MEDIAKUTSU: Vähän hyötyä tuottavista hoidoista terveydenhuollossa on tärkeää puhua – tule kuulolle Duodecimin juhlasymposiumiin
Resurssiviisas terveydenhuolto luopuu vähän hyötyjä tuottavista hoidoista – siksi niistä on tärkeää puhua. Lääkäriseura Duodecimin juhlasymposiumissa 22.11.2024 pohdimme, kuinka turvata kestävä terveydenhuolto nyt ja tulevaisuudessa.
Terveydenhuollon säästötavoitteet toistuvat yhteiskunnallisessa keskustelussa, mutta harvemmin keskustellaan siitä, että useat hoidot ovat hyödyltään vähäisiä. Sellaisia ovat tutkimukset ja hoidot, jotka eivät tuota potilaalle juurikaan terveyshyötyjä, ovat ehkä haitallisia, tuottavat aiheettomia kustannuksia tai muuten hukkaavat resursseja. Kansainvälisten arvioiden perusteella vähähyötyisten hoitojen kustannukset Suomessa ovat useita satoja miljoonia euroja vuodessa.
“Kun karsimme vähähyötyisiä hoitoja, pystymme kohdentamaan niin henkilöstöä kuin taloudellisiakin resursseja vaikuttaviin toimiin. Voidakseen karsia vähähyötyisiä hoitoja terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat ajantasaista ja ymmärrettävää tietoa hoitojen hyödyistä ja haitoista”, painottaa aiheesta juhlasymposiumissamme puhuva Käyvän hoidon päätoimittaja Raija Sipilä.
“Minusta on tärkeää ymmärtää, että on olemassa hoitoja, jotka ovat vähähyötyisiä tai jopa haitallisia lähes kaikille. Sen lisäksi meillä on hoitoja, joiden hyöty on vähäinen ja tällöin tarvitaan yksilökohtaista harkintaa. On pohdittava esimerkiksi, minkälainen on hoidettavan sairauden ennuste, minkälainen riski potilaalla on sairastua ja miten vakavia haittoja hoitoon liittyy.”
Resurssiviisas terveydenhuolto pyrkii mahdollisimman suureen terveyshyötyyn käytettävissä olevilla resursseilla, ja hoitosuositukset ovat yksi toimiva tapa välittää tietoa hoitojen hyödyistä ja haitoista. Duodecimin yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa julkaisemat Käypä hoito -suositukset ovat olleet suomalaisen terveydenhuollon kulmakivi jo 30 vuoden ajan. Reilut 100 julkaisussa olevaa suositusta kattavat merkittävän osan kansanterveydellisesti tärkeistä aiheista. Hoitosuosituksiin voidaan myös liittää tietoa hoitojen kustannuksista.
“Proshade-hankkeessa olemme kehittäneet tapoja tuoda kustannustietoja hoitosuosituksiin. Nämä tiedot voivat tukea potilaan ja lääkärin keskustelua. Kun on tunnistettu potilaalle sopivat ja turvalliset hoitovaihtoehdot, voidaan hoidon valinnassa ottaa huomioon myös potilaalle ja yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia.”
Lue lisää: Viisas terveydenhuolto luopuu vähähyötyisestä hoidosta (Miia Turpeinen ja Jorma Komulainen / HS Vieraskynä 22.8.2024)
Juhlasymposiumin puheenvuorot
-
Vähähyötyiset hoidot. Käypä hoito -päätoimittaja, LT Raija Sipilä, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
-
Potilaiden hyväksi, potilaiden kanssa vai heistä riippumatta? Pääsihteeri, dosentti Maija Miettinen, Etene
-
Implementointi – toiminnan muuttaminen. Vaikuttavuusylilääkäri LT, Aapo Tahkola, Keski-Suomen hyvinvointialue ja THL
-
Tieteestä terveyttä? Erikoistuva lääkäri Anni Saukkola, Keski-Suomen hyvinvointialue
Symposiumissa jaetaan lukuisia palkintoja, merkittävimpänä Konrad ReijoWaaran palkinto. 20 000 euron suuruinen palkinto myönnetään ansiokkaasta käytännön lääkärin työstä.
Tarvitsemme toisiamme päästäksemme parhaaseen lopputulokseen – siksi symposiumin teemana on tänä vuonna Yhdessä. Olet lämpimästi tervetullut median edustajana paikan päälle tai suoraa lähetystä seuraamaan!
Duodecimin 143. vuosipäivän juhlasymposiumi
Aika: pe 22.11.2024 klo 12.15–16
Paikka: Pikku-Finlandia (Karamzininranta 4, 00100 Helsinki) ja verkkolähetys.
Lisätiedot, ilmoittauminen ja haastattelupyynnöt: ilmoittaudu viimeistään perjantaina 15.11.2024: viestintäpäällikkö Minna Hietakangas, minna.hietakangas@duodecim.fi, +358 40 557 9676. Kerrothan, tuletko paikan päälle vai seuraatko suoraa lähetystä symposiumista – linkin löydät 22.11. tapahtumasivulta. Lähetämme sinulle myös ennakkoon ohjeet kirjautumiseen.
Puhujat
Raija Sipilä aloitti Käypä hoito -toimituksen päätoimittaja heinäkuussa 2024. Sitä ennen hän työskenteli vuodesta 2009 Käypä hoito -toimituksessa toimituspäällikkönä. Hänet on valittu kahdesti Mediuutisten 100 terveysalan vaikuttajaa -listalle.
Maija Miettinen toimii valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan (Etene) pääsihteerinä ja neuvottelevana virkamiehenä sosiaali- ja terveysministeriössä.
Aapo Tahkola on työskennellyt pitkään yleislääkärinä ja avosairaanhoidon kehittäjälääkärinä Jyväskylässä. Tällä hetkellä hän toimii vaikuttavuusylilääkärinä Keski-Suomen hyvinvointialueella ja THL Laaturekistereiden koordinaatiotiimissä.
Anni Saukkola on erikoistuva lääkäri ja sosiaalisen median vaikuttaja Instagramissa. Hän työskentelee Jyväskylässä sairaala Novassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna HietakangasviestintäpäällikköLääkäriseura Duodecim
Puh:040 557 9676minna.hietakangas@duodecim.fiRaija SipiläPäätoimittaja, Käypä hoitoLääkäriseura Duodecim
Puh:050 355 4153raija.sipila@duodecim.fiKuvat
Linkit
Duodecim
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys. Tehtävämme on tuottaa tieteestä terveyttä. Vahvistamme tutkitun tiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja kehitämme lääkärien ammattitaitoa. Kustannus Oy Duodecim tarjoaa lääkäreille ja terveydenhuollon ammattilaisille monipuoliset välineet arjen työhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duodecim
Tuore Hyvä käytäntö -konsensussuositus tehostaa työkyvyn tukemista työikäisen sote-palveluissa13.11.2024 07:07:00 EET | Tiedote
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin julkaisemassa suosituksessa hyvinvointialueita kannustetaan edistämään julkisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon välistä yhteistyötä TYÖOTE-toimintamallilla.
Puhu avoimesti lapselle läheisen kuolemasta – ainutlaatuinen uutuuskirja tukee perheitä ja ammattilaisia24.10.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin uutuuskirja avaa lapsen kokemuksia poikkeuksellisessa elämäntilanteessa: läheisen kuoleman lähestyessä ja muuttuneessa arjessa kuoleman jälkeen. Lapsen suru – Hyvin hyvä puhua kuolemasta muistuttaa, että puhumalla lapselle annetaan parempi tulevaisuus.
Milloin psykoterapiasta on hyötyä – ja milloin ei? Jari Sinkkosen uutuuskirja pureutuu psykoterapian mahdollisuuksiin22.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin julkaisemassa Psykoterapiat – Huteja ja osumia -teoksessa tunnettu lastenpsykiatri kertoo, mistä psykoterapiassa on kysymys, miten eri terapiasuuntaukset eroavat toisistaan ja miksi mielenterveyspalveluiden lisääminen ei ole ratkaisu lasten ja nuorten psyykkisen pahoinvoinnin voimakkaaseen kasvuun.
Arto Pietikäisen odotettu uutuuskirja syventää hyväksymis- ja omistautumisterapian osaamista16.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin julkaisema tuore opas on ensimmäinen Suomessa julkaistu, erityisesti ammattilaisille suunnattu teos hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) soveltamisesta asiakastyössä. HOT-työotetta hyödynnetään laajasti hyvinvoinnin eri alueilla mielenterveysongelmien hoidosta huippu-urheilijoiden psyykkiseen valmennukseen.
Syömishäiriöiden hoidossa korostuu hoitosuhteen laatu: osaava hoito, terveydenhuollon riittävä resurssointi ja läheisten tuki19.9.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Syömishäiriötä sairastava ei välttämättä tuo oireitaan esiin tai tunnista niitä itse. Usein sairauteen liittyy häpeää ja ristiriitaisia tunteita. Päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan potilaalta ei tule evätä hoitoa heikon paranemismotivaation takia. Syömishäiriöiden hoidossa on tärkeää huomioida myös samanaikaiset psyykkiset häiriöt sekä somaattiset oireet ja sairaudet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme