Duodecim

Syömishäiriöiden hoidossa korostuu hoitosuhteen laatu: osaava hoito, terveydenhuollon riittävä resurssointi ja läheisten tuki

Jaa

Syömishäiriötä sairastava ei välttämättä tuo oireitaan esiin tai tunnista niitä itse. Usein sairauteen liittyy häpeää ja ristiriitaisia tunteita. Päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan potilaalta ei tule evätä hoitoa heikon paranemismotivaation takia. Syömishäiriöiden hoidossa on tärkeää huomioida myös samanaikaiset psyykkiset häiriöt sekä somaattiset oireet ja sairaudet.

Nuori nainen katsoo kriittisesti itseään kokovartalopeilistä. Hän on pukeutunut vihreään hihattomaan toppiin ja yrittää kiinnittää farkkujensa nappeja. Taustalla näkyy vaalea huone ja peiliin heijastuvia varjoja. Naisen ilme näyttää turhautuneelta.
Syömishäiriön vakavuutta ei voi arvioida pelkästään painon perusteella. Kuva: GettyImages

Syömishäiriöt ovat yleisiä ja monimuotoisia häiriöitä, jotka vaihtelevat oirekuvaltaan ja vaikeusasteeltaan. Syömishäiriöitä esiintyy kaikenikäisillä sukupuolesta, sosioekonomisesta taustasta tai kehon koosta riippumatta. Suomessa 10,5 % nuorista on sairastanut syömishäiriön varhaisaikuisuuteen mennessä.

Syömisen häiriintyminen käynnistyy usein elämänmuutoksen, ulkonäköpaineiden, terveellisen tai liikunnallisen elämäntavan tavoittelun tai stressin ja masennuksen laukaisemana.

Syömishäiriöitä voidaan hoitaa kaikilla terveydenhuollon tasoilla.

Syömishäiriötä sairastava ei välttämättä tunnista tai tuo itse esiin oireitaan, minkä vuoksi syömishäiriön mahdollisuudesta tulee aktiivisesti kysyä. Häiriön vakavuutta ei voi arvioida pelkästään painon perusteella.

Syömishäiriön mahdollisimman varhainen tunnistaminen ja hoitoon ohjaus ovat yhteydessä lyhyempään sairastamisaikaan, vähäisempään osastohoidon tarpeeseen ja parempaan ennusteeseen.

Hoitoa ei tule evätä potilaan heikon paranemismotivaation takia. Huoltajien osallistuminen lasten ja nuorten syömishäiriön hoitoon on tärkeää.

Useat psykiatriset samanaikaissairaudet ovat tavallisia syömishäiriöiden yhteydessä. Päivitetty Käypä hoito -suositus painottaa samanaikaisten psyykkisten häiriöiden ja somaattisten sairauksien ja oireiden aktiivista hoitoa.

Tapauskohtaisesti arvioidaan, milloin samanaikaishäiriöitä hoidetaan rinnakkain ja milloin keskitytään aluksi syömishäiriön hoitoon.

Hoidon keskiössä potilaan syömiskäyttäytyminen

Hoitosuosituksen mukaan syömishäiriöön liittyvä vajaaravitsemus tulee korjata nopeasti. Pitkään kestävä vajaaravitsemustila lisää syömishäiriön pitkittymisen riskiä ja uhkaa lasten ja nuorten iänmukaista kasvua ja kehitystä.

Ravitsemushoito kuuluu kaikkien syömishäiriöiden hoitoon. Hoito pohjautuu säännölliseen, joustavaan, määrältään riittävään ja monipuoliseen syömiseen.

Vaikuttavan ja kuolleisuutta vähentävän hoidon edellytyksiä ovat riittävä ja osaava hoito, hoitosuhteen laatu sekä terveydenhuollon riittävä resurssointi.

”Hyvinvointialueilla on oltava syömishäiriöiden hyvän hoidon mahdollistavat paikalliset hoitoketjut. Hoidon osa-alueisiin kuuluvat niin varhainen puuttuminen kuin hoidon tehostaminen pahenevissa, pitkittyneissä ja vakavissa tilanteissa,” suositusryhmän puheenjohtaja, nuorisopsykiatrian professori Anu Raevuori sanoo.

Käypä hoito -työryhmä suosittelee, että vakavia syömishäiriöitä sairastavat potilaat hoitaa syömishäiriöiden hoitoon erikoistunut moniammatillinen tiimi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anu Raevuorisuositusryhmän puheenjohtaja, LT, nuorisopsykiatrian professori ja osastonylilääkäriHUS ja Helsingin yliopisto

Tavoitettavissa to 19.9. kello 9.30–13 ja pe 20.9. kello 10–14.

Puh:040 182 2150anu.raevuori@hus.fi

Linkit

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys, joka kehittää lääkärin ammattitaitoa ja käytännön työtä täydennyskoulutuksen, julkaisujen ja tutkimusapurahojen avulla.

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duodecim

Uusi hoitosuositus edistää kehityksellisen koordinaatiohäiriön tunnistamista ja yhtenäistää diagnostiikkaa6.6.2024 07:08:00 EEST | Tiedote

Lapsilla ja nuorilla kehityksellinen koordinaatiohäiriö (Developmental Coordination Disorder, DCD) ilmenee muun muassa vaikeutena oppia uusia motorisia taitoja ja tuottaa sujuvasti karkea- tai hienomotorisia liikkeitä. Häiriö on Suomessa alidiagnosoitu. Uusi Käypä hoito -suositus on laadittu monialaisena yhteistyönä. Se antaa eväitä lasten ja nuorten parissa työskenteleville sekä yhtenäistää diagnostiikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye