HSY

Perhoset ja pistiäiset löysivät kesällä HSY:n kukkivan kaatopaikan - myös harvinainen kanervakimalainen viihtyi niityllä

Jaa

HSY perusti niittyjä Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen vanhan kaatopaikan päälle. Niityillä luodaan sopivia elinympäristöjä erilaisille pölyttäjille. Niittyjen kehittymistä ja kukkien houkuttelemia pölyttäjiä on seurattu kesän aikana. Toistaiseksi on havaittu 15 perhoslajia ja lähes 90 lajia pistiäisiä. Lanttuperhoset ja hohtosinisiivet olivat yleisiä, mutta niityiltä löytyi myös Etelä-Suomessa harvinainen kanervakimalainen. Kylvetyllä niityllä havaittiin perhosia ja pistiäisiä houkuttelevia kasvilajeja kuten keltamaitetta ja ahdekaunokkia. Tavoitteena on rakentaa Ämmässuolle noin 35 hehtaaria niittyjä seuraavien vuosien aikana.

Kuvassa hohtosinisiipi
Ämmässuon niityt kukkivat kauniisti ja loivat hyvät olosuhteet erilaisille perhosille, kuten hohtosinisiiville. Kuva: Silja Huuhtanen HSY

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on perustanut yhteensä lähes viisi hehtaaria niittyjä Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen vanhan kaatopaikan päälle. Syksylle on suunnitelmissa perustaa vielä muutama hehtaari lisää. Niityt tarjoavat hyönteisille ja muille eläimille elinympäristön, ja ne lisäävät kasvillisuuden monimuotoisuutta.

  • Vanhan kaatopaikan laki muuttui kesällä kukkivaksi niityksi, jossa erilaiset pölyttäjät viihtyivät. Tavoitteenamme on perustaa noin 35 hehtaaria niittyjä Ämmässuolle seuraavien vuosien aikana. Se on aika paljon, sillä se vastaa noin 50 normaalin jalkapallokentän kokoista aluetta, kuvailee HSY:n ympäristöpäällikkö Liisa Suhonen.

Niittyjä lisätään tulevaisuudessa uusien kaatopaikan pintarakenteiden viimeistelyn yhteydessä sekä muuttamalla olemassa olevia nurmia niityiksi.

Niittyjen pölyttäjiä ja kasvilajistoa seurattiin kesän aikana – niityiltä löytyi lähes 90 pistiäislajia

Tämän kesän aikana on ihailtu kukkaloistoa ja tarkkailtu pölyttäjien ja perhosten lajien määrää. Myös kasvillisuuden kehittymistä on kartoitettu.

  • Kesällä havaitsimme 15 eri päiväperhoslajia uusilla niityillämme. Lanttuperhosia ja hohtosinisiipiä oli paljon. Niityillä vieraili myös ritariperhonen ja hietaheinäperhonen, joka on paahdeympäristölle harvinainen laji. Pistiäisiä tavattiin Ämmässuolla 88 eri lajia, joista yleisimmät olivat kivikkokimalainen ja mantukimalainen. Lajien joukkoon mahtui myös yllättäviä lajeja, kuten Etelä-Suomessa harvinainen kanervakimalainen sekä muutamia tulokaslajeja. Kesän tarkkailun tulosten tarkastelu jatkuu yhä ja tarkemmat tulokset saadaan syksyn aikana, Suhonen kertoo.

Havaittujen perhosten ja pistiäisten määrään uskotaan vaikuttavan vähentävästi se, että Ämmässuon niityt ovat avoimilla kukkuloilla, joissa tuulee usein. Puita tai pensaita ei voida istuttaa tuulensuojaksi kaatopaikan tiiviiden pintarakenteiden takia. Perhosten pitkäaikaisella seurannalla voidaan tarkastella niittyjen rakentamisen vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen sekä kehittää niittyjen kasvillisuutta perhosille houkuttelevammaksi.

Kasvillisuus vaihtelee eri alueille peittävyyden sekä lajiston osalta. Kaatopaikan laella kasvoi perhosten ja mesipistiäisten suosimia kasveja, kuten keltamaitetta, ahdekaunokkia ja valkoapilaa.  Laelta alaspäin siirryttäessä niityt ovat kuivempia ja heinittyneempiä. Alueille, joille on kylvetty heinää, kylvetään niittysiemeniä ja lajistoa rikastetaan hoitotoimenpitein. Samalla torjutaan myös aktiivisesti vieraslajeja kuten komealupiinia, jotta se ei vie elintilaa arvokkaalta niittylajistolta.

  • Tämä on vasta alkua. Vuosien aikana kehitämme niittyjen kasvilajistoa monimuotoisemmaksi, ja samalla luomme monipuolisempia kasvuympäristöjä eri eliölajeille. Uskon, että seuraavina vuosina tapaamme Ämmässuon niityillä uusia perhoslajeja ja muita pölyttäjiä, Suhonen pohtii.

Niittyjen perustaminen on tärkeää, sillä Suomessa niittyjen ja muiden avointen elinympäristöjen umpeenkasvu on keskeisin syy etenkin pistiäisten ja perhosten uhanalaistumiseen. Perinteisen maatalouden synnyttämiä monimuotoisia niittyjä on laiduntamisen vähennyttyä jäljellä enää vähän, ja ne ovat pinta-alaltaan pieniä ja alueellisesti pirstoutuneita. Niityt tarjoavat elinympäristöjä niin yhdessä paikassa viihtyville kuin vaeltaville perhoslajeille.

Ämmässuon perhostiedot tallennetaan Laji.fi-sivustolle SYKE:n koordinoimaan maatalousympäristön päiväperhosseurantaan. Päiväperhosten määrä on yksi käytetyimmistä luonnon monimuotoisuuden indikaattoreista myös muualla Euroopassa.

Ämmässuon niittyistäminen kuuluu osana HSY:n kärkihankkeeseen, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden lisääminen monin eri tavoin. Tavoitteena on myös lisätä lähiympäristön hyvää tilaa ja ympäristöterveyttä.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskus on moderni jätehuollon ja kiertotalouden risteyskohta, jossa yritykset ja muut toimijat kehittävät uusia ratkaisuja kiertotalouteen sekä tekevät yhteistyötä toistensa ja HSY:n kanssa.  

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa hohtosinisiipi
Ämmässuon niityt kukkivat kauniisti ja loivat hyvät olosuhteet erilaisille perhosille, kuten hohtosinisiiville. Kuva: Silja Huuhtanen HSY
Lataa
Kuvassa perhostutkija niityllä etsimässä perhosia haavi kädessä
Eri perhoslajit lentävät eri aikaan kesällä, siksi havainnointia tehtiin Ämmässuolla kesä-heinäkuussa. Kuva: Janne Heliölä, Syke
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n hallituksen päätökset 20.9.202420.9.2024 10:53:57 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti kokouksessaan valita Vantaan ratikan allianssin suunnittelijakumppaniksi länsiosalle ryhmittymä tRamwisen ja itäosalle ryhmittymä Valtikan. Allianssin rakentajakumppaniksi valittiin länsiosalle ryhmittymä Valssi ja itäosalle ryhmittymä Great Vantaa. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Helsingin Kuusisaarentien ja Lehtisaaren vesihuollon saneerauksen hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon raakalietepumppaamoiden saneerauksen hankesuunnitelman päivitys - jätehuollon tarvitsemien metallitöiden huolto- ja kunnossapitotehtävien urakoitsijaksi valittiin Tronkko Oy - sekajätteiden takakuormaustyhjennykset ja kuljetustyöt Länsi-Vantaalle ja Helsinkiin Kallioon tilataan Remeo Oy:ltä - jätepuuhakkeen toimitussopimus solmitaan Lahti Energia Oy:n kanssa. Hallitus sai tiedoksi yhteenvedon jäsenkaupunkien lausunnoista HSY:n alustavaan toiminta- ja taloussuunnitelmaan vuosille 2025–2027 sekä

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 20.9.202418.9.2024 07:29:09 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 20.9.2024. Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa Vantaan ratikan allianssin suunnittelijakumppanien ja rakentajakumppanien valinnoista. Hallitus päättää seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnoista: - Kuusisaarentien ja Lehtisaaren vesihuollon saneerauksen hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon raakalietepumppaamoiden saneerauksen hankesuunnitelman päivitys - jätehuollon tarvitsemien metallitöiden huolto- ja kunnossapitotehtävien urakoitsijan valinta - sekajätteiden takakuormaustyhjennysten ja kuljetustöiden urakoitsijan valinta Länsi-Vantaalle ja Helsinkiin Kallioon - jätepuuhakkeen toimitussopimuksen hyväksyminen. Lisäksi hallitus saa tiedoksi yhteenvedon jäsenkaupunkien lausunnoista HSY:n alustavaan toiminta- ja taloussuunnitelmaan vuosille 2025–2027 sekä osavuosikatsauksen tamm

HSY:n hallituksen päätökset 30.8.202430.8.2024 10:12:55 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti hyväksyä Länsimäen Rajakylän, Vaaralan ja Jakomäen vesihuoltopalvelun kehittämisen hankesuunnitelman. Hankkeessa siirretään Rajakylän alue sille teknisesti sopivampaan painepiiriin ja samalla alueen vedenjakelu varmistetaan toteuttamalla kaksi riippumatonta vedenjakeluyhteyttä. Lisäksi alueen heikkokuntoista vesihuoltoverkostoa saneerataan. Hallitus päätti hyväksyä myös Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksen prosessiviemärin hankesuunnitelman. Prosessiviemärin kautta viemäröidään vedenpuhdistuksessa syntyviä prosessivesiä, kuten suodattimien ja saostuksen huuhteluvesiä Viikinmäen puhdistamolle puhdistettavaksi. Hallitus päätti seuraavat hankinnat: - vesihuollossa käytettävät muoviputket ja niiden yhteet eli liittimet tilataan Dahl Suomi Oy:ltä ja Onninen Oy:ltä - Espoon Hakalehdon jätevedenpumppaamon rakentamisen pääurakan toteuttajaksi valittiin Peab Industri Oy - Vantaan Ilmailutien-Pyhtäänkorventien ja Äyritien vesihu

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 30.8.202427.8.2024 15:42:50 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 30.8.2024 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää Länsimäen Rajakylän, Vaaralan ja Jakomäen vesihuoltopalvelun kehittämisen hankesuunnitelman hyväksymisestä. Hankkeessa siirretään Rajakylän alue sille teknisesti sopivampaan painepiiriin ja samalla alueen vedenjakelu varmistetaan toteuttamalla kaksi toisistaan riippumatonta vedenjakeluyhteyttä. Lisäksi alueen heikkokuntoista vesihuoltoverkostoa saneerataan. Hallitus päättää myös Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksen prosessiviemärin hankesuunnitelman hyväksymisestä. Prosessiviemärin kautta viemäröidään vedenpuhdistuksessa syntyviä prosessivesiä, kuten suodattimien ja saostuksen huuhteluvesiä Viikinmäen puhdistamolle puhdistettavaksi. Hallitus päättää seuraavista hankinnoista: - vesihuollossa käytettävät muoviputket ja niiden yhteet eli liittimet - Espoon Haka

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye