Suomen Akatemia

Naisia rohkaistaan luonnontieteiden ja tekniikan tutkijoiksi

Jaa

Suomen Akatemia kannustaa nuoria naisia luonnontieteiden ja tekniikan alojen tutkijoiksi. Naiset ovat tällä hetkellä aliedustettuina kyseisillä aloilla, mutta heillä olisi paljon annettavaa tutkimukselle. Vastavuoroisesti luonnontieteet ja tekniikan alat tarjoavat kiehtovia uravaihtoehtoja naisille.

Luonnontieteiden ja tekniikan alat houkuttelevat kansainvälisestikin enemmän miehiä kuin naisia. Naisia on näiden alojen Akatemian rahoituksen hakijoista melko vähän: tänä vuonna akatemiatutkijaksi hakeneista 29 prosenttia oli naisia ja akatemiahankkeissa 21 prosenttia. Rahoitetuista naisia oli 25 ja 16 prosenttia.

Kyseisillä aloilla tehdään merkityksellistä tutkimusta, joka edistää ratkaisuja useisiin globaaleihin ja yhteiskunnallisesti merkittäviin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja energiamurrokseen.

Suomen Akatemia esittelee viisi tekniikan ja luonnontieteen naistutkijaa Tietysti.fi-sivustolla, jolla kerrotaan yleistajuisesti tutkimuksesta ja tutkitun tiedon merkityksestä. Tähän tiedotteeseen olemme koonneet heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan tutkijanurasta.

Aalto-yliopistossa vuodesta 2008 teknillisen fysiikan professorina työskennellyt nanotutkija Päivi Törmä muistelee fysiikan ja matematiikan tuntuneen helpoilta ja kiinnostavilta lukiossa. ”Uralla etenemiseen ja siellä pysymiseen vaikuttivat lahjakkuus, protestanttinen työmoraali, sinnikkyys, uteliaisuus, seikkailuhenki, taistelijanluonne ja näyttämisen halu.” Törmä on ollut muun muassa Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksikön johtaja, akatemiaprofessori ja akatemiatutkija.

Innostusta Törmä pitää yllä vaihtamalla tutkimusaihetta. ”Tutkijantyössä on hienoa tämä vapaus, että ei tarvitse vuosikausia jumittaa tekemässä jotain tylsää ja turhaa. Yhteistyö tuo myös innostusta, on vaan niin kivaa tehdä tutkimusta yhdessä fiksujen, mukavien ihmisten kanssa.”

”Jos haluat olla todella hyvä jossain, niin valitse tutkimuslinja ja panosta siihen täydellä sydämellä. Kannattaa valita jokin, missä on hyvä ja mikä tuntuu kiinnostavalta”, neuvoo Turun yliopiston materiaalitekniikan professori Kati Miettunen. Hän kehittää aurinkopaneeleja.

Droonitutkija, tutkimusprofessori Eija Honkavaara pitää sukupuolten välistä tasa-arvoa työelämässä ja kotona tärkeänä uralle. Työelämän joustojen ja ymmärtäväisen perheen avulla hän on päässyt toteuttamaan kutsumustaan tutkijana. Honkavaara työskentelee Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa Kaukokartoituksen ja fotogrammetrian osastolla ja johtaa DroneFinland-tiimiä.

Luonnontieteisen ja tekniikan kiinnostus vähenemässä


Nuorempien tutkijoiden ja tohtorikoulutettavien määrä yliopistoissa laskee useimmilla luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen aloilla. Suomalaisten jatko-opiskelijoiden rekrytointi on entistä haasteellisempaa, eikä tutkijanuran vaatimuksiin kuuluva kansainvälinen liikkuvuus houkuttele kaikkia.

Tampereen yliopiston apulaisprofessori Tatiana Minav tuli Suomeen suorittamaan maisterintutkintoa ja hänelle tarjottiin mahdollisuutta työstää gradua osana yliopiston projektia. Vuonna 2011 hän väitteli tohtoriksi. Useiden kansainvälisten tutkijavierailujen ja suomalaisissa yliopistoissa työskentelyn jälkeen Minav sai tutkijatohtorin rahoituksen Suomen Akatemialta vuonna 2015. Viime vuodet hän on toiminut Tampereella innovatiivisen hydrauliikan ja automaation ensimmäisenä naisprofessorina Suomessa.

 ”Tutkijan ura on mielettömän mielenkiintoinen ja merkityksellinen, mutta myös vaativa ammatinvalinta. Tämä koskee ihan kaikkia tutkijan uralle lähteviä sukupuolesta riippumatta”, korostaa luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan puheenjohtaja Leena Ukkonen.

Naishakijoiden vähäinen määrä luonnontieteissä ja tekniikassa on toimikunnan mielestä erittäin huolestuttavaa erityisesti tutkimuksen uudistumisen näkökulmasta. Toimikunta pyrkii osaltaan vaikuttamaan sukupuolten väliseen epäsuhtaan rahoituspäätöksentekoa ohjaavien linjaustensa ja kriteeriensä avulla.

Lue kaikki haastattelut www.tietysti.fi.

Tiedote ja haastattelut ovat toimitusten vapaasti käytettävissä. Toivomme, että mainitsette lähteenä Tietysti.fi-sivuston.

Lisätietoja:

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemia

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2024 rahoitamme tutkimusta lähes 488 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Sydänpysähdyksestä toipumista edistetään suomalaisvetoisella kansainvälisellä tutkimuksella25.3.2025 10:52:17 EET | Tiedote

Tutkijat 60 eri teho-osastolla ympäri maailmaa selvittävät keinoja nopeuttaa ja parantaa sydänpysähdyksen jälkeistä toipumista teho-osastolla. Koko tutkimusta johtaa Helsingin yliopiston ensihoitolääketieteen professori ja HUSin anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Markus Skrifvars yhdessä Lundin yliopiston professorin Niklas Nielsenin kanssa. Suomen Akatemia rahoittaa Skrifvarsin osuutta.

Laajennettu todellisuus avuksi ekologisemman ruoan tuottamiseen19.3.2025 09:35:16 EET | Tiedote

Laajennettu todellisuus mahdollistaa ihmisen aistimusten keinotekoisen muokkaamisen. Esimerkiksi kasvisruokaa on laajennetussa todellisuudessa onnistuttu tekemään entistä houkuttelevammaksi. ”Tämä voisi olla yksi keino mahdollistaa ekologisesti entistä monipuolisempi ruoantuotanto, ja samalla saada ihmiset syömään terveellisemmin”, arvioi Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyopin professori Roope Raisamo, joka on vuosia tehnyt Suomen Akatemian rahoituksella tutkimusta laajennetusta todellisuudesta eri käyttötarkoituksissa.

Finlands Akademis akademipris går till en forskare som undersöker nya proteinkällor och en forskare i kulturgeografi12.3.2025 09:00:14 EET | Pressmeddelande

Finlands Akademis akademipris 2024 tilldelas Emilia Nordlund, forskningschef vid Teknologiska forskningscentralen VTT Ab, och Olle Järv, akademiforskare vid Helsingfors universitet. Järv undersöker människors rörlighet för att förstå samhälleliga fenomen och processer. Nordlund har bidragit till att etablera en helt ny forskningsinriktning vid VTT: cellulärt jordbruk.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye