SDP EDUSKUNTA

SDP:n Juha Viitala: Vankiloiden työturvallisuus suositusten mukaiseksi

Jaa

SDP:n kansanedustaja ja lakivaliokunnan jäsen Juha Viitala jakaa rikosseuraamusalan huolen Suomen vankilajärjestelmän nykytilasta. Vankiloiden yliasutus ja henkilöstöpula aiheuttavat merkittäviä turvallisuusriskejä sekä henkilökunnalle että vangeille.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Suositusten mukaan turvallinen vankilatoiminta voidaan saavuttaa, kun vankiloiden käyttöaste on enintään 90 prosenttia. Todellisuudessa tilanne on kuitenkin toinen. Tästä kertoo se, että kuluvana vuonna vankiloiden keskimääräinen täyttöaste on ollut yli 100 prosenttia kahta vankilaa lukuun ottamatta. Monissa suljetuissa vankiloissa päiväkohtainen yliasutus on lähennellyt jopa noin 30 prosenttia, Juha Viitala sanoo huolestuneena.

Vaikka vankilatiloja on parhaillaan rakentumassa rikosseuraamuslaitos nostaa, ettei uudet tilat ratkaise ongelmaa. Valmistuessaan uudet tilat ovat täynnä, sillä vankimäärät kasvavat nopeammin kuin tilat valmistuvat. Ongelma ei tule siis helpottamaan.

- Liian täynnä olevat osastot lisäävät levottomuutta ja jännitteitä vankien keskuudessa. Tämä puolestaan heijastuu vankilan arkeen ja vaikeuttaa järjestyksen ylläpitoa. Ylitäytetyt vankilat ovatkin myös vakava työturvallisuuskysymys. Turvattomuuden lisääntyminen heikentää merkittävästi henkilökunnan työoloja ja turvallisuuden tunnetta, Viitala toteaa.

Yliasutuksen lisäksi vankiloiden henkilöstöpula pahentaa vankiloiden toimintakykyä entisestään.

- Työntekijöitä on liian vähän, mikä johtaa siihen, että vankien päiväohjelmia ja aktiviteetteja joudutaan karsimaan. Tilanteen parantamiseksi tarvitaan lisäresursseja henkilöstön palkkaamiseen ja kouluttamiseen, jotta vankiloiden toiminta voidaan järjestää turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti, Viitala nostaa.

- Suomen vankilajärjestelmä tarvitsee kiireellisesti lisää resursseja ja tukea, jotta se pystyy vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin ja turvaamaan kaikkien vankilayhteisön jäsenten turvallisuuden, Viitala päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Työmarkkinoiden luottamus on viety27.9.2024 17:30:00 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Rantasen mukaan ei taida olla enää ketään, kuka uskoisi tämän hallituksen olevan työntekijöiden puolella. Viimeisetkin argumentit murenevat, kun hallitus on viemässä eteenpäin epäoikeudenmukaista vientimallia. Ehdotetut muutokset tulevat vakiinnuttamaan palkkaeroja ja heikentämään erityisesti naisvaltaisten alojen asemaa työmarkkinoilla. Tästä syystä kannatan Antti Lindtmanin esitystä välikysymyksen esittämisestä hallitukselle, mikäli esitys tuodaan eduskuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye