Metsäkatoasetuksen muutosesitys hyväksyttävä pikaisesti
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiirehtii EU:n metsäkatoasetuksen muutosesityksen käsittelyä ja hyväksymistä pikaisesti sekä Euroopan parlamentissa että jäsenmaiden ministerien kesken. Myöskään komission lokakuun alussa julkaisemat asetuksen soveltamisohjeet eivät vastaa vielä riittävästi elintarvikealan yritysten avoimiin kysymyksiin.
EU:n metsäkatoasetus astui voimaan kesällä 2023 ja sen toimeenpanon on määrä alkaa 30.12.2024. Lokakuun alussa Euroopan komissio esitti toimeenpanolle 12 kuukauden lisäaikaa. Alkuperäinen 18 kuukauden siirtymäaika koettiin yrityksissä erittäin haasteelliseksi, koska siitä kului 15 kuukautta tarkentavien soveltamisohjeiden odotteluun.
Suomessa toimii satoja elintarvikealan yrityksiä, jotka jalostavat ja valmistavat tuotteita, joiden raaka-aineena käytetään metsäkatoasetuksen soveltamisalaan lukeutuvia hyödykkeitä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaakao, kahvi, naudanliha, palmuöljy tai soija. Huolena on ollut, että asetuksen hallitsematon toimeenpano aiheuttaa häiriöitä tuotteiden toimitusketjuihin.
ETL pitää komission ehdotusta 12 kuukauden lisäajasta välttämättömänä. Muutosesitys on hyväksyttävä pikaisesti, jotta asetuksen sujuva toimeenpano varmistetaan.
– Olemme peräänkuuluttaneet keväästä asti siirtymäajan pidentämistä, sillä komissio ei kyennyt vastaamaan yritysten kysymyksiin asetuksen toimeenpanosta. Nyt ehdotettu 12 kuukauden lisäaika on minimi, jotta asetuksen edellyttämät muutokset saadaan vietyä käytäntöön, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.
Yritykset elävät yhä epävarmuudessa ja tarvitsevat päätöksen lisäajasta nopeasti. Elintarvikeala odottaa selkeää viestiä myös kansallisen lainsäädännön valmistelutyön jatkosta.
ETL korostaa, että asetuksen sujuva toimeenpano myös ehdotetun lisäajan puitteissa vaatii vielä vastauksia moniin avoimiin kysymyksiin.
– Komission lokakuun alussa julkaisemat tulkintaohjeet ja Q&A:t eivät edelleenkään vastaa kysymyksiin, joita yrityksissä on herännyt asetuksen toimeenpanosta, Levón sanoo.
– Suomessa on lisäksi kansallisella tasolla varmistettava, että olemassa olevia rekistereitä, kuten nautarekisteriä, eläinten pitopaikkarekisteriä ja peltolohkorekisteriä, pystytään hyödyntämään kustannustehokkaasti metsäkatoasetuksen edellyttämien tietovaatimusten täyttämiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satumaija LevónJohtaja, Vastuullisuus ja kestävä kehitys
Puh:040 752 8537satumaija.levon@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elintarvikealalla rakennetaan monimuotoista yrityskulttuuria1.10.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Kansainvälisten osaajien merkitys elintarvikealalla kasvaa. Työhön johtavan maahanmuuton lisäksi tarvitaan osaamista kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnista ja inklusiivisen työyhteisön rakentamisesta.
Elintarviketeollisuus elpyy pienin askelin10.9.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Elintarvikealan tilanne on vakautunut ja alan näkymät ovat hieman edellisvuosia valoisammat. Tuotannon määrä kääntyi hentoon kasvuun ja osalla yrityksistä myös kustannustaakka on helpottanut. Raaka-ainekustannusten erisuuntainen kehitys näkyy suomalaisten aamupalapöydässä asti.
Kutsu medialle: elintarvikealan talouskatsaus ja raaka-ainetuotannon merkitys elintarviketeollisuudelle9.9.2024 07:55:00 EEST | Kutsu
Miltä näyttää syksyn sato ja millainen raaka-aineen merkitys on elintarvikealan yrityksille?Miten satonäkymät voivat vaikuttaa suomalaisten aamupalapöytään? Millaiset ovat elintarvikealan näkymät vuosina 2024 ja 2025? Entä millainen kauramahti Suomi oikein on?
Annika Alasaukko-oja työmarkkina-asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon6.9.2024 09:57:22 EEST | Tiedote
Oikeustieteen maisteri (OTM) Annika Alasaukko-oja aloittaa Elintarviketeollisuusliitossa työmarkkina-asiantuntijana 9.9. Tehtävä on määräaikainen. Hänen tehtäviinsä kuuluvat muun muassa jäsenyritysten työsuhdeneuvonta ja kouluttaminen työoikeudellisissa asioissa sekä työelämään liittyvien asioiden kehittäminen. Annikalla on aiempaa työkokemusta harjoittelijana Asianajotoimisto Hannes Snellmanilta, työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä Teknologiateollisuus ry:stä. Työmarkkina-asiantuntija Miska Linna jää perhevapaalle 23.9.
Ruokiin ja juomiin kohdistuvat haittaverot kumottava4.9.2024 10:16:29 EEST | Tiedote
Hallituksen päätökset veronkorotuksista näivettävät ruoka-alan kasvua ja investointeja. Budjettiriihessä päätettiin viedä eteenpäin kehysriihessä linjattuja ruokiin ja juomiin kohdistuvia veronkorotuksia, vaikka Suomi on jo nyt ruuan ja juoman himoverottaja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme