohjavesitarkkailun seuranta-asemaa Ylöjärven Haukikankaan ja Ruoveden Särkikangas-Välikangas pohjavesialueille. Pohjaveden havaintoputkien asentamistyö on nyt aloitettu. Asemista on laadittu kirjalliset sopimukset sijaintikiinteistöjen omistajien kanssa. Asemat saataneen käyttövalmiuteen tämän vuoden aikana.
Pohjaveden valtakunnallista seurantaverkkoa laajennetaan koko Suomessa 20 uudella seuranta-asemalla. Kohteet on sijoitettu nykyisen verkoston katvealueille ja tunnistetuille kuivuusriskialueille. Uusista asemista kaksi sijaitsee Pirkanmaalla, Ylöjärven Haukikankaan ja Ruoveden Särkikangas-Välikangas 2-luokan pohjavesialueilla.
− Pohjavesiasemilta saadaan tärkeää ympäristötietoa esimerkiksi pohjaveden määrän vuotuisesta ja vuoden aikaisesta vaihtelusta erilaisilla pohjavesien muodostumatyypeillä, jotta voimme seurata esimerkiksi ilmastonmuutoksen tai ihmistoiminnan vaikutuksia pohjavesiin, kertoo ylitarkastaja Nina Nenonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Pirkanmaan ELY-keskus ehdotti alueeltaan potentiaalisia seuranta-asemakohteita niitä ylläpitävälle Suomen ympäristökeskukselle (Syke).
Maastotyöt ovat alkaneet ja asennukset valmistuvat tänä syksynä
Uusille pohjavesiasemille asennetaan pohjaveden havaintoputkia kairaamalla. Asemista on laadittu kirjalliset sopimukset maanomistajien kanssa.
− Pohjaveden havaintoputkien asennustyöt ovat alkaneet ja ne valmistuvat syksyn 2024 aikana. Kairausten jälkeen putkiin asennetaan automaattiset pohjaveden korkeusmittarit. Asemat saataneen toimintavalmiuteen vielä tämän vuoden aikana, kertoo pohjavesiasiantuntija Pilvi Kara Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Pohjavesiasemien perustaminen toteutetaan yhteistyönä alueellisten ELY-keskusten, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Syken kanssa, ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Pirkanmaan ELY-keskus vastaa uusien havaintoputkien asentamisesta ja maanomistajien kanssa laadittavista sopimuksista.
Valtakunnallisessa pohjavesiseurannassa tarkkaillaan myös ihmisten aiheuttamia vaikutuksia vesiin
Pohjavesien määrää ja laatua seurataan noin 95 pohjavesiasemalla eri puolilla Suomea. Pinnankorkeutta seurataan 82 ja laatua 72 asemalla. Valtakunnallinen seurantaverkko tuottaa geologista ja hydrologista perustietoa pohjaveden muodostumisesta, sen pinnankorkeuden vaihteluista ja veden laadusta. Osalla pohjavesiasemista seurataan lisäksi maan kosteutta, roudan syvyyttä ja lumipeitteen paksuutta. Pohjaveden pinnankorkeushavainnot aloitettiin 1970-luvun alkupuolella ja vedenlaadun seuranta 1990-luvulla.
Pohjaveden perusseurantaa palvelevat asemat sijaitsevat mahdollisimman luonnontilaisilla alueilla, ja ne edustavat erilaisia ilmasto-, maasto- ja maaperäoloja. Seurantasarjojen perusteella pystytään arvioimaan pohjaveden määrän ja laadun paikallisia ja ajallisia vaihteluita sekä niiden vuorovaikutuksia. Tutuloksista voidaan päätellä, millaisia eri aineiden pitoisuuksia pohjavedessä on luonnostaan. Seurantasarjoissa näkyvät kuitenkin myös ihmisen aiheuttamat vaikutukset pohjavesiin.
Automatisoinnilla saadaan reaaliaikaista tietoa vesitilanteesta
Syke tuottaa tietoa valtakunnallisesta pohjavesitilanteesta seuranta-asemilta saadun tiedon perusteella. Pohjaveden pinnat laskevat yleensä läpi kesän, mutta runsaat sateet voivat hetkellisesti nostaa pintoja. Useimmiten pinnat kääntyvät nousuun vasta syys-lokakuussa, kun sää viilenee, haihdunta vähenee ja maankosteus lisääntyy. Pienissä pohjavesiesiintymissä sijaitsevat matalat rengaskaivot ovat herkimpiä kuivumaan kesän aikana, mutta pienet esiintymät myös täydentyvät nopeimmin syksyn koittaessa.
Viime vuosina pohjaveden pinnankorkeuden seurantaa on pyritty automatisoimaan aiempaa kattavammin. Automatisointi vastaa vesitilanteiden äärevöitymisen, eli ilmastonmuutoksesta johtuvien ääri-ilmiöiden aiheuttamaan kasvavaan ja reaaliaikaisen vesitiedon tarpeeseen. Automatisointi palvelee kuivuus- ja tulvariskien hallinnan lisäksi myös esimerkiksi pohjavesien suojelua ja etenkin haja-asutusalueiden vedenhankintaa. Lisäksi se tuottaa perinteistä pinnankorkeusseurantaa tarkempaa tietoa mallinnusta, raportointia ja tutkimusta varten.
Valtakunnallista pohjavesitilannetta voi seurata Vesi.fi karttapalvelusta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
• Maastotyöt, pohjavesiputkien asentaminen: Pilvi Kara, Pirkanmaan ELY-keskus, pilvi.kara(at)ely-keskus.fi, p. 050 536 0835
• Pirkanmaan pohjaveden seuranta-asemat: Nina Nenonen, Pirkanmaan ELY-keskus, nina.nenonen(at)ely-keskus.fi, p.+358 50 396 0143
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Yleisötilaisuus ja karttakysely valtatien 12 tiesuunnitelmasta, Tampereen ja Kangasalan välillä10.1.2025 12:36:36 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus suunnittelee Tampereen ja Kangasalan välisen valtatien 12 leventämistä nelikaistaiseksi moottoriliikennetieksi. Alasjärvi–Huutijärvi yhteysvälin tiesuunnitelmaluonnoksia esitellään yleisötilaisuudessa ja niistä voi antaa palautetta myös karttakyselyssä.
Pirkanmaan ELY-keskus pyytää tarkennuksia Kangaslammin tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutuksista3.1.2025 10:34:44 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Kangaslammin tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutusten (YVA) arviointiohjelmasta. Tarkennuksia pyydetään muun muassa luonto-, vesistö- ja maisemavaikutusten sekä aurinkovoimavaihtoehtojen arviointiin.
Työllisyyskatsaus │ Työttömien määrä jatkoi kasvuaan Pirkanmaalla marraskuussa23.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Marraskuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla yhteensä 28 964 henkilöä, joka on 4 235 henkilöä enemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Pirkanmaan työttömyysaste oli marraskuussa 11,2 prosenttia. Maakuntavertailussa Pirkanmaan työttömyys kasvoi jälleen eniten. Avoimien työpaikkojen määrä on laskenut marraskuussa sekä vuosi- että kuukausitasolla vertailtaessa.
Perinnebiotooppien hoito suojelee rikkaita luontotyyppejä20.12.2024 09:19:14 EET | Tiedote
Ylöjärvellä kunnostettiin kolme perinnebiotooppikohdetta lampaiden ja lehmien laidunnettavaksi viime kesänä. Tämä on neljäs vuosi, kun kunnostuksia tehdään. Kunnostukset ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa. Vuoden aikana työtä tehtiin noin parillakymmenellä kohteella. Rikkaiden luontotyyppien vaaliminen oikeanlaisten hoitotoimien avulla auttaa uhanalaista lajistoa. Samalla se ylläpitää perinnemaisemien arvoja.
Pirkanmaalla käynnistyi lähes 100 maaseudun kehittämishanketta vuonna 202418.12.2024 15:37:55 EET | Tiedote
EU:n maaseuturahoitusta myönnettiin tänä vuonna Pirkanmaalla 97 hankkeelle, yhteensä yli 6 miljoonaa euroa. Rahoitusta saaneilla hankkeilla muun muassa parannetaan huoltovarmuutta ja kyläturvallisuutta, tuetaan maaseudun ilmasto- ja ympäristötekoja, kehitetään elinkeinotoimintaa ja matkailua sekä lisätään maaseudun hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia. Hankkeita rahoittavat Pirkanmaalla ELY-keskus ja alueella toimivat kuusi Leader-ryhmää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme