Mehiläinen

Mehiläisen ravitsemusterapeutti huolissaan: ”Ahmintahäiriötä sairastava jää usein ilman hoitoa tai hoito on vääränlaista”

Jaa

Mehiläisen asiointidatassa* on nähtävissä nousua syömishäiriön vuoksi hoitoon hakeutumisessa. Syömishäiriöistä esimerkiksi ahmimis- ja ahmintahäiriö jäävät kuitenkin usein tunnistamatta – esimerkiksi henkilön ulkomuodon takia. Varhainen tunnistaminen ja pääsy hoitoon on tärkeää, ja sitä korostetaan myös tuoreessa Käypä hoito -suosituksessa**.

Mehiläinen Oy

Syömishäiriöt ovat yleisiä ja niihin voi sairastua iästä, sukupuolesta tai kehon koosta riippumatta. Mehiläisen asiointidatan mukaan syömishäiriöpotilaiden määrä on ollut kasvussa viimeisen viiden vuoden aikana: kirjattujen syömishäiriödiagnoosien määrä on kasvanut 2,6 kertaiseksi (160 %) vuodesta 2019 vuoteen 2023. Suurin osa hoitoon hakeutuvista on nuoria tai nuoria aikuisia. Ahmintatyyppisiset syömishäiriöt korostuvat nuorilla aikuisilla ja työikäisillä.

Mehiläisen psykiatrinen ravitsemusterapeutti Mari Aalto arvioi, että lähes jokaisella hänen vastaanotolleen saapuneella on jollain tavalla häiriintynyt ruokasuhde. Kaikkien terveyden asiantuntijoiden pitäisi osata havaita ongelmat paljon nykyistä paremmin.

– Ahmintahäiriötä sairastava jää usein ilman hoitoa tai häntä hoidetaan väärin. Ulkomuodoltaan ihminen voi olla ylipainoinen ja asiaa hoidetaan usein lihavuutena, kun hoidon pitäisi olla täysin päinvastainen. Ahmintaan liittyvissä häiriöissä on samanlaista laihdutus ja kontrolli -ajattelua kuin anoreksiassakin, ja asiantuntijoiden vääränlainen suhtautuminen vain pahentaa potilaan syömishäiriötä, Aalto toteaa.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle ei saavuta aina itse syömishäiriön takia, vaan apua voidaan hakea esimerkiksi painonhallinta-asioissa tai kolesterolin vuoksi.

– Syömishäiriön tunnistaa usein vasta syömishistorian kautta. Kysyttäessä asiakkaalta millainen herkuttelija hän on ja onko syömisen hallinnan tai mielitekojen kanssa haasteita, kipupisteet löytyvät usein tarinoiden kautta. Usein vasta tässä vaiheessa huomataan, että koko ruokasuhde on ollut jo pidempään pielessä. Häiriintynyt ruokasuhde korjataan aina ensimmäisenä – vasta sen jälkeen päästään puuttumaan itse ongelmaan, jos sellainen on, Aalto jatkaa.

Syömishäiriöt sekä masennus- ja ahdistusoireet kulkevat usein käsi kädessä

Mehiläisen asiointidata näyttää, että syömishäiriön vuoksi hoitoon hakeutuvilla on usein muitakin diagnooseja ja oireita, kuten ahdistuneisuushäiriöitä, masennusta, unihäiriöitä, kuukautishäiriöitä ja vatsaoireita.

Psykoterapeutti Sini Jylhä-Vuorio muistuttaa, että masennus ja ahdistus voivat laukaista syömishäiriöoireilua, ja toisaalta syömishäiriö voi myös aiheuttaa masentuneisuutta ja ahdistusta. Syömishäiriöiden ja muiden mielenterveyden ongelmien taustalla voi vaikuttaa myös yhteisiä taustatekijöitä, kuten tunteiden tunnistamisen ja säätelyn haasteita, itsetunnon pulmia tai traumaattisia kokemuksia.

– Monet saapuvat psykoterapeutin vastaanotolle aluksi muiden oireiden, kuten ahdistuksen takia. Käyntien edetessä asiakas saattaa kuitenkin tuoda esille syömiseen tai kehonkuvaan liittyviä ongelmia, jotka aiheuttavat merkittävää kärsimystä. Syömishäiriö saattaa jäädä monesti terveydenhuollossa tunnistamatta, mikäli se ei näy ulkoisesti, tai sitä ei huomata mahdollisen ylipainon takaa, Jylhä-Vuorio sanoo.

Psykoterapiassa voidaan hahmotella syömishäiriötä ylläpitäviä oirekehiä, ja pohtia keinoja niiden katkaisemiseksi.

– Vastaanotolla voidaan tutkia tunteita ja tarpeita oireiden taustalla, työstää uskomuksia joustavampaan suuntaan sekä opetella itsemyötätuntoisempaa suhdetta kehoon ja syömiseen. Usein käsitellään myös aiempia keho- tai ruokasuhteeseen negatiivisesti vaikuttaneita kokemuksia, Jylhä-Vuorio jatkaa.

Syömishäiriöiden hoito vaatii moniammatillista yhteistyötä ja ymmärrystä

Asiantuntevat ammattilaiset ovat avainasemassa potilaiden kokonaisvaltaisessa hoidossa. Oikea-aikainen ja asianmukainen hoito on syömishäiriöissä keskeistä.

– Vallalla oleva suuntaus mielenterveyshäiriöiden lisääntymisessä ja hoitoon pääsyn haasteissa haastaa myös syömishäiriöiden hoitoa. Viimeisten neljän vuoden aikana etenkin nuorten syömishäiriöt ovat lisääntyneet. Koronan jälkeen diagnosoidut syömishäiriöt ovat yleistyneet maailmanlaajuisesti – vanhat tapaukset ovat uusiutuneet ja häiriöt ovat yhä vaikeahoitoisempia. Voi vain kuvitella, miten paljon diagnosoimattomat ja tunnistamattomat syömishäiriöt ovat lisääntyneet, Aalto päättää.

Mehiläisen yli 40 henkilön moniammatillinen syömishäiriötiimi toimii pääkaupunkiseudulla. Tiimissä työskentelee useiden alojen ammattilaisia ja hoidettavana on kaikenikäisiä asiakkaita sekä rajoittavissa että ahmintatyyppisissä syömishäiriöissä.

*) Mehiläisen data kattaa 1,4 miljoonan yksityisten terveyspalveluiden asiakkaan käyntien diagnoositietoja vuosilta 2019–2023. Tietoja on käsitelty toisiolain nojalla (välttämätön tietojohtaminen).

**) Syömishäiriöiden uusi Käypä hoito -suositus on julkaistu 18.9.2024. Mehiläisen syömishäiriötiimin kliinisen psykologian dosentti, psykologi ja psykoterapeutti Monica Ålgars kuuluu Käypä hoito -suosituksen työryhmään. Linkki suositukseen: https://www.kaypahoito.fi/hoi50101.


Lisätietoja:

  • psykiatrinen ravitsemusterapeutti Mari Aalto
  • psykoterapeutti Sini Jylhä-Vuorio
  • Yhteydenotot Mehiläisen syömishäiriötiimin Monica Ålgarsin kautta:
    Monica Ålgars, psykologi, psykoterapeutti, kliinisen psykologian dosentti
    monica.algars@mehilainen.fi

Avainsanat

Mehiläinen

Mehiläinen-konserni on tunnettu ja arvostettu yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja, joka tarjoaa laadukkaat, kokonaisvaltaiset palvelut Suomessa ja kansainvälisesti. 114-vuotias Mehiläinen on nopeasti kehittyvä ja kasvava suunnannäyttäjä alallaan. Yhtiö panostaa digitalisaation mahdollisuuksiin sekä hoidon vaikuttavuuteen ja laatuun kaikilla liiketoiminta-alueillaan.

Mehiläinen palvelee vuosittain 2,1 miljoonaa asiakasta ja sen 840 toimipisteessä palveluita tuottaa yhteensä yli 37 000 työntekijää ja ammatinharjoittajaa. Kansainvälisesti Mehiläinen tarjoaa terveyspalveluja Ruotsissa, Saksassa ja Virossa sekä digitaalisia terveydenhuollon ohjelmistoratkaisuja tytäryhtiönsä BeeHealthyn kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mehiläinen

Mehiläisen toiminta laajenee Tampereella – tekonivel-, leuka- ja kasvomurtuma- sekä karsastusleikkaukset palveluvalikoimaan, asiantuntijoiden ja vastaanottohuoneiden määrä kasvaa12.9.2024 13:06:14 EEST | Tiedote

Mehiläisen palveluvalikoima laajenee Hämeenkadun ja Finlaysonin toimipisteissä. Tekonivel- ja karsastusleikkaukset on aloitettu, ja leuka- ja kasvomurtumaleikkaukset käynnistyvät syksyn aikana. Hämeenkadun ja Finlaysonin tilat laajenevat kasvavan tarjonnan sekä uusien asiantuntijoiden ja vastaanottohuoneiden myötä.

Mehiläisen Työelämätutkimus: 28 % työssäkäyvistä elää ruuhkavuosissa – joka viides esihenkilö kokee itsensä uupuneeksi5.9.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Mehiläisen tuoreen Työelämätutkimuksen* mukaan yli neljäsosa työssäkäyvistä elää työelämäänsä niin sanotuissa ruuhkavuosissa. Taloudelliset huolet ja lapsista johtuvat elämänmuutokset kuormittavat, ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää taka-alalle. Työntekijöiden lisäksi nyt uupuvat myös esihenkilöt: työuupumusta koki jopa viidesosa tutkimukseen vastanneista esihenkilöistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye