Puhu avoimesti lapselle läheisen kuolemasta – ainutlaatuinen uutuuskirja tukee perheitä ja ammattilaisia
Kustannus Oy Duodecimin uutuuskirja avaa lapsen kokemuksia poikkeuksellisessa elämäntilanteessa: läheisen kuoleman lähestyessä ja muuttuneessa arjessa kuoleman jälkeen. Lapsen suru – Hyvin hyvä puhua kuolemasta muistuttaa, että puhumalla lapselle annetaan parempi tulevaisuus.
JULKAISUVAPAA 24.10.2024
Kirja perustuu sairaanhoitaja (AMK), perheterapeutti, perhetyöntekijä Eija Tuukkasen yli kahden vuosikymmenen aikana kertyneisiin käytännön kokemuksiin. Hän käsittelee työnohjaaja, teatteriohjaaja Inke Dahlin kanssa lapsen kohtaamista, kuulemista, osalliseksi ottamista ja oleellisen tiedon antamista läheisen vakavan sairauden ja kuoleman hetkellä.
”Kun aikuinen epäröi, voiko lapselle puhua sairaudesta ja kuolemasta, rohkaisen häntä kohtaamaan lapsen. Kun uskaltaa olla läsnä ja valita avoimuuden tien, osalliseksi ottaminen kantaa lasta ja nuorta elämässä”, Tuukkanen pohtii kirjan tärkeintä viestiä.
Saattohoitokoti Terhokodissa yli 20 vuotta työskennellyt ja perhetyötä vuodesta 2012 tehnyt Eija Tuukkanen on kohdannut poikkeuksellisen paljon perheitä. Hän on kulkenut satojen perheiden ja lapsien matkassa, ollut lukemattomat kerrat läsnä, kun lapselle kerrotaan läheisen vakavasta sairaudesta ja lähestyvästä kuolemasta. Ammattilaisten on hyvä rohkaista vanhempia rehelliseen ja avoimeen puheeseen.
“Ajattelen olevani kanava, jonka kautta lapsen kokemus tulee nähdyksi ja ääni kuulluksi. Olen tehnyt töitä monien perheiden kanssa, joten tiedän, millaiset ajatukset ovat lapsille, nuorille ja perheille tyypillisiä kuoleman läheisyydessä. Vanhemmat kertovat vaikkapa, että ovat pelänneet sairastavan vanhemman lähestyvästä kuolemasta kertomista ihan liikaa ja turhaan.”
Suomen Palliatiivisen hoidon yhdistys myönsi äskettäin Tuukkaselle Elämän malja -palkinnon. Se annetaan henkilölle, joka on merkittävästi edistänyt laadukasta palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa.
Tieto poistaa pelkoja ja väärinkäsityksiä
Lapsille, nuorille, vanhemmille, sukulaisille ja ammattilaisille lapsen ympärillä suunnattu kirja avaa lapsen konkreettisia kysymyksiä läheisen kuolemaan ja omaan tulevaisuuteen. Missä asun? Kuka minusta pitää huolta? Kuka vie treeneihin? Tai kuten kirjassa kuvattu esikouluikäinen, jonka mieltä vaivasi kysymys: mitä kuolemassa oikeasti tapahtuu?
“Selvisi, että poika oli ajatellut, ettei kuolleeseen voi koskea, koska silloin ruumis muuttuu luurangoksi, rapisee ja jää vain tuhkakasa. Näky on tuttu lasten piirretyissä elokuvissa tai videopeleissä. Olin hyvilläni tästä keskustelusta, sillä nyt osaan kertoa, ettei kuolleelle tule näin käymään”, Tuukkanen kuvaa kirjassa.
Tieto rauhoittaa, poistaa pelkoja ja väärinkäsityksiä – lapsen ei tarvitse paikata mielikuvituksen tai netistä löytyvän sisällön avulla aukkoja. Mistä sairaus on tullut, mikä sen on aiheuttanut, mihin vanhempi menee kuoltuaan. Tiedon avulla lapsi voi valmistautua tulevaan ja tehdä omaa luopumistyötään. Puhumalla lapselle annetaan parempi tulevaisuus, avoimuus vapauttaa häntä elämään.
“Lapsen ei tarvitse traumatisoitua vanhemman kuolemasta, kun hänen rinnallaan kuljetaan ja varataan siihen paljon aikaa. Hän voi kasvaa ja kehittyä, vaikka hän kokee valtavan menetyksen.”
Raskaasta aiheesta huolimatta teosta kannattelevat lukuisat konkreettiset ratkaisut, joissa siintää valoa ja lohtua. Se kuvaa myös lasten ja nuorten uusia tapoja ilmaista surua; vaikkapa kuinka suruperheessä puetaan mustat bändipaidat päälle.
Jostakin pitää aloittaa – muutos on tapahtumassa
Ammattilaisten läsnäolo ja välittäminen ovat avainasemassa luotaessa turvallista ja luottamuksellista suhdetta lapseen, joka on poikkeuksellisessa elämäntilanteessa. Lyhytkin kohtaaminen on alku välittämiselle.
“Vähän on paljon ja pieni on suurta. Kun pysähdyt huomioimaan lapsen, välität viestin, että olen nähnyt sinut. Yhteys on syntynyt”, Tuukkanen kannustaa ammattilaisia.
“Vielä vuosia sitten puhuttiin kuoleman olevan ulkoistettu laitoksiin, viety pois arjesta, perheiden ulottumattomiin. Perhetyöntekijänä koen muutoksen olevan tapahtumassa. Vanhemmat ovat alkaneet ottaa lapsia mukaan perheenjäsenen kuolemaan liittyviin asioihin ja tapahtumiin”, hän pohtii kirjassa.
Kirja on tärkeä osa tätä muutosta. Kun tieto lisääntyy, kasvaa myös rohkeus. Tekijän sanoin: joskus ja jostain se on aloitettava.
Eija Tuukkanen ja Inke Dahl: Lapsen suru – Hyvin hyvä puhua kuolemasta. Kustannus Oy Dudoecim. 1. painos 2024, 200 s. ISBN 978-952-360-602-9.
Lisätiedot: Perheterapeutti Eija Tuukkanen, +358 45 613 5006, eija.tuukkanen@terho.fi ja Duodecimin viestintäpäällikkö Minna Hietakangas, +358 40 557 9676, minna.hietakangas@duodecim.fi.
Tilaa arvostelukappale PDF-muodossa: viestinta@duodecim.fi. Tilaa arvostelukappale painettuna: kirjat@duodecim.fi. Lataa kirjan painolaatuinen kansikuva ja tekijöiden kuvat: pystykuva ja vaakakuva. Henkilökuvat: Vilja Harala.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna HietakangasviestintäpäällikköLääkäriseura Duodecim
Puh:040 557 9676minna.hietakangas@duodecim.fiKuvat
Linkit
Duodecim
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys. Tehtävämme on tuottaa tieteestä terveyttä. Vahvistamme tutkitun tiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja kehitämme lääkärien ammattitaitoa. Kustannus Oy Duodecim tarjoaa lääkäreille ja terveydenhuollon ammattilaisille monipuoliset välineet arjen työhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duodecim
Tuore Hyvä käytäntö -konsensussuositus tehostaa työkyvyn tukemista työikäisen sote-palveluissa13.11.2024 07:07:00 EET | Tiedote
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin julkaisemassa suosituksessa hyvinvointialueita kannustetaan edistämään julkisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon välistä yhteistyötä TYÖOTE-toimintamallilla.
MEDIAKUTSU: Vähän hyötyä tuottavista hoidoista terveydenhuollossa on tärkeää puhua – tule kuulolle Duodecimin juhlasymposiumiin5.11.2024 13:09:44 EET | Kutsu
Resurssiviisas terveydenhuolto luopuu vähän hyötyjä tuottavista hoidoista – siksi niistä on tärkeää puhua. Lääkäriseura Duodecimin juhlasymposiumissa 22.11.2024 pohdimme, kuinka turvata kestävä terveydenhuolto nyt ja tulevaisuudessa.
Milloin psykoterapiasta on hyötyä – ja milloin ei? Jari Sinkkosen uutuuskirja pureutuu psykoterapian mahdollisuuksiin22.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin julkaisemassa Psykoterapiat – Huteja ja osumia -teoksessa tunnettu lastenpsykiatri kertoo, mistä psykoterapiassa on kysymys, miten eri terapiasuuntaukset eroavat toisistaan ja miksi mielenterveyspalveluiden lisääminen ei ole ratkaisu lasten ja nuorten psyykkisen pahoinvoinnin voimakkaaseen kasvuun.
Arto Pietikäisen odotettu uutuuskirja syventää hyväksymis- ja omistautumisterapian osaamista16.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin julkaisema tuore opas on ensimmäinen Suomessa julkaistu, erityisesti ammattilaisille suunnattu teos hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) soveltamisesta asiakastyössä. HOT-työotetta hyödynnetään laajasti hyvinvoinnin eri alueilla mielenterveysongelmien hoidosta huippu-urheilijoiden psyykkiseen valmennukseen.
Syömishäiriöiden hoidossa korostuu hoitosuhteen laatu: osaava hoito, terveydenhuollon riittävä resurssointi ja läheisten tuki19.9.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Syömishäiriötä sairastava ei välttämättä tuo oireitaan esiin tai tunnista niitä itse. Usein sairauteen liittyy häpeää ja ristiriitaisia tunteita. Päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan potilaalta ei tule evätä hoitoa heikon paranemismotivaation takia. Syömishäiriöiden hoidossa on tärkeää huomioida myös samanaikaiset psyykkiset häiriöt sekä somaattiset oireet ja sairaudet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme