SDP EDUSKUNTA

SDP:n Niina Malm: Vientivetoinen palkkamalli on työntekijöille haitallinen - naiset horjuvat palkkakuopan reunalla

Jaa

Työntekijöiden oikeudet kapenevat jälleen, jos Orpon hallituksen ajama vientialojen palkkamalli toteutuu, toteaa SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Hallituksen kaavailema lainsäädäntö, jolla estetään valtakunnansovittelijaa esittämästä vientialojen palkkaratkaisua korkeampaa sovintoesitystä, on työntekijöille haitallinen, sanoo Malm.

- Mitä virkaa edes sovittelijalla jatkossa olisi, kun kädet sidotaan näin?

Malmin mukaan laki rajoittaisi vapaata neuvottelu- ja sopimistoimintaa, mikä on ILO:n yleissopimusten vastaista.

Esitys on Malmin mukaan vastoin EU:n minimipalkkadirektiiviä, joka velvoittaa jäsenmaita edistämään kattavien työehtosopimusten solmimista.

- Jälleen sopimista vaikeutetaan sekä murennetaan mahdollisuuksia hakea yhteistä näkemystä. Lisäksi se haittaa työriitojen sovittelua, koska se rajoittaa valtakunnansovittelijan sovittelumahdollisuuksia.

- On mahdollista, että koko malli on kansainvälisen työoikeuden vastainen. Selvää on jo nyt, että laillisuus testataan ennen pitkää EU-tasolla ja on hyvin uhkarohkeaa ja lyhytnäköistä runnoa läpi laki, jonka riskit jo ennalta tiedetään, Malm päättää.

Yhteyshenkilöt

Niina MalmKansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja

Puh:0400 588 978

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Työmarkkinoiden luottamus on viety27.9.2024 17:30:00 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Rantasen mukaan ei taida olla enää ketään, kuka uskoisi tämän hallituksen olevan työntekijöiden puolella. Viimeisetkin argumentit murenevat, kun hallitus on viemässä eteenpäin epäoikeudenmukaista vientimallia. Ehdotetut muutokset tulevat vakiinnuttamaan palkkaeroja ja heikentämään erityisesti naisvaltaisten alojen asemaa työmarkkinoilla. Tästä syystä kannatan Antti Lindtmanin esitystä välikysymyksen esittämisestä hallitukselle, mikäli esitys tuodaan eduskuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye