Elintarviketeollisuusliitto ry

Elintarvikealalla rakennetaan monimuotoista yrityskulttuuria

Jaa

Kansainvälisten osaajien merkitys elintarvikealalla kasvaa. Työhön johtavan maahanmuuton lisäksi tarvitaan osaamista kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnista ja inklusiivisen työyhteisön rakentamisesta.

Useita eri ihmisten käsiä päällekkäin, symboloiden tiimityötä ja yhteistyötä.
Mostphotos/Yuri Arcurs

Suomessa ikäluokat pienenevät ja työikäisten määrä vähenee, eikä kasvavaan osaajatarpeeseen pystytä vastaamaan pelkästään suomalaisella työvoimalla. Myös ruokia ja juomia valmistavissa yrityksissä tarvitaan tulevaisuudessa lisää kansainvälisiä osaajia.

Joissakin elintarvikealan yrityksissä kansainvälisen työvoiman merkitys on suuri jo nyt. Alalla on yrityksiä, joiden henkilöstöstä jopa 80 prosenttia puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea. 

Toisaalta monet ottavat vasta ensiaskeleitaan ulkomaisten osaajien rekrytoinnissa. 

–  Tulevaisuudessa kansainvälisten osaajien merkitys elintarvikealalla kasvaa entisestään. Yritykset rekrytoivat ulkomaisia työntekijöitä sekä Suomessa jo olevista henkilöistä että rekrytointikumppanien avulla suoraan kohdemaista, johtaja Anne Somer Elintarviketeollisuusliitosta kertoo.

Työvoiman tarve on nostanut kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnin, heidän sitouttamisensa ja inklusiivisen* työyhteisön rakentamisen isoksi teemaksi ruoka-alalla.

Työhön johtavaa maahanmuuttoa on sujuvoitettava lainsäädännöllisin toimin, mutta rinnalla on vahvistettava myös yritysten omaa osaamista inklusiivisen työkulttuurin luomisesta.

– Jäsenyrityksemme ovat tunnistaneet tärkeäksi vahvistaa osaamistaan kansainvälisessä rekrytoinnissa ja työntekijöiden sitouttamisessa. Ulkomailta tulevien työntekijöiden täytyy tuntea olevansa aidosti tervetulleita ja viihtyä, jotta he myös pysyvät yrityksissä. Työyhteisön kansainvälistyminen on iso asia, joka vaatii monen asian huomioimista ja muutoksen johtamista kaikilla yrityksen tasoilla, johtava asiantuntija Maiju Korhonen kertoo.

Elintarviketeollisuusliitto haluaa tukea jäsenyrityksiään kansainväliseen rekrytointiin liittyvän osaamisen vahvistamisessa. Uusi Kansainvälisen työvoiman rekrytoiminen elintarviketeollisuudessa -opas on siinä yksi keino. Opas tarjoaa ohjeita kansainvälisen rekrytoinnin eri vaiheisiin sekä yritysesimerkkejä ja vinkkejä kansainvälisten työntekijöiden houkuttelemiseen, rekrytointiin ja sitouttamiseen. 

Oppaan lisäksi yritysten kykyä rekrytoida ulkomaisia työntekijöitä ja rakentaa inklusiivista työyhteisöä tukevat aiheesta järjestetyt webinaarit ja työpajat.

Kansainvälisen työvoiman rekrytoiminen elintarviketeollisuudessa: Miten houkutella, rekrytoida ja sitouttaa monimuotoista työvoimaa -oppaan on ETL:lle tehnyt Inklusiiv Oy. Opas on tarkoitettu vain ETL:n jäsenyritysten käyttöön.

*Inklusiivisuus on sellaisen ympäristön luomista, jossa kaikkia kohdellaan oikeudenmukaisesti ja kunnioittavasti ja jokainen kokee tulevansa kuulluksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Useita käsiä on pinottu päällekkäin yhteishenkeä symboloiden.
Mostphotos/Yuri Arcurs
Lataa

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Kutsu medialle: Miten elintarviketeollisuuden investoinnit saadaan rullamaan – elintarvikealan talouskatsaus ja investoinnit19.11.2024 11:57:50 EET | Kutsu

Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotanto laski vuosina 2022–2023 ja elintarvikkeiden tuonti on noussut ennätystasolle. Keväällä odotettiin kotimaisen tuotannon elpymisen alkaneen. Millainen on tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2025?

Yrityskysely: Ruoka-alan digitalisaatio ja datatalous selvässä kasvussa14.11.2024 10:10:00 EET | Tiedote

Ruoka-ala uudistuu datalla, mutta työ on vielä kesken, ilmenee Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta kyselystä. Koko ruokaketjun tuottavuus paranee, kun dataa jaetaan ja hyödynnetään tehokkaasti. Digitalisaatiolla ja datataloudella voidaan tukea myös elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja kilpailukykyä. Datatalous vaatii luottamusta osapuolten kesken sekä yhteisiä sääntöjä tiedon saumattomaan jakamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye