SPR Veripalvelu

Veripalvelussa tehty jo 70 tieteellistä väitöskirjaa

Jaa

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa valmistuu jo 70. väitöskirja, kun FM Salla Markkinen väittelee 27.9. 2024 munuaissiirtojen kudossopivuuden kehittämisestä genomitutkimuksen avulla. Veripalvelussa tehdyt väitöstutkimukset ovat vuosikymmenten aikana edistäneet merkittävällä tavalla potilaiden hoitoa.

Veripalvelun tutkimustoiminta alkoi jo 1950-luvulla silloisen johtajan professori Harri Nevanlinnan näyttäessä esimerkkiä. Nevanlinnan väitöstutkimus koski vastasyntyneen Rhesus-tautia, jossa synnyttävän äidin veriryhmävasta-aineet hajottavat sikiön punasoluja. Alan tutkimuksen ansiosta vakavan taudin ennaltaehkäisy kehittyi Suomessa korkealle tasolle.

Väitöstutkimusten kärkenä olivat 1960-luvulla veren hyytymiseen liittyvät tutkimukset, jotka loivat pohjaa erityisesti verenvuototaudin eli hemofilian hoitoon Veripalvelun kehittämillä valmisteilla.

Kudostyyppien tutkimuksesta tuli kasvava tutkimusalue 1970-luvulta alkaen. Kudostyypin sopivuus luovuttajan ja potilaan välillä on kriittisen tärkeä esimerkiksi kantasolusiirtojen ja elinsiirtojen onnistumiselle.

Veripalvelussa on tehty myös väitöskirjatutkimuksia verivalmisteiden optimaalisesta käytöstä kirurgiassa ja massiivivuotojen hoidossa. Uusia väitöstutkimusten alueita 2000-luvulla ovat olleet esimerkiksi syöpähoidoissa käytettävien CAR-T-solujen tutkimus sekä solunulkoisten vesikkelien tutkimus.

Tuorein väitöstutkimus kehittää munuaissiirtojen onnistumista

Uusien tutkimusalueiden rinnalla jatkuu myös verensiirtoja ja kudoshoitoja tukeva tutkimustyö. Tuore Salla Markkisen tutkimus vie Veripalvelun kudossopeutuvuustutkimusta aiempaa syvemmälle.

Markkisen väitöskirjatutkimuksessa keskityttiin uusien genomitutkimuksen työkalujen käyttöön munuaissiirtojen kudossopivuuden ennustamisessa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että HLA-kudostekijöiden sopivuuden lisäksi siirteen hyljintäriskiä lisäävät munuaisen luovuttajan ja saajan väliset geneettiset erot. Lisäksi laajassa kansainvälisessä yhteistyöprojektissa osoitettiin, että luovuttajien lasketut geneettiset riskisummat ovat käyttökelpoisia työkaluja ennustamaan siirteen toimintaa.

Markkisen väitöskirja tehdään Helsingin yliopistolle. Tutkimustyö suoritettiin yhteistyössä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan munuaissiirtäjien kanssa. Tutkimustulosten kliinisen arvon osoittaminen on keskeinen seuraava tavoite.     

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Valmisteita potilaille ja tutkimusta terveydenhuollon hyväksi

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. 

Veripalvelu on monipuolinen tutkimusorganisaatio. Se kehittää ja tutkii nykyisiä ja tulevia valmisteita sekä tuottaa arvokasta tietoa terveydenhuoltoon.

Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Veripalvelun tutkimusrahastolta apurahoja luovuttajatutkimukseen ja vaikeiden sairauksien hoitojen kehittämiseen23.10.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Veripalvelun tutkimusrahasto on myöntänyt uusia tutkimusapurahoja tutkimusprojekteille, joissa keskitytään veren ja kudosten luovutukseen sekä sopivuuteen vastaanottajan ja luovuttajan välillä. Lisäksi apurahoja jaetaan elinsiirto- ja syöpähoitoja edistävään tutkimukseen. Yhteensä apurahoja myönnettiin tänä vuonna 500 000 euroa 12 tutkimusprojektille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye