Elintarviketeollisuusliitto ry

Metsäkatoasetuksen muutosesitys hyväksyttävä pikaisesti

Jaa

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiirehtii EU:n metsäkatoasetuksen muutosesityksen käsittelyä ja hyväksymistä pikaisesti sekä Euroopan parlamentissa että jäsenmaiden ministerien kesken. Myöskään komission lokakuun alussa julkaisemat asetuksen soveltamisohjeet eivät vastaa vielä riittävästi elintarvikealan yritysten avoimiin kysymyksiin.

EU:n metsäkatoasetus astui voimaan kesällä 2023 ja sen toimeenpanon on määrä alkaa 30.12.2024. Lokakuun alussa Euroopan komissio esitti toimeenpanolle 12 kuukauden lisäaikaa.  Alkuperäinen 18 kuukauden siirtymäaika koettiin yrityksissä erittäin haasteelliseksi, koska siitä kului 15 kuukautta tarkentavien soveltamisohjeiden odotteluun.

Suomessa toimii satoja elintarvikealan yrityksiä, jotka jalostavat ja valmistavat tuotteita, joiden raaka-aineena käytetään metsäkatoasetuksen soveltamisalaan lukeutuvia hyödykkeitä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaakao, kahvi, naudanliha, palmuöljy tai soija. Huolena on ollut, että asetuksen hallitsematon toimeenpano aiheuttaa häiriöitä tuotteiden toimitusketjuihin. 

ETL pitää komission ehdotusta 12 kuukauden lisäajasta välttämättömänä. Muutosesitys on hyväksyttävä pikaisesti, jotta asetuksen sujuva toimeenpano varmistetaan.

– Olemme peräänkuuluttaneet keväästä asti siirtymäajan pidentämistä, sillä komissio ei kyennyt vastaamaan yritysten kysymyksiin asetuksen toimeenpanosta. Nyt ehdotettu 12 kuukauden lisäaika on minimi, jotta asetuksen edellyttämät muutokset saadaan vietyä käytäntöön, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.

Yritykset elävät yhä epävarmuudessa ja tarvitsevat päätöksen lisäajasta nopeasti. Elintarvikeala odottaa selkeää viestiä myös kansallisen lainsäädännön valmistelutyön jatkosta.

ETL korostaa, että asetuksen sujuva toimeenpano myös ehdotetun lisäajan puitteissa vaatii vielä vastauksia moniin avoimiin kysymyksiin.

– Komission lokakuun alussa julkaisemat tulkintaohjeet ja Q&A:t eivät edelleenkään vastaa kysymyksiin, joita yrityksissä on herännyt asetuksen toimeenpanosta, Levón sanoo.

– Suomessa on lisäksi kansallisella tasolla varmistettava, että olemassa olevia rekistereitä, kuten nautarekisteriä, eläinten pitopaikkarekisteriä ja peltolohkorekisteriä, pystytään hyödyntämään kustannustehokkaasti metsäkatoasetuksen edellyttämien tietovaatimusten täyttämiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Kutsu medialle: Miten elintarviketeollisuuden investoinnit saadaan rullamaan – elintarvikealan talouskatsaus ja investoinnit19.11.2024 11:57:50 EET | Kutsu

Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotanto laski vuosina 2022–2023 ja elintarvikkeiden tuonti on noussut ennätystasolle. Keväällä odotettiin kotimaisen tuotannon elpymisen alkaneen. Millainen on tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2025?

Yrityskysely: Ruoka-alan digitalisaatio ja datatalous selvässä kasvussa14.11.2024 10:10:00 EET | Tiedote

Ruoka-ala uudistuu datalla, mutta työ on vielä kesken, ilmenee Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta kyselystä. Koko ruokaketjun tuottavuus paranee, kun dataa jaetaan ja hyödynnetään tehokkaasti. Digitalisaatiolla ja datataloudella voidaan tukea myös elintarvikeyritysten kansainvälistymistä ja kilpailukykyä. Datatalous vaatii luottamusta osapuolten kesken sekä yhteisiä sääntöjä tiedon saumattomaan jakamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye