Kultasakaalin levittäytymisen laajuudesta uutta tietoa – Tutkijat yllättyivät uusista tutkimustuloksista
Kultasakaali (Canis aureus) on laajentanut levinneisyysaluettaan nopeasti Euroopassa tuhansia kilometrejä. Se on levittäytynyt viime aikoina uusiin ympäristöihin, pohjoisessa jopa napapiirin pohjoispuolelle Suomessa ja Norjassa sekä etelässä Iberian niemimaalle. Oulun yliopiston tutkijat ovat yhdessä puolalaisten, norjalaisten ja espanjalaisten tutkijoiden kanssa selvittäneet levinneisyyden äärialueilta tavatun kolmen kultasakaalin alkuperää ja mahdollisia leviämisreittejä.
Geneettisten tutkimustulosten perusteella Suomessa tavattu yksilö oli vaeltanut noin 2500 kilometrin matkan läntisen Pannonian (Itävallan, Unkarin ja Kroatian alueella) populaatiosta Sodankylään. Norjassa Tromssan alueella tavattu yksilö oli tullut joko Baltian populaatiosta (1500 km) tai vaihtoehtoisesti Kaukasukselta (3400 km). Iberian niemimaalla tavattu yksilö oli todennäköisesti peräisin myös läntisestä Pannoniasta (1650 km), mutta myös Adrianmeren alue (1300 km) on mahdollinen, vaikkakin vähemmän todennäköinen alkuperä. Tutkimus osoittaa, että kultasakaalit levittäytyvät uusille alueille useista lähdepopulaatiosta: sekä keskeisiltä ydinalueilta että myös äskettäin onnistuneesti asuttamiltaan alueilta.
Kaikki tutkitut yksilöt olivat koiraita ja ensimmäisen sukupolven migrantteja, eli uusia tulokkaita. Merkkejä risteytymisestä koirien kanssa ei havaittu. Tulokset tukivat myös aikaisemmin havaittua kultasakaalin geneettisen perimän yhtenäisyyttä eli homogeenisuutta: sekä suomalainen että espanjalainen yksilö edustivat äitilinjaltaan yleisintä eurooppalaista tyyppiä.
”Aikaisemmin on oletettu, että Suomeen saapuneet kultasakaalit olisivat tulleet Baltian vakiintuneesta populaatiosta, mutta tämä tutkimus osoittaa, että kultasakaalit voivat vaeltaa kauempaa jopa tuhansia kilometrejä. Tosin myös susilla on osoitettu, että kotireviirinsä jättävät yksilöt voivat päätyä yli tuhannen kilometrin päähän”, Oulun yliopiston professori Jouni Aspi pohtii. Tutkijoiden mukaan nyt tutkitun Sodankylän yksilön lisäksi kultasakaaleista on tehty Suomessa seitsemän vahvistettua havaintoa ja viimeisin Ivalossa elokuussa 2024.
Tutkimus osoittaa, että kultasakaalit pystyvät levittäytymään hämmästyttävän pitkiä matkoja varsin erilaisissa ympäristöolosuhteissa ja perustamaan uusia laumoja ja populaatioita ilmastoltaan hyvin ääreville alueille, mikä osoittaa niiden vaikuttavaa kestävyyttä ja sopeutumiskykyä. Kultasakaalin leviämisen syyksi on arveltu muun muassa ilmastonmuutosta. Laji myös sopeutuu pakkaseen, ja sen on osoitettu selviävän myös vuoristoalueiden paksussa lumessa.
Kultasakaali on kettua suurempi, mutta sutta huomattavasti pienempi koiraeläin. Suomessa kultasakaali ei ole ihmisen siirtämä vieraslaji, vaan luontaisesti omin voimin levinnyt tulokaslaji, joka on luonnonsuojelulailla rauhoitettu.
Kaikkiruokainen kultasakaali syö pääasiassa pikkunisäkkäitä ja haaskoja, mutta myös kasveja, lintuja sekä pieniä hirvieläimiä ja kotielämiä. Se on taitava hyödyntämään ihmisen tarjoamaa ravintoa: esimerkiksi Sodankylän kultasakaalin mahalaukusta löydettiin jäänteitä kaloista, jotka olivat todennäköisesti paikallisten kalastajien jälkeensä jättämiä. Kultasakaali sijoittuu ravintoketjutasolla ketun ja suden väliin eli todennäköisesti kilpailee niiden ja myös supikoiran kanssa ravinnosta ja alueista.
Uusi tutkimus on julkaistu Mammalian Biology -tiedelehdessä 6.9.2024: Bogdanowicz, W., Bilska, A.G., Kleven, O., Aspi j., Caro A., Harmoinen J., Kvist L., José Madeira J., Pilot M., Kopatz A. 2014.. Species on the move: a genetic story of three golden jackals at the expansion front. Mamm Biol (2024). Doi-linkki tutkimukseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Oulun yliopisto, professori Jouni Aspi, 040 8777 466, jouni.aspi@oulu.fi
Oulun yliopisto, yliopistotutkija Laura Kvist,040 8403928, laura.kvist@oulu.fi
Oulun yliopisto, väitöskirjatutkija Jenni Harmoinen, jenni.harmoine@oulu.fi
Oulun yliopisto, viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Millainen on kansainvälinen tiedekeskus, joka esittelee Lapin arktista luontoa, huippututkimusta ja vastuullista kaivostoimintaa?19.12.2024 09:04:00 EET | Kutsu
Tervetuloa Sodankylän Tähtelään ti 7.1.2025 klo 12 Tiedekeskus Auroran konseptin julkaisutilaisuuteen! Osallistua voi paikan päällä tai etänä, ilmoittaudu 2.1. mennessä.
Yliopiston hallitukseen kolme uutta jäsentä19.12.2024 05:51:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston hallituksessa aloittaa tammikuussa kolme uutta jäsentä.
Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki siirtyy University of the Arcticin johtotehtävään18.12.2024 10:00:22 EET | Tiedote
Oulun yliopiston rehtorikautensa päättävä professori Jouko Niinimäki aloittaa huhtikuussa 2025 University of the Arcticin (UArctic) johtotehtävässä. UArctic on lähes 200 yliopistoa, koulutusorganisaatiota ja tutkimuslaitosta arktisissa maissa yhdistävä verkosto.
Saamen kielten asemaa ja pohjoismaista opetusyhteistyötä kehitetään OKM:n rahoituksella18.12.2024 08:51:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston Giellagas-instituutti on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoituksen saamenkielisen korkeakoulutuksen ja pohjoismaisen yhteistyön kehittämiseen. Rahoitus tukee yhteispohjoismaisen saamenkielisten korkeakouluopettajien yhteistyöverkoston ja opetuspilotin perustamista.
Lapin koululaiset kuvaamaan revontulikameroilla17.12.2024 06:02:00 EET | Tiedote
Oppilaiden ja tutkijoiden yhteistyö syventää luonnontieteiden oppimista – ja pitkää revontulikuvauksen perinnettä Lapissa. Ensi kertaa nimenomaan nuoret osallistetaan revontulikameraverkon asentamiseen ja ylläpitoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme