Business Finland

Business Finlandin rooli kasvun vauhdittajana laajenemassa suurten puhtaiden teollisten investointien tukiohjelmien myötä

Jaa

Petteri Orpon hallituksen ilmastopolitiikan yhtenä painopisteenä on päästöjä vähentävien ja hiiltä talteen ottavien ratkaisujen kiihtyvä kehitys teollisuudessa ja energiantuotannossa. Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö valmistelevat lainsäädäntöä, jolla otettaisiin käyttöön investointiavustus ja verohyvitys suurille puhtaille teollisille investoinneille. Business Finland vastaisi tukiohjelmien hallinnoinnista eli esimerkiksi tuen myöntämisestä ja sen käytön seurannasta.

Business Finland
Business Finland @Business Finland
  • Nämä uudet tukiohjelmat ovat hallitukselta merkittävä investointipäätös tulevaisuuden kasvuun. Suomen edullinen ja puhdas sähkö toimii jo itsessään hyvänä kilpailuetuna, ja nämä tuet houkuttelevat varmasti lisää investointeja. Puhtaan sähkön saatavuuden ja teollisten investointien välillä on kytkös, jossa vaaditaan tasapainoa kasvun toteutumiseen, toteaa Business Finlandin pääjohtaja Lassi Noponen

Investointiavustus   

Investointiavustusta voitaisiin myöntää merkittäville investoinneille teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi sekä investointien vauhdittamiseksi eräillä ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta strategisilla aloilla. Investoinnin hyväksyttävien kustannusten tulisi olla vähintään 30 miljoonaa euroa, jotta avustusta voitaisiin myöntää. 

Investointien verohyvitys 

Investointien verohyvitykseen olisi oikeutettu yhtiö, joka toteuttaisi Suomessa suuren ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävän investoinnin, jonka tukikelpoiset investointikustannukset olisivat vähintään 50 miljoonaa euroa. Verohyvitystä voitaisiin kohdistaa investointeihin, joilla vauhditetaan puhdasta siirtymää ja fossiiliriippuvuuden vähentämistä. Uusiutuvan sähkön tuotantoa ollaan rajaamassa tuen ulkopuolelle. 

Tukiohjelmien voimaantulo edellyttää, että Euroopan komissio hyväksyy tuet sisämarkkinoille sopiviksi valtiontuiksi. 

  • Meiltä löytyy toimeenpanokykyä ottaa vastaan näiden uusien tukiohjelmien hallinnointi. Olemme valmiita ottamaan tukiohjelmat välittömästi pöydällemme, mikäli komissio näin suo, kertoo Noponen. 

Tukiohjelmien edellyttämä lainsäädäntö on nyt lausuntokierroksella. Tukiohjelmien yksityiskohdat tarkentuvat lainsäädännön hyväksymisen jälkeen. 

Tutustu luonnoksiin hallituksen esitykseksi  

TEM: Lausuntopyyntö: Valtioneuvoston asetus teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämisen ja energiatehokkuuden edistämiseen sekä ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen edistämiseen myönnettävästä avustuksesta 
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=0d656b97-7142-4765-8ace-5866dda9a047 

VM: Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi eräiden suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä 
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=fc4c1495-6abc-4f98-bfe8-4b0521510612 

Yhteyshenkilöt

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Finland

Suomen täytyy pitää kiinni kansainvälisistä osaajistaan26.8.2024 08:37:51 EEST | Tiedote

Työperäisen maahanmuuton ja siihen liittyvän työnhakuaikasäännön ympärillä käytävä vilkas keskustelu on herättänyt huolta kansainvälisten osaajien asemasta Suomessa. Work in Finlandin johtaja Laura Lindeman painottaa, että Suomen on vahvistettava sitoutumistaan ulkomaisiin työntekijöihin ja huolehdittava siitä, että he kokevat olonsa tervetulleiksi ja turvatuiksi myös taloudellisesti epävarmoina aikoina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye